Puheenaihe

Koulukyydit kahdesta osoitteesta selvitettiin Helsingissä – yllättävä tulos

Kuvituskuva

Arkisto

Helsingissä on virkamiestyönä valmistunut selvitys siitä, mitä koulukuljetuksen järjestäminen eroperheille lapsen kahdesta kodista tarkoittaisi.

Kaupunki on tällä hetkellä reitittänyt koulukyytejä siten, että lähekkäin asuvat oppilaat matkustavat ryhmätaksilla kouluun.

Muutokset yhden oppilaan kuljetuksissa vaikuttavat heti muiden kuljetukseen. Kahdessa osoitteessa asuva oppilas voisi hyötyä järjestelystä päästessään suoraan kouluun ja koulusta kotiin. Muiden samassa kuljetuksessa olevien oppilaiden matka-aika voisi joko pidentyä tai lyhentyä tilanteesta riippuen, kasvatus- ja koulutustoimialan selvitys kertoo.

Käytännössä kahden osoitteen kuljetus koskisi Helsingissä enimmillään noin 200 oppilasta, mikä on vajaat 18 prosenttia kaikista erityiskuljetuksen piirissä olevista.

Selvityksessä todetaan, että koulukuljetusta tarvitsevien kahdessa osoitteessa asuvien oppilaiden perheiden asumisjärjestelyt voivat olla hyvin erilaisia. Asumisjärjestelyt kuukaudesta toiseen voivat vaihdella ja toinen vanhempi voi asua Helsingin ulkopuolella.

Helsingin kaupungin erityiskuljetuksia hoitaa tällä hetkellä kuusi eri kuljetusyritystä. Yritykset vastaavat kuljetusten reitittämisestä. Saman koulun oppilaita voi kuljettaa useampi yrittäjä.

Koulukuljetusten reititysten suunnittelussa otetaan huomioon oppilaiden kuljetustarpeet sekä koulujen lukujärjestykset ja niissä tapahtuvat muutokset.

Tällä hetkellä kaupungin järjestämät kuljetukset toteutetaan alle laissa säädettyjen enimmäisaikojen niin, että koulumatkojen kesto odotuksineen on enintään kaksi tuntia päivässä.

Oppilaiden kuljettaminen myös toisesta osoitteesta lisää muuttujien määrää ja tämä voi venyttää kuljetusaikaa, heikentää kuljetusten laatua ja mahdollisuutta esimerkiksi vakiokuljettajiin. Kuljetusyritysten mukaan kuljetusten hallinnointi tulisi tuolloin aiheuttamaan lisätyötä. Aikataulujen ja oppilaan osoitteiden pitäisi olla kaikilla toimijoilla hyvissä ajoin tiedossa myös muutostilanteissa.

Kuljetusyritysten mukaan kustannuksien lisääntyminen riippuu paljon siitä, miten oppilaan kaksi osoitetta sijaitsevat toisiinsa nähden.

Tällä sopimuskaudella yhteiskuljetuksen keskimääräinen hinta oppilasta kohden on noin 22,50 euroa päivässä. Henkilökohtaisen kuljetuksen hinta puolestaan on noin 75 euroa päivässä oppilasta kohden. Lisäkustannukset uudesta mallista olisivat arviolta noin 1,7 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisäksi yhdenvertaisuuden näkökulma saattaisi edellyttää, että oppilas olisi tuotava kouluun myös Helsingin ulkopuolella sijaitsevasta osoitteesta, mikä entisestään kasvattaisi mallin hintavaikutusta.

Valtuusto päätti syksyllä 2016 sitten silloisen valtuutetun Nuutti Hyttisen (ps.) aloitteesta, että koulukyytien järjestäminen kahdesta kodista selvitetään samalla, kun kuljetuksia seuraavan kerran kilpailutetaan.

Lukuvuonna 2017–2018 erityiskuljetuksissa on Helsingissä ollut yhteensä 1 154 oppilasta.

Taksikuljetus voidaan tällä hetkellä Helsingissä myöntää niille oppilaille, jotka eivät selviydy koulumatkastaan julkisilla liikennevälineillä. Henkilökohtainen koulukuljetus voidaan myöntää vain lääkärinlausunnon perusteella.

Kuljetus myönnetään oppilaan virallisen asuinpaikan ja koulun välisiin matkoihin. Kaupungin tiedossa ei ole, että muissakaan kunnissa järjestettäisiin kuljetus kahteen osoitteeseen vuoroasumistilanteessa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti tiistaina merkitä tiedoksi selvityksen kahden kodin koulukuljetuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu