Puheenaihe

No jopas! Tove Janssonia näyttelevän Alma Pöystin ääntä kuulee myös Helsingin ratikoiden ja bussien kuulutuksissa

Alma Pöysti näyttelee Tove Janssonia Zaida Bergrothin Tove-elokuvassa.

Sami Kuokkanen

Syyskuussa ensi-iltansa saavassa, Zaida Bergrothin ohjaamassa Tove Janssonista (1914–2001) kertovassa Tove-elokuvassa pääosaa näyttelevän Alma Pöystin ääni on tuttu jo ennestään varsinkin julkisia liikennevälineitä käyttäville helsinkiläisille. HSL tiedotti kesällä 2015, että HSL:n uudeksi kuulutusääneksi valittiin tuolloin 34-vuotias helsinkiläisnäyttelijä Alma Pöysti.

Ääniä testattiin keväällä 2015 busseissa ja raitiovaunuissa yhdessä asiakkaiden kanssa. Äänien takana olevien henkilöiden nimiä ei kerrottu. Alma Pöystin ääni valittiin kuulutuksiin neljästä eri naisäänivaihtoehdosta.

– Alma Pöysti on edelleen kuulutusten ääni. Kuulutukset ovat käytössä kaikilla raitiolinjoilla sekä runkolinjojen busseissa 500, 510, 550 ja 560, kertoo viestinnän asiantuntija Tuija Ruoho HSL:n viestinnästä.

Pöysti tulee kuuluisasta näyttelijäsuvusta. Hänen isänsä on teatteriohjaaja Erik Pöysti, isoisänsä Lasse Pöysti (1927–2019) ja isoäitinsä Birgitta Ulfsson (1928–2017).

 

Tove-elokuvan rooli on Pöystin ensimmäinen pääosarooli pitkässä elokuvassa. Teatteriohjaaja Vivica Bandleria näyttelee Krista Kosonen ja Atos Wirtasen roolissa on Shanti Roney. Elokuvan kuvaukset ovat alkaneet, elokuva sijoittuu 1940–50-lukujen taitteen graafiseen, jazzintäyteiseen Helsinkiin. Taiteilija Tove Jansson oli tuolloin 30–40-vuotias, kerrotaan elokuvan tiedotteessa.

– Tove Jansson on inspiroiva, rohkea ja lumoava persoona. Olen innoissani saadessani olla mukana tässä kunnianhimoisessa elokuvatuotannossa kertomassa osan Toven poikkeuksellisesta tarinasta, hänen sisäisestä maailmastaan ja taisteluista niin taiteessa kuin rakkaudessa, Alma Pöysti sanoo tiedotteessa.

Alma Pöysti on tehnyt lukuisia elokuvarooleja ja on tuttu myös teatterilavoilta. Elokuvan ohjaajan Bergrothin mukaan elokuvassa keskitytään kunnianhimoiseen ja määrätietoiseen nuoreen taidemaalariin, joka alkaa saada taulujen sijaan tunnustusta muumeista.

– Tämä ristiveto muumien ja taidemaalariuden välillä kiinnostaa minua kovasti. Samoin Toven tasapainoilu kipeiden rakkaussuhteiden kanssa – kuinka säilyttää työn vaatima itsenäisyys ja vapaus, ja silti pitää kiinni rakastamastaan ihmisestä, kuvailee Bergroth tiedotteessa.

 

Ohjaaja haluaa tuoda Tove Janssonin mahdollisimman lähelle katsojaa. Elokuva on ruotsinkielinen ja se kuvataan filmille.

– Pyrin siihen, että elokuvasta tulee mahdollisimman rosoinen, energinen ja intiimi. Kukkaseppelöity, kaikkien rakastama Tove Jansson on ollut mielikuvissani niin tavoittamattomissa, niin korkealla jalustalla, että tämä on oma tapani vetää hänet mahdollisimman lähelle.

Bergroth sanoo Pöystistä löytyvän kaikki oikeat ominaisuudet Tove Janssonin rooliin.

– Etsin jotakuta, jolla olisi oikeanlainen, tovemainen energia, ja joka olisi uskottavasti voinut luoda jotain niin ihmeellistä ja mielikuvituksekasta kuin muumit. Alma Pöystin Tovessa yhdistyivät ihanalla tavalla äly ja melankolia, huumori ja flirtti, Bergroth kertoo tiedotteessa.

Tove-elokuvan on käsikirjoittanut Eeva Putro, jolla on myös rooli elokuvassa Maya Vannina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lasse Pöystin lapsenlapsesta HSL:n uusi kuulutusääni27.8.2015 10.09
Tove Jansson ehti nähdä ensimmäisen muumibuumin – seuraavana vuorossa jättikonsertti Hartwall-areenalla2.12.2019 08.57
Tove Janssonin rakastamasta saaristosta etsitään nyt vastauksia Borrelian leviämiseen – pelkästään viime vuonna Suomessa ilmeni tuhansia punkeista saatuja tartuntoja11.7.2019 06.35
Tove Janssonin puistosta halutaan taiteilijaa kunnioittava elävä ulkoilmamuseo – "Siellä voisi olla vaikka maja puussa"21.5.2019 06.50
Lapsiperheitä ja japanilaisturisteja odottaa pettymys Tove Janssonin puistossa – "Helsinki ei osaa markkinoida tätäkään asiaa"19.5.2019 09.20
Tunnistatko Tove Janssonin Helsingin veistoksista?4.6.2018 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu