Puheenaihe

Viheliäiset "kylki-iskut" lisääntyneet metroissa ja raitiovaunuissa – varikolle pudonnut riistakamera paljasti tekijät

Metroja puhdistetaan muun muassa Roihupellon metrovarikolla. Koronavirustilanteen vuoksi liikennettä on supistettu ja aikaa ennakoivaan huoltoon on enemmän.

Sanna Jompero

Ilkivalta on lisääntynyt pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä. Vakavimpana ilmiönä ovat ”kylki-iskut” eli kokonaisten metro- ja raitiovaunujen ulkoseinien töhrimiset. Lisäksi ilkivaltaa tehdään matkustamotiloihin.

– Vartioinnista huolimatta satunnaisia tekijöitä pääsee joskus suljetulle varikkoalueellemme. Vartiointiin panostetaan kasvavasti. Hyödynnämme erityisesti elektronista tekniikkaa. Omaisuutta turvataan myös mekaanisella suojauksella, sanoo HKL:n kunnossapitoyksikön johtaja Toni Jurva.

Töhrimistä yleisempää on matkustamotilojen naarmuttaminen ja tuhoaminen.

– Se on valitettavasti kasvanut trendi, joka vähentää selvästi asiakkaidemme matkustusviihtyvyyttä ja lisää turvattomuuden tunnetta kuin myös suoria ylläpitokustannuksia.

 

HKL kertoi maaliskuussa, että se on joutunut varaamaan noin 200 000 euroa lisää rahaa tarrojen ja töhryjen poistoon. Yhteensä työhön on varattu rahaa noin 0,65 miljoonaa euroa kahdelle vuodelle.

– Korotamme summaa, koska haluamme varmistaa kaluston siisteyden ja panostaa asiakkaidemme positiiviseen matkakokemukseen.

Jos varikolla tai liikenteessä huomataan töhritty vaunu, se pyritään ottamaan välittömästi pois liikenteestä puhdistettavaksi.

– Emme halua, että yhtään töhrittyä vaunua näkyy liikenteessä. Mutta valitettavasti joskus niitä saattaa siellä hetkellisesti vilahtaa. Kaluston ulkopintojen puhdistusta ei voi tehdä joka paikassa, koska puhdistusaineet edellyttävät tarvittavaa henkilösuojausta ja asianmukaista ilmanvaihtoa.

– Meillä on muun muassa metrovarikolla tila, jossa puhdistus tapahtuu turvallisesti ja ympäristöystävällisesti, Jurva kertoo.

 

Mikä selittää ilkivaltaa?

– Vaikea sanoa, ehkä kasvatus ja tapakulttuuri vaikuttavat tähän. Valitettavaa se joka tapauksessa on, että joillakin yksilöillä on halu tuhota yhteistä omaisuuttamme, jota hankitaan, kunnostetaan ja ylläpidetään verovaroin.

Kuinka usein isompaa ilkivaltaa tapahtuu ja onko ilkivallan tekijöitä saatu kiinni?

– Niitä tapahtuu satunnaisesti ja kohtuullisen harvoin, mutta niiden puhdistustyö on kovin arvokasta. Kolmen vuoden takaa muistan tapauksen, jossa kaverit olivat päässeet hiippailemaan eräälle varikolle. He olivat kuvanneet omia tekojaan riistakamerallaan. Mutta kun tuli kiireellinen lähtö, niin riistakamera jäi. Tekijät saatiin kiinni.

 

VR kertoo, että kalustoon kohdistuu ilkivaltaa ajoittain.

–  Töhrinnän taloudelliset vaikutukset ovat suuret, sillä puhdistamme töhrittyä kalustoa vuosittain noin puolella miljoonalla eurolla. Vaadimme töhrinnästä aina rangaistusta ja vahingonkorvausta, jos tekijä saadaan kiinni, VR:n viestinnästä kerrotaan.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näkymätön kalvo suitsii ilkivallan kustannuksia metroissa – HKL:n varikolla vaunuja pestään kellon ympäri12.1.2020 13.30
Metro siirtyy kesän 2019 aikatauluun – HSL hyvittää kausilippuja ikäihmisille ja karanteeniin joutuneille17.3.2020 15.17
HSL-pysäkeille vaadittu tupakoinnin täyskielto etenee – "Viimeinen savu vetäistään juuri ennen nousua raitiovaunuun"19.2.2020 06.39

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu