Puheenaihe

Roger Törnblom on käynyt HIFK:n peleissä vuodesta 1969 – ikifani huomasi Helsingin jäähallissa 4 häiritsevää muutosta

Roger Törnblom on käynyt HIFK:n peleissä 1960-luvulta lähtien.

Timo Nikunen

HIFK:n jääkiekkojoukkueen kannattajat tunnetaan uskollisuudestaan. Heiltä on vaadittu kärsivällisyyttä, sitkeyttä ja pettymysten sietoa, sillä pelimenestys on vuosien varrella ailahdellut melko lailla.

Seitsemästä Suomen mestaruudesta viisi on yli 30 vuoden takaa. Kaksi edellistä on voitettu 1998 ja 2011. Tämän jälkeen on oltu pari kertaa mitaleilla ja viime keväänäkin pronssiottelussa, jonka Tappara vei.

Roger Törnblom Pajamäestä on hyvä esimerkki sitoutuneesta kannattajasta. Hän näki HIFK:n SM-sarjapelin ensi kertaa tammikuussa 1969.

– Muistan pelin hyvin. IFK voitti Lukon 2–0.

Jäällä oli ensimmäisen mestaruuskauden huippuvahvistus, kanadalainen NHL-pakki Carl Brewer. Hän iskosti joukkueeseen fyysisen, taistelevan pelityylin, josta HIFK tunnetaan.

Törnblomin HIFK-innostusta herätti osaltaan pitkäaikainen seuratoimija Carl-Magnus Brander, kesämökkinaapuri Sipoosta. Tämä perusti 1950-luvulla nimeään kantavan kiekkokoulun, joka toimii edelleen pienten kiekkoilijoiden parissa.

– Isää ei onkiminen oikein kiinnostanut, joten sain kalakaveriksi Callen.

Törnblom muistaa hyvin 1970- ja 1980-lukujen tähdet. Heitä oli muun muassa Riihiranta, Murto, Hagman, Partinen ja Lähteenmäki. Hän muistuttaa, että vuoden 1998 mestarijoukkueen puolustus oli kovatasoinen. Kimmo Timonen ja Brian Rafalski tekivät pitkän NHL-uran.

Jarno Kultanen oli seitsemäs pakki, mutta parin vuoden päästä hänkin pelasi Boston Bruinsissa.

Törnblomin mielestä nykyisessä joukkueessa ei ole entisenlaista fyysisyyttä.

– Peleissä on myös liikaa oheistoimintaa. Erätauot ovat liian pitkiä, ja mainokset pelikatkoilla häiritsevät. Hyvässä ottelussa tapahtuu paljon, pelaajat tsemppaavat ja voitto otetaan varsinaisella peliajalla. En ole jatkoajan ja voittolaukauskisan ystävä. Pelit venyvät usein turhan pitkiksi.

Nykyisin Törnblom seuraa aktiivisimmin HIFK:n jalkapalloa ja jääpalloa. Vierailuja Nordiksella on harvemmin, mutta keväällä pudotuspelien koittaessa kiekkoareena alkaa vetää puoleensa.

– Viime kevään neljännesfinaaleissa Pelicansia vastaan nähtiin vanha hyvä IFK. Vaikka ensimmäinen matsi hävittiin 0–6, niskaote lahtelaisista saatiin nimenomaan fyysisellä pelotteella.

HIFK-perhe, samanhenkisten yhteys, on Törnblomille tärkeä. Kun on nähty peleissä vuosikymmenten ajan, on syntynyt uusia tuttavuuksia ja kaverisuhteita.

Yhteisöllisiä tapahtumia ovat vieraspelimatkat, jollaiselle myös Törnblom on suuntaamassa.

– 29. helmikuuta lähden Mikkeliin Jukurit-matsiin. Meitä on lähdössä täysi bussillinen, 62 innokasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu