Puheenaihe

Poliisi yritti "herätellä" päihtynyttä naista etälamauttimella – sai sakot

Moises Garibay

Vanhempi konstaapeli tuomittiin oikeudessa etälamauttimen käyttämisestä humalaiseen naiseen.

Nainen oli pudottautunut maahan, kun kaksi poliisia yritti siirtää häntä poliisiautosta putkaan. Tällöin Länsi-Uudenmaan vanhempi konstaapeli oli käyttänyt etälamautinta naisen olkapäähän ja reiteen.

Tilanteessa mukana olleen toisen poliisin mielestä vanhemman konstaapelin voimankäyttö oli liioiteltua. Hän oli sanonutkin työparilleen, että etälamautinta ei ollut tarpeellista käyttää. He olivat puhuneet asiasta vielä seuraavana päivänä.

 

Tapaus sattui elokuun lopulla 2018. Poliisit noutivat leppävaaralaisesta ravintola Pinokkiosta voimakkaasti päihtyneen naisen. Poliisilaitoksen pihassa nainen oli kellahtanut autosta maahan. Vanhempi konstaapeli haki pyörätuolin kuljettamista varten. Nainen kuitenkin kiepautti itsensä siitäkin pois.

Kertomansa mukana vanhempi konstaapeli yritti etälamauttimella kiinnittää naisen huomion, jotta tämä heräisi tilanteeseen ja toimisi poliisien kanssa yhteisymmärryksessä.

Etälamauttimen käytöstä ei tilanteessa kuitenkaan ollut apua. Vanhempi konstaapeli myös myönsi, että hän oli käyttänyt etälamautinta ohjeiden vastaisesti.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että käytetty voimakeino on ollut tilanteeseen nähden liioiteltu ja tarpeeton. Etälamauttimella annettu kosketus naisen olkapäähän ja reiteen aiheuttivat hänelle ainakin kipua.

Käräjäoikeus tuomitsi vanhemman konstaapelin virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon eli maksamaan yhteensä 680 euroa.

Naiselle hänet velvoitettiin korvaamaan kärsimyksestä 300 euroa.

Syytteen pahoinpitelystä oikeus hylkäsi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sisäministeri: Poliisi toimi oikein Narinkkatorin kurdimielenosoituksessa – ”Etälamautin oli lievin keino puuttua”28.10.2019 15.54
Poliisin etälamauttimella taltuttama mies kuoli Turun poliisitalolla – miehen kunto heikkeni nopeasti14.1.2019 20.19

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu