Puheenaihe

Vain yksi mies osallistuu kohutun UMK-kisan finaaliin – mukana myös Cicciolina-biisi, jossa "kuuluu Kikan vaikutus"

UMK-finalistit vasemmalta ylhäältä lukien: Erika Vikman, Sansa, Aksel Kankaanranta, Catharina Zühlke ja Tika. Etualalla kolmijäseninen F3M-yhtye.

Yle / Mona Salminen

Kohun keskelle reilut kaksi vuotta sitten joutuneen Ylen Uuden musiikin kilpailun finalistit on julkistettu.

UMK-kisa, jonka voittaja on myös Suomen euroviisuedustaja, on nyt jälleen avoin kilpailu, eli ammattilaisraati valitsi finalistikappaleet yli 400 hakemuksen joukosta.

 

Kilpailu joutui myrskyn silmään syksyllä 2017, sillä kisaan osallistuneiden noin 300 biisin tekijöille ilmoitettiin lokakuussa, että haussa ei löytynyt sopivia ehdokkaita. Niinpä Yle tiedotti marraskuussa 2017, että euroviisuedustajaksi lähtee Saara Aalto, joka oli saanut paljon mainetta tultuaan toiseksi Ison-Britannian The X Factor -kisassa edellisvuonna 2016. Aallon kolmesta kappaleesta Euroviisuihin valikoitui Monsters.

Muun muassa Suomen musiikintekijät -yhdistys piti Yle tuolloista UMK-touhua moraalittomana. Yle vetosi muun muassa siihen, että sillä oli UMK:n sääntöjen mukaan oikeus muuttaa kisan toteutustapaa. Aalto itse kritisoi UMK-raatia keväällä 2016.

 

Tämän vuoden euroviisuedustajuudesta kilpailevat suorassa UMK-lähetyksessä 7. maaliskuuta seuraavat artistit (suluissa kilpailubiisien julkaisupäivät Yle Areenassa ja musiikin suoratoistopalveluissa): Tika: I Let My Heart Break (24.1.), Erika Vikman: Cicciolina (27.1.), Aksel Kankaanranta: Looking Back (28.1.), F3M: Bananas (29.1.), Sansa: Lover View (30.1.) ja Catharina Zühlke: Eternity (31.1.).

– Finaalin taso on todella korkea ja kappaleet monipuolisia niin tyylien kuin esittäjien puolesta. Toivon, että mahdollisimman moni suomalainen löytää artistin ja kappaleen, joka olisi täydellinen edustamaan Suomea Euroviisuissa, sanoo YleX:n musiikkipäällikkö ja UMK-ammattilaisraatia vetänyt Tapio Hakanen tiedotteessa.

 

Ylen tiedotteessa on myös luonnehdintoja kappaleista. Vikmanin Cicciolina-kappaleen kerrotaan olevan reipasta suomidiskoa, jossa seksuaalista vapautta ei piilotella. Musiikissa kuuluvat sekä menneiden vuosikymmenten että Kikan vaikutus.

Italialainen pornotähti ja kansanedustaja Cicciolina eli Ilona Staller vieraili myös Suomessa 1980-luvun loppupuolella. Hän vilautti täällä rintaansa muun muassa eduskunnassa vieraillessaan, tapauksesta kertoo esimerkiksi Ylen Elävä arkisto.

Kankaanrannan kappale Looking Back kertoo maailmantuskasta, rakkaudesta ja riittämättömyyden tunteesta.

– Asetamme kaikenlaisia etappeja elämiimme. Mikä niiden arvo on ja tekeekö niiden saavuttaminen ihmisen todella onnelliseksi, Kankaanranta kuvailee kappaletta tiedotteessa.

Sansan kilpailukappaleen Lover View kerrotaan olevan viileää ja sensuellia elektroa.

– Kappale kertoo ultimaattisesta yhteydestä ja rakkaudesta, jota me kaikki tarvitaan, Sansa kuvailee kappalettaan.

 

Katsojat voivat äänestää suosikkiaan suoran lähetyksen aikana maksutta Yle.fi-sovelluksella tai maksullisesti joko tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Myös kansainvälinen raati pisteyttää biisit ja esitykset. Voittajabiisin määrittää yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet.

Avoimen UMK:n edellisiä voittajia ovat Norma Johnin Blackbird (2017), Sandhjan Sing It Away (2016), Pertti Kurikan Nimipäivien Aina mun pitää (2015), Softenginen Something Better (2014) sekä Krista Siegfridsin Marry Me (2013). Vuonna 2018 Suomea edusti Saara Aalto (Monsters) ja viime vuonna Darude ja Sebastian Rejman (Look Away) Ylen kutsumana.

UMK-finaali

Keitä finalistit ovat?

Tika on vuoden 2018 X Factor -voittaja ja powerballadien voimanainen. Nepalista 1,5-vuotiaana adoptoitu Tika on ollut mukana myös Ruotsin Idolsissa, Suomen Voice of Finlandissa sekä ruotsalaisessa Kadonneen jäljillä -ohjelmassa, jonka avulla hän löysi veljensä ja muita nepalilaisia sukulaisiaan.

Erika Vikman esittää suomenkielistä viihdepoppia, hän on Tangokuningatar vuodelta 2016. Vikman tunnetaan myös Dannyn avopuolisona.

Aksel Kankaanranta on tullut tunnetuksi vuoden 2017 Voice of Finlandista sekä Pyhimyksen palkitun superhitin Jättiläinen feattaajana.

F3M-yhtyeen tähtäimessä on olla 2020-luvun Spice Girls. Yhtyeen muodostavat Viv, Baby O ja MIARA, jotka kuvailevat itsejään käveleviksi jukeboxeiksi.

Sansa on pitkän linjan muusikko, joka on takavuosien indiefolkin jälkeen siirtynyt elektronisempaan suuntaan ja ajattomaan pop-musiikkiin.

Catharina Zühlke tuli toiseksi vuoden 2017 UMK-kisassa, hän on kokenut artisti ja toiminut ammattimuusikkona jo vuosia. Vuonna 2013 hän osallistui Idolsiin sijoittuen viidenneksi.

Lähde: Yle

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Saara Aalto ja Meri Sopanen viettivät yhteistä aikaa, kun Meri avautui kipeästä asiasta – "Siitä syntyi tosi koskettava biisi"17.11.2019 22.04
Saara Aalto Queen-musikaalin tähdeksi – Laura Voutilainen on Killer Queen13.5.2019 15.00
Saara Aalto edustaa Suomea Euroviisuissa – valittiin ensimmäistä kertaa suoraan7.11.2017 13.33
Saara Aallon viimeinenkin kisakappale julki – äänestä minkä näistä kolmesta lähettäisit Euroviisuihin23.2.2018 18.30
Saara Aalto rinnastaa UMK-raadin toiminnan koulukiusaamiseen – "Tuntuu pahalta"29.2.2016 09.54
Suomen Daruden tie Euroviisujen loppuotteluun katkesi – nämä maat kuullaan huomenna semifinaalissa15.5.2019 08.14
Darude hylkäsi jääkuution, Sebastianin housut saavat kritiikkiä Euroviisuissa – "Mitkä housut?"14.5.2019 21.00
UMK-kilpailija Catharina Zühlke ei kadu rajua musiikkivideota – "Suihkukohtausta vähän mietin"18.1.2017 21.00
Erotiikkaa, sadomasokismia, virtuaalirakkautta ja burleskia – UMK-kappaleiden musiikkivideot julki28.12.2016 20.35
Joku heistä on Suomen seuraava Euroviisuedustaja – UMK-kilpailijat julki23.11.2016 13.02
Onko UMK:ssa kaikkien aikojen tasokkaimmat ehdokkaat? – katso videot ja äänestä kenet haluaisit nähdä Euroviisuissa1.2.2016 17.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu