Puheenaihe

IL: Uteliaat hoitajat urkkivat tietoja 21-vuotiaan kuolemasta – äiti kuuli tuntemattomien juoruilevan tragediasta kahvilassa

Jokaisella on oikeus pyytää asiakastietojensa lokitiedot maksutta ja viipymättä sote-palvelun tuottajalta.

Pirjo Nenola

Traagisesti kuolleen nuorukaisen äitiä kohtasi uusi järkytys, kun hänelle selvisi poikansa kuolemaa koskevien yksityisasioiden levinneen perhepiirin ulkopuolelle.

Iltalehti kertoo pohjanmaalaisen äidin menettäneen poikansa vuonna 2013, kun 21-vuotias nuorukainen löytyi kotoaan elottomana. Ensihoitajat saivat nuoren miehen elvytettyä, mutta sairaalassa aivokuolleeksi todettuna hänet irrotettiin hengityskoneesta kahden päivän jälkeen.

Äiti sai järkytyksekseen pian huomata perheen sisäistä tragediaa vatvottavan laajalti ja yksityiskohtaisesti. Hän kertoo Iltalehdelle esimerkiksi kuulleensa sattumalla kahvilassa ventovieraiden ihmisten keskustelun poikansa tapauksesta.

Lisäksi äidin tietoon tuli, että joku oli jopa soittanut sairaalaan ja yrittänyt urkkia pojan tietoja esiintymällä hänen äitinään.

– Poikani tapaus oli traaginen. Kun jotain tällaista traagista tapahtuu, juorut leviävät ympäriinsä, äiti toteaa lehden haastattelussa.

Vuosia myöhemmin, pahimman yli päästyään äiti pyysi Vaasan sairaanhoitopiiriltä lokitiedot poikansa potilastietoja lukeneista henkilöistä. Kävi ilmi, että viisi sairaanhoitajaa oli käynyt katsomassa hänen kuolleen poikansa potilastietoja perusteettomasti. Kaksi hoitajaa oli lukenut tietoja moneen otteeseen.

– Papereista näkee, että siellä on tongittu ja paljon. Yksi ihminen oli käynyt katsomassa poikani tietoja seitsemän kertaa. Siellä on ihan vietetty aikaa. Yövuorossakin oli useita tunteja luettu poikani tietoja, äiti kertoo Iltalehdelle.

Äiti sai Vaasan sairaanhoitopiiriltä virallisen anteeksipyynnön. Asia jäi siihen, koska tapahtuneesta oli kulunut yli kaksi vuotta, joten oli liian myöhäistä lähteä käräjille.

Nyt hän muistuttaa Iltalehden haastattelussa muita ihmisiä siitä, että jokaisella on oikeus pyytää nähtäväksi omien potilastietojensa lokitiedot.

Valviran mukaan potilaalla on lähtökohtaisesti oikeus saada sote-palvelujen antajalta kirjallisesta pyynnöstä viivytyksettä lokirekisterin perusteella maksutta tieto siitä, kuka on käyttänyt tai kenelle on luovutettu häntä koskevia tietoja viimeisen kahden vuoden aikana sekä mikä on ollut käytön tai luovutuksen peruste.

Mikäli rekisterinpitäjä kieltäytyy antamasta tietoja, siitä on annettava potilaalle kirjallinen todistus, josta on käytävä ilmi myös ne syyt, joiden vuoksi tarkastusoikeus on evätty. Potilas voi tämän jälkeen saattaa asian tietosuojavaltuutetun käsiteltäväksi.

Oletko pyytänyt saada potilastietojesi lokitiedot?

En
56% (259 ääntä)
En vielä
40% (184 ääntä)
Kyllä
4% (20 ääntä)
Ääniä yhteensä: 463

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu