Paikalliset

Joulupukki veloittaa jo 70 euroa

Yli 300 vuotta vanha joulupukki tapaa lapsia mielellään. Ilmaiseksi hän ei kuitenkaan liikkeelle lähde.

Jorma Rinne

Joulupukit ovat siirtymässä kauppojen ilmoitustauluilta nettiin. Valkopartaa voi etsiä aatoksi kotikäynnille vaikkapa joulupukkipalvelu.fi-sivulta. Helsingissä joulupukkien hinnat vaihtelevat 50 eurosta jopa sataan euroon.

Keskihinta asettuu 70 euroon ja yleisin käynnin kesto on 15 minuuttia. Mielikuva rohkaisuryyppyä nauttineesta joulupukista elää vahvasti, sillä suosituin myyntislogan on edelleen ”raitis ja autoileva”. Asiakkaita kalastellaan myös mainitsemalla vuosien kokemus sekä laulutaito.

– Jouluaattoon ei voi liikaa keikkoja ottaa, että pysyy aikataulussa, eikä myöhästy. Iltakahdeksaan mennessä on lahjat jaettava, koska lapset eivät malta pidempään odottaa, opastaa joulupukkikeikkoja tekevä Simo Lahti.

Joulupukin työtilanne riippuu paljon siitä, miten hyvin on aiemmin hommansa hoitanut.

– Joulupukki tilataan useimmiten perheisiin, joissa on leikki-ikäisiä. Otan etukäteen selvää lasten nimistä ja harrastuksista. He huomaavat silloin, että joulupukki ja tontut ovat heitä ennen joulua tarkkailleet, Lahti kertoo.

Joulupukin tulo kotiin on lapsille jännittävä hetki.

– Pienemmät lapset ovat joskus arkoja ja joku voi piiloutua kuusen taakse. Siinä täytyy vain rauhallisesti jutella ja kertoa, että pukki on tullut kaukaa Korvatunturilta asti. Lapset saattavat kysyä pukilta aattona ihan mitä vain, ja vastaukset on hyvä olla valmiina.

Lahti ehtii tunnissa käydä 2–3 kodissa. Vaikka tuntipalkka on kova, jää vuosipalkka yhden päivän hommassa kuitenkin pieneksi.

– Tämä on hauska tapa viettää joulua. Kun joulupukki kolistelee eteisessä sauvansa kanssa ja astuu sisään niin siellä on ainoastaan kilttejä lapsia. Ja lapset ovat nykyään jo niin rohkeita, että saattavat laulaa pukille joululaulun, kun sitä heiltä pyytää. Siitä saa oikein hyvän mielen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu