Puheenaihe

Maikkarilla ei vielä muuttosuunnitelmia – Pöllölaakso säilyy ennallaan

Pöllölaakson kehittäminen odottaa Maikkarin päätöstä muutosta.

Arto Kivinen

Ilmalassa sijaitsevan Pöllölaakson tv-toimintaa ei olla vielä siirtämässä muualle, vaikka asiasta on keskusteltu jo tovi.

Kaikki helsinkiläiset tietävät Ilmalassa suurten vesisäiliöiden alapuolella sijaitsevan Pöllölaakson, eli MTV Oy:n toimitilat ja lähetystoiminnan. Kaupunki on laatinut alueelle uuden asemakaavan, joka mahdollistaa erityyppisen asuinrakentamisen Maikkarin rakennusten tilalle.

Lisäksi pian ryhdytään rakentamaan jo kauan suunnitteilla ollutta raitiovaunulinjaa pitkin Radiokatua aina Ilmalantorille saakka, jossa olisi ratikan kääntöpaikka.

MTV:n varatoimitusjohtajan Risto Koivulan mukaan mitään päätöksiä ei ole tehty yhtiön toiminnan siirtämisestä. Nykyinen vuokrasopimus tontin omistajan kanssa on voimassa vuoteen 2023, joten mikään ajolähtötilanne asiassa ei ole.

Kilpailuviranomainen hyväksyi MTV Oy:n myynnin Telialle viime syksynä, joten myös uudella omistajalla on sanansa sanottavana. Telialla on runsaasti toimitiloja Vallilan alueella.

Helsingin kaupungin projektijohtajan Päivi Ahlroosin mukaan viimevuoden lopulla valtuuston alueelle hyväksymä uusi kaava on niin sanottu ”vahva kaava”.

– Alueen tarkempi suunnittelu ja rakentaminen voidaan aloittaa heti kun Maikkari on päättänyt lähteä paikalta ja tyhjentänyt toimitilat, mikä mahdollistaa talojen purkamisen, sanoo Ahlroos.

Kaupunki joutuu myös odottamaan MTV Oy:n tontin nykyisen vuokranantajan NV Kiinteistösijoitus Oy:n suunnitelmia tontin käytön jatkosta.

MTV Oy, aikanaan nimeltään Oy Mainos-TV–Reklam Ab, kaikkien tuntema Maikkari, aloitti toimintansa jo 1956 ja vuonna 1967 se sai valmiiksi omat toimitilansa ja studiot Ilmalaan.

Näitä tiloja on sittemmin laajennettu uutistalolla ja muilla rakennuksilla niin että Pöllölaaksossa oli parhaillaan noin 1 000 ihmisen työpaikka.

Sittemmin henkilökuntamäärä ja toiminnot ovat pienentyneet ja Maikkari on keskittynyt ydinliiketoimintaansa. Se myös purki osan studiotiloistaan ja lavastevarastot, samoin kuin luopui parkkialueista, mikä mahdollisti kerrostalorakentamisen Kuuluttajankadun varrelle.

Radiokatua pitkin rakennettavien uusien raitiovaunukiskojen asennus aloitetaan kesään mennessä. Tämän jo aikaa sitten suunnitellun Ilmalantorille päättyvän raitiovaunuyhteyden rakentamisen kilpailutus tehdään vielä tänä keväänä.

– Rakentamisen on suunniteltu kestävän pari vuotta ja näin ollen raitiovaunulla pitäisi päästä ajamaan Ilmalantorille kesän 2022 jälkeen, sanoo alueen liikenneyhteyksien projektipäällikkö Juuso Luoto.

Kiskojen rakentaminen Radiokadun Ilmalantorille päätyvässä osuudessa on Luodon mukaan haastavaa sen ahtauden takia. Tämä osa Radiokatua joudutaan aikanaan sulkemaan kokonaan muulta liikenteeltä rakentamisen ajaksi.

Jos Maikkarin toimitilojen mahdollinen purkaminen ja uudisrakentaminen osuisi samalle ajalle, olisi se erittäin haastavaa kaikille järjestelyille ja alueen asukkaille.

IImala

1900-luvun alussa korkean mäen huipulla sijaitsi Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasema

ja tästä paikka on saanut nimensä.

1927 alueelle rakennetaan Yleisradion ensimmäinen lähetyskeskus radiotoimintaa varten.

1959 Ilmala 1, vesisäiliö (Vesilinna) rakennetaan mäen huipulle.

1959–65 Ylen tuotantotilat studioineen rakennetaan.

1967 MTV Oy:n toimitalo, Pöllölaakso valmistuu.

1967 valmistuu myös rautatieyhteys Ilmalan seisakkeen myötä

1969 Ilmala 2, Vesilinna rakennetaan.

1983 Ylen linkkitorni valmistuu ja 1993 Ylen Iso Paja.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu