Paikalliset

Lahjoittajat heräsivät auttamaan vähäosaisia

Kahdeksan Teradatan työntekijää teki puoli päivää vapaaehtoistyötä Hope-yhdistyksen varastolla lajitellen tavaraa. Tuomo Kallio etsii farkuista kokomerkintää ja viikkaa ne sitten oikeaan hyllyyn.

Anneli Tuominen-Halomo

Toiminnanjohtaja Eveliina Hostila pujottelee tavarakasojen välistä työpöytänsä ääreen. Pieni polkupyörä ja pulkka ovat lähdössä tarvitsijoille, osa tavarasta odottaa pääsyä varaston hyllyille.

Joulukuu on kiireistä aikaa Hope-yhdistyksen toimitiloissa Herttoniemessä. Lahjoittajat ovat heränneet joulun alla antamaan, ja sähköposti tulvii avun pyytäjien yhteydenotoista.

 

Ei tämä yhteiskunta ole niin hyvinvoiva kuin luullaan.”

Hope-yhdistys toimii vähäosaisten lasten paremman arjen puolesta. Avun tarpeen taustalla ovat monenlaiset ongelmat perheessä: uupumus, työttömyys, päihdeongelmat, mielenterveysongelmat, läheisen kuolema tai vaikka se, että perheen omaisuus on tuhoutunut tulipalossa.

 

Avun tarvitsijoita on paljon niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin Suomessa. Hopen apua ovat saaneet myös huostaanotetut lapset lukuisissa laitoksissa.

– Yllättävän paljon avunpyyntöjä tulee myös sosiaalityöntekijöiden kautta. He näkevät, mitä perheessä tarvittaisiin, mutta sitä ei virallisten kanavien kautta järjesty. Esimerkiksi astianpesukonetta ei pidetä välttämättömänä, ei vaikka perheessä olisi seitsemän lasta, Eveliina Hostila kuvaa.

Hope-yhdistyksen näkökulmasta katsottuna yhteiskunnan tuki ei riitä. Köyhyysloukkuun putoaa äkkiä, jos äiti hoitaa kotona pieniä lapsia ja puoliso jää työttömäksi.

– Ei tämä yhteiskunta ole niin hyvinvoiva kuin luullaan, Eveliina Hostila muistuttaa.

Arjen ankeudessa nuoria voi ilahduttaa vaikkapa konserttilipulla tai tanssikurssilla.

– Pienikin apu voi olla asiakkaan kannalta valtavan tärkeä juttu. Monesta avunsaajasta on tullut meille lahjoittaja tai vapaaehtoinen sitten kun hänen oma tilanteensa on korjaantunut.

Monissa perheissä taloudellinen tilanne on niin tiukka, että raha riittää juuri ja juuri ruokaan, muttei lasten harrastuksiin.

– On tärkeää, että lapset saavat kokeilla harrastuksia ja tuntea olevansa hyviä jossain. Yksi koulukiusattu poika oli onnellinen päästyään harrastamaan ja löydettyään sitä kautta kavereita.

Lahjoituksia tulee sekä yksityisiltä että yrityksiltä. Yritykset voivat myös sponsoroida harrastusta tai auttaa tavaran kuljettamisessa tarvitsijoille. Joulun alla yritykset ovat lahjoittaneet joulukorttirahoja Hopelle.

Yksi Hopen toimintaa tukeva yritys on Ikea. Se on lahjoittanut huonekaluja nuorille, jotka lähtevät lastenkodista aloittamaan itsenäistä elämää.

Eveliina Hostilan mukaan ihmiset ovat ymmärtäneet hyvin Hopen toiminta-ajatuksen ja ovat valmiita auttamaan.

Avunpyyntöihin pyritään vastaamaan viikon sisällä. Lahjoitus lähtee Hopesta heti kun sopiva tavara löytyy.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu