Puheenaihe

”Idiootti, pysäköi ruutuun” – Heippalaput ryydittävät parkkipaikan etsintää liityntäpysäköinnissä

Kulosaaren metroaseman liityntäpysäköintipaikat ovat päivisin täynnä. Taustalla näkyvästä kadusta on tulossa Helsingin ensimmäinen pyöräkatu.

Janne Koivisto

Metron liityntäpysäköintipaikoista on kova pula. Jotta paikan saa Kulosaaresta, Herttoniemestä tai Siilitieltä, täytyy olla joko aikainen herätys tai hyvää tuuria.

Itäkeskuksessa pula on jopa johtanut niin sanottujen heippalappujen kirjoittamiseen.

– Idiootti. Pysäköi ruutuun. Jos et osaa, pysäköi jatkossa muualle. Tällaisella ajattelemattomalla itsekkäällä osaamattomalla toiminnalla viet muiden paikat, A4:lle tulostetussa viestissä lukee.

Viesti oli jätetty viime viikon maanantaina autoon, joka oli pysäköity hieman ulos ruudusta.

HSL:n liikennesuunnittelija Heikki Palomäki kertoo, että HSL tiedostaa liityntäpysäköintipaikkojen kovan kysynnän.

– Monet alueet täyttyvät jo aikaisin aamusta. Ne, joilla on mahdollisuus lähteä aikaisin, ottavat paikat. Se on tietysti todella tylsää, jos paikkaa ei sitten löydykään.

– Nyrkkisääntö on, että mitä lähempänä ollaan ydinkeskustaa ja mitä vähemmän pysäköintirajoituksia on asetettu, sitä vaikeampi paikkaa on saada.

Tällä hetkellä Herttoniemessä on 186 liityntäpysäköintipaikkaa K-supermarket Hertan yhteydessä. Siilitiellä on 157 ja Kulosaaressa 126 liityntäpysäköintipaikkaa. Kalasatamassa paikkoja on 300 ja Itäkeskuksessa 442.

Hertsin yhteyteen tulee maaliskuussa kauppakeskuksen avajaisten kanssa 100 uutta liityntäpysäköintipaikkaa. Niiden vaikutus voi tosin jäädä lyhytaikaiseksi, sillä Herttoniemeen muuttaa lähivuosina 5 000 uutta asukasta.

HSL pyrkii helpottamaan liityntäpysäköintiä myös kahdella muulla keinolla. Palomäki kertoo, että liityntäpysäköintialueiden tunnistautumista aiotaan lisätä.

– Helsingin seudulla on noin 15 aluetta, joilla vaaditaan tunnistautumista joko HSL-kortilla tai mobiililipulla. Se on varmin tapa varmistaa, että paikat ovat liityntäpysäköijien eivätkä vaikkapa viereisen taloyhtiön käytössä, Palomäki sanoo.

Tunnistautuminen on käytössä esimerkiksi Kalasatamassa ja Myllypurossa.

Toinen keino on tiedon hyödyntäminen.

– Tällä hetkellä noin kymmenestä kohteesta saadaan dataa siitä, kuinka paljon vapaita paikkoja on. Sitä pystytään näyttämään tienvarsinäytöillä ja reittioppaassa. Silloin autoilija tietää paremmin, missä vapaita paikkoja on.

Palomäen mukaan toimiva liityntäpysäköinti nähdään HSL:llä erittäin tärkeänä.

– Tätä pidetään strategisesti merkittävänä, kun tiedostetaan, että kaikilla ei ole mahdollista kulkea arjessaan koko matkaa julkisella liikenteellä. Silloin on parempi, että käyttää edes osan matkasta tehokkaita joukkoliikennevälineitä. Se vähentää ruuhkia ja päästöjä.

Kuuden aikaan paikkoja riittää

Perjantaina päivällä Kulosaaren liityntäpysäköintipaikat ovat aivan täynnä. Muutama auto on jopa sakkopaikoilla.

Yksi paikka vapautuu, kun mäntsäläinen Heli Salminen vaihtaa metrosta autoon ja lähtee kotimatkalle Mäntsälään. Hän ajaa joka aamu autolla Mäntsälästä Kulosaareen ja jatkaa siitä metrolla työpaikalleen Hakaniemeen.

Salminen kertoo saavansa paikan joka aamu, koska saapuu jo kuuden aikaan aamulla. Muutamina aamuina, jolloin hän on saapunut Kulosaareen kahdeksan jälkeen, metron viereinen pysäköintialue on ollut jo täynnä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsinkiin suunnitteilla ensimmäinen pyöräkatu: Autojen nopeus sopeutetaan pyörien vauhtiin21.9.2015 13.40
Liityntäpysäköintiin parkkikiekkopakko – "Antaa keinot seurata yksittäisten autojen pysäköintiä"16.9.2019 19.30
Luonnosta tullaan nauttimaan omalla autolla – Kansallispuistoon syntyi sakkorysä: "Ihmisiä ei 60 euron maksu tunnu hetkauttavan"20.1.2020 20.00
Saitko parkkisakot turhaan? – Nyt voit kysyä pysäköinninvalvojilta mieltäsi askarruttavia asioita24.11.2019 08.40
Kuva: Helsinkiläisen uimarannan hiekasta kaivetaan ylös mysteeriautoa – "Millainen parkkipaikka maan alta paljastuu?"10.1.2020 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu