Puheenaihe

Puotilan ala-aste sai purkutuomion kaksi vuotta sitten, nyt hanke uhkaa viivästyä – "Vaikeimmin oireilevat oppilaat siirretty pois"

Apulaisrehtori Marko Perkiö pitää väistötiloihin siirtymistä hyvänä, vaikka ne ovatkin tuoneet koulupäivän rytmittämiseen haasteita.

Anniina Virtanen

Puotilan koulun rehtori Tuomo Tommola pitää epätodennäköisenä sitä, että koulun purku ja rakentaminen päästäisiin aloittamaan ajoissa.

– Viimeisimmän lokakuisen tiedotteen mukaan loput luokista pääsisivät väistöön helmi–maaliskuussa. Väistötilojen siirto ei ihan muutamissa viikoissa tapahdu, eivätkä edes maatyöt ole vielä alkaneet suunnitellulla, Tommola harmittelee.

Alunperin koko koulun piti hänen mukaansa lähteä väistötiloihin tammikuussa, jolloin vanhan rakennuksen purku olisi aloitettu.

Sisäilmaongelmainen, vuonna 1967 valmistunut Puotilan ala-aste sai purkutuomion lähes kaksi vuotta sitten.

Oppilaista puolet pääsi loppiaisen jälkeen koulun pihalla olleisiin väistötiloihin, jotka vapautuivat Botby Grundskolanin käytöstä.

Noin 450 oppilaasta suunnilleen 200 on väistössä ja loput jatkavat päärakennuksessa. Vaiheittain alkavan purkutyön alta väistötiloihin siirrettiin 1.–3. luokkalaiset, kielikylpyryhmät sekä aamu- ja iltapäivätoiminta, jolloin osia vanhasta koulurakennuksesta saatiin tyhjennettyä luokkaopetuksesta. Purkua ei kuitenkaan voida aloittaa, ennen kuin loputkin oppilaat saadaan väistöön.

Apulaisrehtorin Marko Perkiön mukaan väliaikainen väistöratkaisu on silti tervetullut. Nyt päärakennuksen käytävillä on enemmän tilaa oppituntien välisille siirtymille.

Ruokailut, käsityö- ja liikuntatunnit jatkuvat pääkoululla edelleen normaalisti.

– Tuottaahan tämä väistöratkaisu haasteita meille etenkin tähän vuodenaikaan, koska syntyy siirtymiä ulkokautta. Menee hetki totutellessa, että saadaan arki pyörimään, rehtori Tuomo Tommola toteaa.

Osittainen väistöratkaisu on tervetullut myös siksi, että moni oppilaista on oireillut huonon sisäilman vuoksi.

– Saamme myös helpotusta oireiluun, apulaisrehtori Perkiö toteaa.

Jo ennen väistöä koulurakennuksen tiivistyksiä parannettiin ja säädettiin paineistuksia sisäilman laadun parantamiseksi.

– Sisäilmanpuhdistimet, jotka ovat olleet käytössä pölyä varten 2018 keväästä lähtien, ovat auttaneet parantamaan sisäilman laatua, Tommola sanoo.

Oppilaiden oireilu on hänen mukaansa vähentynyt tiivistysten jälkeen. Tai ainakin ilmoitukset niistä ovat vähentyneet, kun vanhemmille on tiedotettu tulevista väistötiloista.

– Vaikeimmin oireilleet oppilaat on siirretty pois pääkoulusta.

Projektinjohtaja Jari Miettinen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta vastaa, että Kontulassa Rintinpolulla tyhjiksi jääneet väistötilat pyritään mahdollisimman pikaisesti siirtämään Leikkiniitylle.

Miettinen myöntää, että rakennusluvan hakeminen väistötilojen siirtoa varten ja asiakirjojen selvittäminen on vienyt oletettua enemmän aikaa.

– Jos aikataulu ei tästä enää muutu, niin koulun purkamisen aloitus ei viivästy.

Uusi koulu on tarkoitus ottaa käyttöön elokuussa 2022.

Jos väistötilat saadaan Puotilan koulun 4.–6. luokkalaisille Leikkiniitylle kevätlukukauden aikana, ruokailu tapahtuisi edelleen Puotilan koululla kevään ajan.

Kesällä on tarkoitus siirtää Puotilan koulun pihalla olevat väistötilat Leikkiniitylle ja tuoda sinne myös keittiö ja ruokailutilat.

Miettisen mukaan sisäliikuntatilojen järjestäminen Leikkiniityllä on vielä epävarmaa. Tilojen toteuttaminen väistön yhteyteen on myös kallista.

– Olemme miettineet voisivatko liikuntatilat jäädä pidemmäksi aikaa alueen asukkaille käyttöön. Mutta se on vielä selvityksessä tällä hetkellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Puotilan ala-aste väistötiloihin, uusi koulu valmistuu syksyksi 20226.12.2019 17.45
Ala-aste saa uudet tilat Puotilassa – huonokuntoinen 60-luvun koulu puretaan27.8.2019 07.20
Puotilan ostarin purkusuunnitelma etenee – tällaista tulee tilalle28.9.2018 19.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu