Puheenaihe

Helsinkiläisestä perinneruoasta tuli ravintolakriisin symboli – ”Yritetään tuoda iloa asiakkaille"

Finnjävelin Tommi Tuominen ja neljä purkkia kalakeittoa lähdössä asiakkaan mukaan.

Sakari Nupponen

Tasan kaksi viikkoa sitten 10. maaliskuuta. julkistettiin Messukeskuksessa Viisi Tähteä -lehden 50 parasta ravintolaa. Osa palkituista vielä halaili ja kätteli. Ultiman sijoitus oli 16. ja Finnjävelin 17.

Näistä kahdesta oli tuleva erilainen esimerkki, kun monessa paikassa heitettiin essu nurkkaan ja piisi kylmeni.

Seuraavana päivänä 11. maaliskuuta Gastro-messut keskeytettiin. Osa ravintoloista hiljeni tyystin. Sisään tuli lähinnä peruutuksia. Huippukokki Henri Alén lähti Tommi Tuomisen kanssa sotaan apatiaa vastaan.

12.3. Alén julisti: ”En kyllä piruvie taisteluitta taivu tälle koronalle. Varauksia perutaan ymmärrettävistä syistä, mutta palkat ja vuokrat on hoidettava”.

13.3. Hän muistutti: ”Kun kotona kökkiminen puuduttaa, tue ravintoloita”.

14.3. Finnjävel pani myyntiin tukilahjakortin. Sen voi käyttää parhaimpana ajankohtana, vaikka vasta syksyllä, mutta ravintola saa sillä heti sisään rahaa.

15.3. Alén kertoi Ultiman poikkeustilasta: ”Suunnitelma on valmis, nyt hösseliksi. Poikkeustila antaa mahiksen olla myös reilu. Menu tulee hieman elämään, jotta voimme tukea useampia pientuottajia muutaman sijaan. Ostot eivät tietenkään isoja, mutta ehkä piristävät tuottajia”.

Sunnuntain päätteeksi hän huokasi: ”Mikä viikko! Muru-babyn (lastenruoka) lanseeraus, Suomalaisen ruoan laatukirjan julkkarit, koronapaniikki. Sen mietintää. Ja tekemistä. Elämäni nopeimmat viisi päivää. Mutta enemmän hyvää kuin pahaa”.

16.3. Finnjävelin tukilahjakortteja myyty 100. Alén: ”Tämä takaa liksoja henksulle. Iso kiitos ja eteenpäin”.

”Vuokranantajaan oltu yhteydessä, eka liikeidean modaussuunnitelma tehty. Laskelma ei vielä toimi. Lahjakortit saattavat antaa hengitystä. Full attack.”

Illan päätteeksi oli mennyt 180 lahjakorttia.

6099636-n.jpg

Lohikeiton maun salaisuus on liemessä. Perinneruuasta on tullut yksi ravintolakriisin symboleista. Kuva: Sakari Nupponen

17.3. Monet ravintolat jo sulkivat, johon Alén: ”Ravintolamme auki toistaiseksi. Yritetään nyt työllistää, olla jotenkin mukana taloudessa. Perkele. Lets go.”

18.3. Karjalanpaistia, lohisoppaa ja kylmiä kalaruokia noudettavissa Finnjävelistä paikan päältä. Töölön alueella niitä kuljettaa sommelier Samuil Angelov Fiatilla ja vuoden tarjoilija Christian Angelov fillarilla.

19.3. Finnjävelin karjalanpaistia kuskasi ”Suomen nopein lähetti” Emma Kimiläinen, Alén kartturinaan. Kahdessa tunnissa meni Pohjois-Helsingin koteihin 44 annosta.

Yritysryppääseen kuuluu muitakin paikkoja, siksi tällainen palaveri: ”Mitkä paikat auki, miten jaetaan töitä. Mitä keksittäisiin, jotta minimoidaan damage ja mennään yli. Nyt saa aivot raksuttaa”.

20.3. Raskaan päivän päätteeksi Alén viestittää silloisilla tiedoilla, että yhtään paikkaa ei firmassa suljeta kokonaan ja yhtään ihmistä ei lomauteta kokonaan: ”Adaptoidutaan ja tehdään tappiota, mikä tehdään. Yritetään tuoda iloa asiakkaille. Luovitaan”.

21.3. Kriisin toisena lauantaina Alén: ”Voi perkele mikä viikko. Yritetään pelastaa duunit, mitä voidaan, koska valtiolla ei rahat riitä koko MaRa-alan elättämiseen. Siksi ravintoloita ei määrätä suljettavaksi. Se laukaisisi jättimäisen laskun valtiolle”.

22.3. Sunnuntaina hän kertoo, että Espoon iskuun on menossa 100 karjalanpaistia.

23.3. Hallituksen info kello 11: Ravintoloita ei suljeta. Kansliapäällikkö Pekka Timosen mukaan ei ole yleistä mahdollisuutta laissa kieltää elinkeinotoimintaa. Heti perään pääministeri Sanna Marin (sd.) twiittasi, että ”hallitus valmistelee rajoituksia yksityisten tilojen kuten ravintoloiden sulkemisen osalta”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsinkiin avataan torstaina täysin uudenlainen ravintola, josta saa ruokaa vain kotiinkuljetuksella – valikoimassa myös käsidesiä ja wc-paperia17.3.2020 20.25
Itähelsinkiläinen olutravintola teki oman ratkaisunsa – "Olemme auki tunnin päivässä ja pyydämme ettette tule asiakkaaksi"23.3.2020 11.39
Ravintola ehti olla auki yhden päivän, sitten tuli viranomaissulku – ja sen perään korona: "Uskaltaako tänne lopulta kukaan tulla kun avaamme"21.3.2020 20.15
Kolme kertaa kalakeitto – kermainen, kirkas ja punainen, katso reseptit20.2.2020 19.42
Kalastajatorpan kokki löysi ravintolan ikkunan alta melkoisen apajan – "Yksi parhaita kalapaikkoja Helsingissä"29.1.2020 20.25
Salassa pysynyt muistio paljastaa: Ravintola Zetorin perustaminen muistutti dekkaria – henkilökuntaa testattiin hämmentävällä tavalla15.1.2020 20.20
"Toivoa herättävä näky!" – helsinkiläinen pariskunta juhli häitä koronan tyhjentämällä Senaatintorilla20.3.2020 20.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu