Puheenaihe

Yle: Ainakin yksi kissa on pitänyt lopettaa uuden hiirenmyrkyn vuoksi – jopa sadat kissat altistuneet myrkylle

Kuvituskuva.

Terhi Marttinen

Jopa sadat kissat ovat saaneet uudesta jyrsijämyrkystä myrkytysoireita. Alfakloraloosia sisältävä myrkky otettiin käyttöön vuonna 2015.

Aiemmin rotanmyrkkyjen tehoaineena käytettiin pelkästään veren hyytymistä estävää ainetta, eli antikoagulanttia. Kun aiempi myrkky aiheutti sisäisen verenvuodon jyrsijän elimistöön, uusi myrkky lamaannuttaa keskushermoston.

20 vuotta eläinlääkärinä toiminut Anu Korpikallio kertoi Ylelle, että hän voi laskea yhden käden sormilla ne tapaukset, joissa hänen vastaanotollaan on hoidettu vanhan myrkyn aiheuttamia oireita.

 

Eläinlääkärit raportoivat Tukesille keväällä teetetyssä kyselyssä 96 myrkytystapausta, joissa he epäilivät, että lemmikkieläin oli altistunut alfakloraloosia sisältävälle jyrsijämyrkylle.

Tukes on viranomainen, joka myöntää luvat muun muassa jyrsijämyrkyille. Kun alfakloraloosia sisältävät jyrsijämyrkyt hyväksyttiin, ei osattu ennakoida, että kissat voisivat saada myrkytyksen myrkkyä syöneistä hiiristä.

– Alfakloraloosin ei pitäisi olla kertyvä, eli sitä sisältäviä hiirenmyrkkyjä voidaan pahimmillaan mainostaa niin, etteivät ne ole vaarallisia muille eläimille. Mutta kuten nyt on todettu, kyllä se on vaarallista lemmikeille, Tukesin ylitarkastaja Sanna Koivisto sanoo Ylelle.

 

Lue myös: Autotallista suojaa hakeneen kissan kaulasta löytyi nippuside – "Näin kamaliin kohtaloihin harvoin törmää"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lemmikkieläinten myrkytyksiä jo lähes sata – nämä myrkyt uhkaavat koiria ja kissoja17.10.2019 07.00
Autotallista suojaa hakeneen kissan kaulasta löytyi nippuside – "Näin kamaliin kohtaloihin harvoin törmää"10.12.2019 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu