Puheenaihe

Alko avaa uuden myymälän Helsinkiin – edellinen yritys "valtakunnan navassa" epäonnistui

Kulkijoita Asematunnelin Alkon edustalla vuonna 1971. Juomat pyydettiin tuolloin tiskiltä.

Nina Hackman/Helsingin kaupunginmuseo

Yksi Alkon keskustan myymälöistä muuttaa Citycenterin uudistuvaan K1-kerrokseen. Myymälä avataan 6. helmikuuta.

Alko on Makkaratalona tunnetun Citycenterin paluumuuttaja. Valtion monopolilla oli myymälä rakennuksen katutasossa viimeksi vuosina 2007–2010.

Makkaratalon toimipiste lopetettiin kuitenkin kannattamattomana, mikä oli oman aikansa ihmettelyn aihe. Diplomaattisesti sanottuna: Alko ei silloin ollut tyytyväinen talon asiakasvirtoihin.

– Kyllähän paikka on kallis. Asiakkaita pitäisi olla enemmän, että myymälä kannattaisi. Täytyy katsoa kokonaisuutta ja paikkaa, johon asiakkaat ohjautuvat luontaisesti, silloinen kenttäjohtaja Kari Pennanen sanoi Taloussanomien haastattelussa.

Tuolloin toimintaa haittasivat talon jatkuvasti käynnissä olevat ja keskeneräiset remontit. Lisäksi asiakaskuntaa verotti metrossa sattunut vesivuoto ja siitä johtunut kuukausien liikennekatko.

Paikka oli ja on kuitenkin eräänlainen valtakunnan napa. Se sijaitsee likellä Suomen rautateiden nollapistettä, josta lasketaan etäisyydet rataverkon kilometritolpissa.

Nyt valtionyhtiö on luottavainen K1-kerroksen tiloihin.

– Citycenter sijaitsee joukkoliikenteen keskiössä, joten kauppakeskuksen kautta kulkee vuosittain miljoonia ihmisiä. Ihmiset ovat tottuneet liikkumaan ja kuluttamaan palveluita Helsingin keskusta-alueella, kertoo pääkaupunkiseudun aluepäällikkö Tatu Vanninen.

– Pyrimme aina löytämään myymälöille asiakkaiden kannalta ne optimaalisimmat sijainnit. Helsingin ydinkeskustan myymälöiden lukumäärä tällä hetkellä vaikuttaisi olevan kokonaisuudessaan hyvä, ja nyt toteutettava muutto tukee vielä paremmin tasapainoa asiakasvirtojen kanssa, hän jatkaa.

Kun Asematunnelin toimipiste avautuu, Forumin perukoilla 0-kerroksessa oleva myymälä lopetetaan.

Viime aikoina on virinnyt taas keskustelua Alkon myymälöiden sijainnista kauppojen yhteydessä.

Alkolla on 361 myymälää sekä noin 90 myymäläverkostoa täydentävää noutopistettä. Myymälöistä 27 prosenttia toimii S-ryhmän liikekeskuksissa, 26 prosenttia K-ryhmän liikekeskuksissa, 13 prosenttia hypermarketkeskuksissa ja 13 prosenttia kauppakeskuksissa ja viisi prosenttia Lidlin liikekeskuksissa.

Citycenterin kauppakeskuksen pohjakerroksessa sijaitsee Lidlin Asematunnelin myymälä.

Asema

Tunnelilla oli paha kaiku

Ensimmäinen Asematunnelin haara rakennettiin 1966–67. Valmistuessaan se oli jotain oman aikansa huippua: laadukkaita myymälöitä, kuten Marschanin liha- ja leikkeleliike.

Mutta ei aikaakaan, kun sokkeloinen ja huonosti valvottava Asematunneli menetti maineensa. Eikä sitä parantanut pitkällä käytävällä 1970-luvulla sijainnut Alko. Toki tunnelissa myytiin myös pimeää viinaa – eritoten niille, joille sanottiin myymälässä ei.

Oli laitapuolenkulkijoita ja nuorisojoukkoja sekä yhteenottoja vartijoiden kanssa. Moni maalainen tuli nk. käännetyksi heti Helsinkiin saavuttuaan.

Tämän päivän kulkija ei voi edes aavistaa millainen pelon ilmapiiri käytävillä vallitsi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu