Kulttuuri

Elena Leevestä tuli poliittinen agitaattori

Elena Leeve astuu 1900-luvun alkupuolen suomen-kanadalaisten siirtolaisten kenkiin elokuvassa Under The Red Star.

Vesa Marttinen

Vuoden 1918 jälkeen monet kansalaissodan hävinneet punaiset lähtivät Pohjois-Amerikkaan pakoon konfliktin jälkimaininkeja. Osa heistä laskeutui Kanadaan osaksi jo aikaisemmin sinne syntynyttä suomalaisyhteiskuntaa.

Tähän aikakauteen sukelletaan suomalais-kanadalaisessa elokuvassa Under The Red Star. Elokuva sai ensi iltansa Kanadassa jo viime vuonna ja saapuu nyt myös Suomeen.

Pääosissa nähdään suomalaisnäyttelijät Jussi Nikkilä ja Elena Leeve, joka näyttelee tuolloin elänyttä poliittista toimijaa Sanna Kannastoa.

– Hahmoni oli poliittinen agitaattori ja todella työlleen omistautunut nainen. Aate oli hänelle kaikki kaikessa ja se meni muiden asioiden edelle, Leeve kertaa.

– Ajattelen olevani asioista hyvin perillä ja vaikuttavani, mutta itse en kyllä ole poliittisesti ihan noin vahvasti suuntautunut. Toisaalta se oli erilaista aikaa.

Kanadassa asuu yhä tänä päivänä yli 100 000 suomensukuista, joista valtaosa muutti maahan vuosina 1890–1960. Pääosin suomalaiset sijoittuvat Ontarion provinssiin, jossa sijaitsee myös elokuvan kuvauspaikkana toiminut Thunder Bay.

Leeven mukaan paikalliset ovat ylpeitä suomalaisjuuristaan ja suomalaisuus näkyy katukuvassa vahvasti.

– Thunder Bayssa on esimerkiksi ravintola nimeltä Hoito. Lisäksi siellä käytetään paljon suomen ja englannin sekoituksesta muodostuneita sanoja. Esimerkiksi valtatie on haivei, ihan noin kirjoitettuna, näyttelijä naurahtaa.

– Paikalliset kertoivat monia ihmeellisiä tarinoita isovanhemmistaan. Ne auttoivat lopulta itse roolisuorituksessa.

Kuulipa Leeve myös jotain uutta omista sukujuuristaan.

– Kuvausten jälkeen äitini paljasti, että meidänkin sukumme jäseniä on aikoinaan lähtenyt Kanadaan. Asia pitäisi joskus selvittää. Mitään lähisukulaisia he eivät kuitenkaan olleet

Leeve on tällä hetkellä todella kiireinen. Taru Mäkelän ohjaaman Mieletön elokuu -elokuvan kuvaukset ovat vieneet naista ympäri Eurooppaa.

– Olimme juuri kolme viikkoa Prahassa, kuvaamme nyt vähän aikaa Suomessa ja syyskuun puolivälissä lähdemme Norjaan. Minulla on ollut lomaa kesäkuun alussa yksi viikko, mutta onneksi Prahan kuvausten välipäivät olivat leppoisia.

Putouksen viimeisimmässä tuotantokaudessa Piia Potka -hahmollaan esiintynyt näyttelijä ei vielä osaa sanoa, nähdäänkö häntä tulevalla kaudella.

Under The Red Star esitetään ma 27.8. klo 17 Elokuvateatteri Orionissa (Eerikinkatu 15). Vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu