Puheenaihe

Viikin löytöeläintalon maksut nousevat syksyllä – Tällä hetkellä talossa on 10 kissaa, 2 koiraa ja lähiön metsästä löytynyt kani

Viikin löytäeläintalolla on useita löytökissoja. Nämä kissat odottavat jo uutta kotia. – Löytökissoista lähes puolet jää tänne. Koirista lähes kaikki haetaan, kertoo eläintenhoitaja Tia.

Sanna Jompero

Viikin löytöeläintaloon toimitettujen eläinten hoitomaksut nousevat ensi syksynä. Uudet hinnat otetaan käyttöön lokakuun alussa.

– Taksaa on korotettu viimeksi kymmenen vuotta sitten. Maksujen tarkistuksessa otettu huomioon myös elinkustannusindeksiin perustuva korotustarve, perustelee kaupungin ympäristölakimies Tiina Tikkala.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi uudet maksut viime viikolla.

5786552-n.jpg

Löytöeläintalolle voi tulla katselemaan löytöeläimiä erikseen sovittuna ajankohtana. Kuva: Sanna Jompero

Jatkossa löytöeläintaloon tuodun koiran ensimmäisen hoitopäivän hinta on 35 euroa ja jokaiselta seuraavalta päivältä 20 euroa. Ensimmäisen hoitopäivän maksu peritään kokonaan, vaikka omistaja olisi hakenut lemmikkinsä jo muutaman tunnin sisällä sinne tuomisesta.

Aikaisemmin maksut ovat olleet ensimmäiseltä päivältä 30 euroa ja seuraavilta päiviltä 16 euroa.

Kissojen ensimmäinen hoitopäivä maksaa ensi syksystä alkaen 18 euroa ja seuraavilta päiviltä kymmenen euroa per päivä. Vanhat hinnat olivat 15 ja kahdeksan euroa.

5786545-n.jpg

Jälleennäkemisen hetki on liikuttava. Näiden kissojen toivotaan päätyvän samaan kotiin, sillä ne ovat jo tottuneet toisiinsa. Kuva: Sanna Jompero

Viikin löytöeläintalossa on viime vuosina hoidettu noin 1 200–1 500 eläintä vuodessa. Arviolta 40 prosenttia eläimistä on koiria, 40 kissoja ja loput muita.

– Suurin osa eläimistä löytää meiltä tiensä omiin koteihinsa. Sehän on se meidän toiminnan tarkoituskin, toteaa vastaava eläintenhoitaja Anu Kilponen.

Koirat ovat löytöeläintalossa keskimäärin viisi ja kissat keskimäärin 11 vuorokautta.

5786543-n.jpg

Monista kisosista näkee, että ne kaipaavat läheisyyttä alku-ujouden jälkeen. Kuva: Sanna Jompero

Tällä hetkellä tilanne löytöeläintalossa on "normaali talvinen tilanne".

– 10 kissaa, 2 koiraa ja yksi kani. Tämä on usein melko rauhallista aikaa, kertoo eläintenhoitaja Tia.

Kevään ja kesän koittaessa Viikkiin toimitettujen eläinten määrä lisääntyy.

Tavallisin Viikkiin päätyvä eläin on kissa, sitten koira ja kolmanneksi lemmikkikani. Parhaillaan Viikissä oleva kani löytyi metsästä Vantaan Myyrmäestä. Yksi kissoista on löytynyt Pikku Huopalahdesta.

– Sosiaalinen media on auttanut todella paljon. Omistajat osaavat kaivata eläimiään täältä, Tia toteaa.

Työntekijät eivät halua esiintyä julkisuudessa etu- sekä sukunimillään. Osa eläimistä on huostaan otettuja, mutta suurin osa löytöeläimiä.

– Kyllä välillä ihmetyttää, että miksi kukaan ei kaipaa lemmikkiään. Moni esimerkiksi kissoista on selvästi tottunut ihmisiin ja kuulunut joskus jollekin, Tia jatkaa.

Kissojen huoneen oven avautuessa monesta häkistä alkaa kuulua sydäntäraapivaa naukumista. Monelle kissalle jo koskettaminen häkin kaltereiden läpi saa ne kiehnäämään vimmatusti häkkiä vasten ja nauttivan kosketuksesta.

Löytöeläimiä on säilytettävä Viikissä vähintään 15 päivää. Sen jälkeen kunnalla on oikeus myydä, lopettaa tai luovuttaa eläin muualle. Pääsääntöisesti eläimet siirretään määräajan jälkeen Hesyn uuteen eläinsuojelukeskukseen Pitäjänmäelle.

Kaksi löytöeläintalossa olevaa noin 10-vuotiasta liikuttavan suloista kissaneitiä odottaa pääsyä uusiin koteihin.

Löytöeläintalo toivoo, että vierekkäisissä häkeissä olevat ja toisiinsa selvästi tottuneet neidit pääsisivät samaan kotiin. Kissojen jälleennäkeminen on liikuttava hetki. Välittömästi jos toisen häkin ovi avautuu, kurkkaa kissa kaltereiden takana olevaa ystäväänsä. Sitten laitetaan hetkeksi nenät vastakkain.   

Uutena asiana syksyllä voimaan tulevaan maksutaulukkoon on lisätty kohta "vieroittamattomat pennut", joista ryhdytään perimään viiden euron suuruista hoitopäivämaksua.

– Siinä on varauduttu myös erilaisiin tilanteisiin, että koira tai kissa saa pennut. Niiden hoidosta tulee lisäkustannuksia, joten myös niistä on voitava periä maksua, Tikkala jatkaa.

Kilpailutus

Löytöeläintalon palveluntuottaja kilpailutetaan keväällä

Helsinki on järjestänyt löytö- ja kiireellisesti huostaan otettujen eläinten tilapäisen hoidon yhdessä Vantaan ja Espoon kanssa.

Eläinten hoitopaikkana toimii Viikin löytöeläintalo.

Sopimus on tällä hetkellä tehty Kiantime's Oy:n kanssa.

Sopimuskausi päättyy syyskuun lopussa.

Uuden palveluntuottajan valinta kilpailutetaan keväällä.

Taksauudistus oli tehtävä ennen kilpailutuksen käynnistymistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hesy muutti tapaa, jolla lemmikille etsitään uusi koti – "Jos kissalla on eriväriset silmät, se menee heti"23.2.2020 08.05
Löytöeläinkoti antoi kissan uusille ihmisille, omistaja lupaa Urkista jo satojen eurojen löytöpalkkion – "Olen varmaan ajanut tuhat kilometriä ympäriinsä"2.1.2020 09.17
3 kuukautta karkuteillä ollut Mollis-kissa palasi kotiin – "Itkimme rivissä löytöeläintalossa"27.10.2019 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu