Puheenaihe

Leikkipuistoissa riittänyt kuhinaa Helsingissä – terveydenhuoltoalan ammattilaiselta vetoomus: "Pysykää omalla pihalla, jos on pakko ulkoilla"

Leikkipuistojen kuhina on herättänyt kummastusta muissa ulkoilijoissa. Perheiden toivotaan pysyvän omissa porukoissaan. Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä

Helsingin leikkipuistoissa on riittänyt kävijöitä, vaikka julkisia kokoontumisia pitäisi rajata kymmeneen henkilöön ja hallitus suosittaa välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Suutarilassa sijaitsevan Linnunradan leikkipuisto tiedotti viime keskiviikkona, että leikkipuistojen toimintaa rajataan.

– Leikkipuistojen pihoilla on ollut viime päivinä yllätykseksemme vilinää. Huomioittehan leikkipaikkaa valitessa, että isojen joukkojen kokoontuminen ei ole nykyisessä tilanteessa suotavaa, Linnunradasta muistutettin.

Leikkipuiston piha-alue on julkista tilaa, joka on auki kaikille ympäri vuorokauden. Hiekkalelut ja muut leikkipuiston varastojen leikkivälineet eivät toistaiseksi ole käytössä.

– Sisätilat ovat vain leikkitoiminnan kerholaisten ja koululaisten iltapäivätoiminnan käytössä. Olemme peruneet myös iltojen ja viikonloppujen sisätilojen vuokraukset toistaiseksi, johtava leikkipuisto-ohjaaja Noora Hynynen sanoo.

Hynysellä on Puistola–Suutarila–Jakomäki-yksiköstä vastuullaan seitsemän leikkipuistoa.

– Viime viikolla ulkoilijoita oli osassa leikkipuistoissa normaaliin tapaan tai joissain jopa normaalia arkipäivää enemmän, Hynynen kertoo.

Nyt Hynysen mukaan hallituksen linjauksia on alettu noudattaa.

– Määrä on vähentynyt ja perheet ovat tasaisemmin levittäytyneet puistojen alueelle. Vaikuttaa siltä, että nyt ihmiset huomioivat ohjeet ja leikkivät pääasiassa omissa pikku porukoissaan.

Ulkoilulle on tällä hetkellä huutava tarve, kun moni viettää suurimman osan ajastaan kotonaan koko perheen kesken. Myös lämmittävä kevätaurinko vetää liikkujia ulos.

Hynynen ymmärtää, että ulkoileminen ja liikkuminen on lapsille tärkeää. Ulkoiluun on kuitenkin syytä suhtautua viranomaisten ohjeiden mukaan.

– Emme järjestä erikseen kokoontumisia, mutta onhan lasten hyvä ulkoilla. Me leikkipuistoissa kannustamme leikkimään ja ulkoilemaan vuorotellen ja toiset huomioiden, Hynynen kertoo.

Hän kuitenkin toteaa, että jos puiston pihalle alkaa kerääntyä kymmeniä lapsia ja perheitä, etäisyyden pitämistä voi olla vaikeaa välttää.

Hyviä leikkipaikkoja leikkipuistojen lisäksi löytää Helsingin Palvelukartalta. Helsingin Perheentuki-sivustolle on koottu lapsiperheitä koskevaa tietoa myös koronaviruksen osalta.

Terveydenhoitoalalla työskentelevä helsinkiläisnainen vetosi maanantaina Puistolan Facebook-ryhmässä, etteivät nuoret tai varttuneemmatkaan uhmaisi koronavirusta.

– Rajoittakaa kaiken ikäisten liikkumista vain välttämättömään. Jos on pakko ulkoilla lapsen kanssa, pysykää omalla pihalla. Kohta ollaan tilanteessa, että ei ole enää käsipareja joka teitä hoitaa kun tilanne päällä, nainen pyysi julkaisussaan, jossa oli kuva hänestä itsestään maskin takana suojattuna työvaatteissa.

Liikkumisen rajoittaminen herättää ihmisissä monenlaisia tuntemuksia. Jonkun mielestä ulkoilu oireettomana on sallittua, kunhan pysyy kaukana muista ihmisistä.

– Kävelkää hyvät ihmiset ja nauttikaa kevätsäästä. Muuten hajoaa pää, eräs kommentoi.

Pääministeri Sanna Marin kertoi tänään, että hallitus valmistelee uusia rajoituksia, joilla on tarkoitus vähentää ihmisten liikkumista. Rajoituksista odotettiin uutta tietoa jo maanantaina illalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suositun leikkipuiston tulipalo järkytti perheitä Helsingissä – 30-vuotinen perinne voi ensi kesänä katketa11.1.2020 08.30
Metsähallitukselta vakava viesti sunnuntain retkeilijöille: Terveysviranomaisen koronamääräyksiä noudatettava luonnossakin21.3.2020 20.35
Itähelsinkiläinen olutravintola teki oman ratkaisunsa – "Olemme auki tunnin päivässä ja pyydämme ettette tule asiakkaaksi"23.3.2020 11.39
Liikkeet sinnittelevät hiljenneessä Helsingin keskustassa – Jarmon oli "liki pakko" tulla kokoukseen: "Korona ei pelota"21.3.2020 08.35
Kannelmäessä tarvetta kahdelle leikkipuistolle – Trumpetin tilalle uudet pysyvät sisätilat10.3.2020 09.06
Tapaninvainion puistosuunnitelmia esitellään leikkipuisto Tervapääskyssä – vanhat tilat suljettiin jo kesällä21.2.2020 21.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu