Puheenaihe

Kuvat: Tällainen on 10 miljoonan Pikku-Finlandia, joka korvaisi Finlandia-talon – "Ulos rakennetaan terassi"

Pikku-Finlandia sijoittuu Finlandia-talon ja Töölönlahden puiston väliselle katuaukiolle.

Aalto-yliopisto / Jaakko Torvinen, Havu Järvelä, Elli R. Hirvonen

Finlandia-talon perusparannuksen ajaksi talon viereen pystytetään Pikku-Finlandia-niminen väistötila, jos suunnitelmat läpäisevät poliittisen päätöksenteon. Paviljonkimainen Pikku-Finlandia rakennettaisiin Karamzininrannan katuaukiolle, joka sijaitsee Finlandia-talon ja Töölönlahden puiston välissä.

Pikku-Finlandian pinta-ala on 2 750 bruttoneliömetriä ja enimmäishinta 9,9 miljoonaa euroa. Pikku-Finlandian rakennustöiden on tarkoitus alkaa kevätkesällä 2021 ja valmistua loppuvuodesta. Rakennuksen on tarkoitus avautua alkuvuonna 2022, kerrotaan tiedotteessa.

Finlandia-talon peruskorjaus käynnistyy vuoden 2022 alussa ja kestää noin kaksi ja puoli vuotta. Väistötilassa Finlandia-talo osin jatkaa toimintaansa kongressi- ja tapahtumakeskuksena koko perusparannuksen ajan. Pikku-Finlandiaksi nimetyn väistötilan ansiosta Finlandia-talo pystyy tarjoamaan uudenlaisia palveluja myös matkailijoille ja kaupunkilaisille.

– Pikku-Finlandiasta halutaan tehdä kaikille avoin, viihtyisä olohuone Töölönlahdelle, kuvailee Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen tiedotteessa.

Tilaan on suunniteltu erikokoisia yhdistettäviä monikäyttötiloja, joissa voi järjestää kongresseja, juhlia ja muita tapahtumia. Keittiö palvelee sekä tapahtumia että tilassa toimivaa kahvila-ravintolaa. Lisäksi tilaan on tulossa Design & Deli Shop sekä avoin Galleria Pikku-Finlandia, jossa voi järjestää näyttelyitä.

– Ulos rakennetaan terassi, jonka tavoitteena on luoda urbaani juhla- ja festivaalialue kehittyvälle Töölönlahden alueelle.

5737276-n.jpg

Tunnelmaluonnos kahvilasta. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Torvinen

Väistötilan ansiosta perusparannuksen kesto lyhenee noin puolellatoista vuodella, mikä vähentää remontista aiheutuvaa haittaa Töölönlahden alueen muille käyttäjille. Lisäksi Finlandia-talo pystyy palvelemaan asiakkaitaan koko perusparannuksen ajan, vaikka pienimmillään tilat ovat noin neljännes normaalisti käytössä olevista asiakastiloista.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto käsittelee Pikku-Finlandian hankesuunnitelmaa 23. tammikuuta, suunnitelman hyväksyy lopullisesti kaupunginhallitus.

Pikku-Finlandian suunnitteluratkaisu on kehitetty yhteistyössä studioharjoitustyönä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Väistötilan tavoitteena on toteuttaa kaupungin puurakentamisen ja kiertotalouden tavoitteita siten, että rakennuksen osia voidaan jatkossa siirtää ja muokata muuhun väistötilakäyttöön esimerkiksi koulujen tai päiväkotien tarpeeseen. Rakennuksen arvioitu käyttöikä on yli 20 vuotta.

Viime vuonna Helsingin kaupunki rakennutti noin 20 uutta väliaikaista paviljonkirakennusta päiväkotien ja koulujen käyttöön. Kaikkiaan väliaikaisia rakennuksia on käytössä noin 50.

– Finlandia-talon peruskorjaus on sekä rakennussuojelullinen haaste että haaste Helsingin matkailulle. On hienoa, että tähän tilanteeseen saamme kaupunkia ja Töölönlahden aluetta palvelevan ja Helsingin kiertotaloustavoitteisiin kiinnittyvän uuden väistötilan, jossa haasteet käännetään mahdollisuuksiksi, toteaa kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki tiedotteessa.

5737277-n.jpg

Tunnelmaluonnos ulkoa. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Torvinen

Finlandia-talon perusparannus valmistuu ja talo otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa: kongressisiipi avautuu keväällä 2023 ja päärakennus 2024. Finlandia-talon ja Töölönlahden puiston väliaikaiset liikenteen järjestelyt suunnitellaan siten, että kaupunkilaisten liikkuminen alueella on turvallista, sujuvaa ja viihtyisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pikku-Finlandia nousee Töölönlahdelle14.1.2020 16.07
EU-kokoukselle tarjotaan hanavettä Finlandia-talolla – "Kestävä kehitys on yksi Suomen puheenjohtajakauden teemoista"3.7.2019 10.35
Finlandia-talo elää ennätysvilkasta vuotta – 20 miljoonan euron liikevaihto menossa rikki19.3.2019 14.28
Lähes kiehuva vesi vyöryi Finlandia-taloon – "Pora osui putkeen"10.12.2018 14.17
Finlandia-talo perusteelliseen remonttiin – katolle drinkkibaari ja julkisivuihin kestävämpi materiaali30.8.2018 18.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu