Puheenaihe

Piispa Teemu Laajasalon sakkotuomiota korotettiin  – Hovi: Julkisuus ei ollut syy alentaa tuomiota

Helsingin hovioikeus korotti torstaina piispa Teemu Laajasalon käräjäoikeudessa saamaa sakkotuomiota, koska sen mukaan tapauksen saama julkisuus ei ollut syy kohtuullistaa rangaistusta.

Päivi Tuovinen

Helsingin hovioikeus korotti torstaina käräjäoikeuden aiemmin piispa Teemu Laajasalolle antamaa tuomiota liittyen tuottamukselliseen kirjanpitorikokseen.

Hovioikeus tuomitsi Laajasalon 35 päiväsakkoon, kun käräjäoikeuden aiempi tuomio oli 20 päiväsakkoa.

Käräjäoikeus oli lievennetyssä tuomiossaan vuoden 2019 keväällä ottanut huomioon Laajasalon saaman poikkeuksellinen julkisuuden asiaa kohtaan. Tämä oli käräjäoikeuden mukaan peruste kohtuullistaa rangaistusta.

Muussa tapauksessa rangaistus olisi käräjäoikeuden mukaan johtanut kohtuuttomaan tai poikkeuksellisen haitalliseen lopputulokseen.

Syyttäjä valitti tuomiosta hovioikeuteen. Valituksessa oli kyse siitä, oliko Laajasalon tapauksessa perustetta soveltaa kohtuullistamisperustetta rangaistusta mitattaessa.

Hovioikeus katsoi asian toisin kuin käräjäoikeus. Hovioikeuden mukaan asiassa ei ollut näyttöä, että Laajasaloon olisi kohdistunut niin poikkeuksellista julkisuutta, että poikkeussäännökseksi tarkoitettua kohtuullistamisperustetta olisi tullut soveltaa.

Kirjanpitorikos tapahtui vuosina 2014–2017 eli aikana ennen kuin Laajasalo valittiin piispaksi.

Syyttäjän mukaan Laajasalo oli törkeästä huolimattomuudesta laiminlyönyt yrityksensä liiketapahtumien kirjaamisen kolmen vuoden aikana. Tilinpäätöksiä oli tehty puutteellisella aineistolla.

Laajasalo myönsi syyllistyneensä törkeän huolimattomaan menettelyyn, mutta ainoastaan kirjanpitorikkomukseen.

Laajasalo valittiin Helsingin piispaksi elokuussa 2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu