Tulevaisuustaitoja tulevaisuuden helsinkiläisille

Mari Männistö

Ants Vahter

Mari Männistö

Aloitin lokakuussa Helsingin kaupungin kulttuurijohtajana enkä olisi voinut kuvitella edeltäjältäni Tuula Haavistolta upeampaa ammatillista perintöä kuin Kulttuurin kummilapset. Vuodesta 2020 alkaen helsinkiläiset vauvat saavat neuvolasta kutsun kouluikään saakka kestävälle kulttuuri- ja taide-elämysmatkalle. Perheiden hyvinvointia tukevina kummeina on lähes 30 kulttuuri- ja taidetoimijaa sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö. Kummit määräytyvät lapsen syntymävuoden mukaan ja järjestävät lapsen kehitysvaiheen mukaan suunniteltua, maksutonta ohjelmaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Kummilapsityössä olemme ehkäpä yhden Helsingin kaupungin kulttuuripalveluiden tärkeimmän tehtävän äärellä: turvaamassa jokaisen lapsen yhdenvertaista oikeutta taiteeseen ja kulttuuriin. Samalla olemme yhden yhteisömme, kaupunkimme tai ehkä jopa kansakuntamme tärkeimmän asian äärellä: turvaamassa tulevaisuustaitojen – kuten empatian, uteliaisuuden, vuorovaikutuksen ja kriittisen ajattelun – kehittymistä.

Lähivuosina syntyvät lapset varttuvat niin sanottuun neljännen teollisen vallankumouksen jälkeiseen maailmaan, jossa elämämme on teknologian läpäisemää elimellisemmällä, toivoakseni luonnollisemmalla, tavalla kuin nyt ehkä osaamme kuvitella. Tuossa tulevaisuudessa korostuvat taidot, jotka jatkossakin erottavat ihmisen koneesta – ja joiden kehityksessä taiteen ja kulttuurin kokemisella on suuri merkitys.

Helsingin kaupunginorkesterin aikaisemmasta kummilapsitoiminnasta saatu liikuttavan positiivinen palaute kannustaa jatkamaan, mutta kokemus kertoo myös sen, että koko ikäluokkaa ei ole vielä tavoitettu. Nyt onkin tärkeä kysyä kuka jää ulkopuolelle ja miksi? Miten edistämme yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta kasvavassa kotikaupungissamme? Helsingissä syntyy lähivuosina noin 7000 lasta vuosittain – ja tämä joukko on yhä monimuotoisempi. Pelkästään kulttuurin ja kielen moninaisuuden näkökulmasta edessä on iso muutos: 2035 yli neljännes helsinkiläisistä on vieraskielisiä. Kulttuurikummeina toimivilla kulttuuri- ja taidelaitoksilla onkin nyt ainutlaatuinen kosketus tulevaisuuden yleisöihin ja mahdollisuus pohtia oman organisaationsa monimuotoisuutta sekä sitä miten taiteelliset sisällöt tarjoavat samaistumispohjaa erilaisille kaupunkilaisille.

Ilmoittautuminen Kulttuurin kummilapseksi alkaa helmikuussa osoitteessa kummilapset.hel.fi.

Kirjoittaja on Helsingin kulttuurijohtaja.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu