Ruoka

Kolme kertaa kalakeitto – kermainen, kirkas ja punainen, katso reseptit

Kermainen lohikeitto, hyvä syy pitää kalapäivä.

Mervi Pasanen

Mitä tänään syötäisiin? Nopeaa ja hyvää kalakeittoa. Tässä kolme reseptiä.

 

1. Kermainen lohikeitto

  • 400 g lohta
  • 4 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 sipulia
  • nokare voita
  • 6 dl kalalientä (esim. fondista tai kalaliemikuutiosta)
  • 5 maustepippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 2 dl kermaa
  • 1–1,5 tl suolaa
  • koristeluun tilliä

1. Pese, kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja sipuli. Laita kattilaan nokare voita ja freesaa kasviksia hetki. Lisää kalaliemi ja mausteet. Keitä kasvikset lähes kypsiksi.

2. Poista kalasta nahka ja ruodot. Kuutioi reiluiksi paloiksi.

3. Lisää kerma, suola ja kalat. Keitä miedolla lämmöllä muutama minuutti eli kunnes kala on kypsää.

4. Lisää lopuksi silputtua tilliä.

 

2. Mentonin kalakeitto

  • 400 g kuhaa tai muuta vaaleaa kalaa
  • 1 fenkoli
  • 2 sipulia
  • 2 rkl voita tai oliiviöljyä
  • 4–5 perunaa
  • 1 tlk (400 g) kuorittuja tomaatteja
  • n. 1 l kalalientä
  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • ripaus kuivattua timjamia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 rkl tuorepuristettua appelsiinimehua
  • persiljaa

1. Huuhtele ja paloittele fenkoli. Hienonna sipulit. Kuori ja kuutioi peruna. Kuullota kasviksia kattilassa voissa tai öljyssä.

2. Lisää tomaatit liemineen, kalaliemi ja mausteet. Hauduta parikymmentä minuuttia.

3. Leikkaa kala kuutioiksi, lisää keittoon ja anna kypsyä muutama minuutti eli kunnes kala kypsyy.

4. Puserra keittoon valkosipuli, lisää appelsiinimehu ja lopuksi mausta tuoreella persiljasilpulla.

 

3. Venäläinen kalakeitto

  • 400–600 g vaaleaa kalaa tai lohta
  • 3 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • (pätkä selleriä)
  • pari tomaattia
  • 1 l kalalientä fondista
  • pala palsternakkaa
  • maustepippuria
  • 1–2 laakerinlehteä
  • 3 rkl tomaattipyreetä
  • 10 oliivia
  • 1–2 suolakurkkua
  • 2 rkl kapriksia
  • tilliä
  • tilkka sitruunamehua
  • tarjoiluun smetanaa

1. Kuumenna kalaliemi. Kuori ja paloittele porkkanat, palsternakka, selleri ja sipuli. Lisää liemeen. Mausta pippureilla ja laakerilehdellä.

2. Kuutioi tomaatit, lisää liemeen. Lisää myös tomaattipyree. Anna hautua hiljalleen, kunnes juurekset alkavat kypsyä.

3. Kuutioi suolakurkku ja viipaloi oliivit. Lisää ne ja kaprikset keittoon.

4. Paloittele kala ja lisää keiton joukkoon. Hauduta miedolla lämmöllä muutama minuutti eli kunnes kala on kypsää. Lisää silputtua tilliä ja halutessasi tilkka sitruunamehua.

Tarjoa keiton kanssa smetanaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ota mallia Mikko "Peltsi" Peltolasta ja pelasta meri silakoilla annos kerrallaan – Kerta viikossa nollaa fosforit, jotka päästät Itämereen12.2.2020 19.17

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu