Paikalliset

Katso, mitä Maahanmuuttovirastolta kysytään avioliitosta ja seurustelusta

Rakkaus voi roihahtaa esimerkiksi ulkomailla opiskellessa. Seurustelu ei kuitenkaan vielä takaa potentiaalille kumppanille oleskelulupaa Suomeen, jos pari haluaakin palata tänne.

anton soinne

Saako suomalaisen kanssa naimisiin menevä automaattisesti oleskeluluvan maahan? Entä jos puolisolla on lapsia aiemmasta liitosta, voivatko hekin muuttaa ilman sen kummempia muodollisuuksia Suomeen?

Katso, mitä Maahanmuuttovirastolta kysytään yleensä perhesiteistä ja mitä virasto kysymyksiin vastaa. Kokosimme listan viraston usein kysyttyä -palvelusta.

Lisää kysymyksiä löydät osoitteesta www.migri.fi

Olen Suomen kansalainen ja avioliitossa ulkomaalaisen kanssa, joka ei ole EU-kansalainen tai häneen rinnastettava. Minkä luvan aviopuolisoni tarvitsee tullakseen Suomeen? Miten lupaa haetaan?

Aviopuolisosi on Suomen kansalaisen perheenjäsen ja voi saapua Suomeen ilman etukäteen haettua oleskelulupaa viisumivapauden turvin tai viisumilla, jos viisumin myöntämisen edellytykset täyttyvät.

Viisumin myöntämisestä päättää Suomen edustusto ulkomailla.

Aviopuolisosi on ennen viisumivapausaikansa tai viisumin voimassaolon päättymistä haettava oleskelulupaa asuinpaikkansa poliisilta, joka päättää luvan myöntämisestä.

Jos aviopuolisosi (hakija) hakee ensimmäistä oleskelulupaa Suomessa, voi hän oleskella Suomessa hakemuksen käsittelyajan laillisesti, vaikka viisumin voimassaoloaika tai viisumivapausaika kuluisi umpeen.

Minkälaisen oleskeluluvan Suomen kansalaisen puoliso voi saada?

Suomen kansalaisen perheenjäsenelle voidaan myöntää jatkuva oleskelulupa (A-lupa). Ensimmäinen lupa myönnetään pääsääntöisesti vuodeksi.

Voinko täyttää Suomessa oleskelulupahakemuksen puolisoni puolesta?

Et voi hakea oleskelulupaa puolisosi puolesta, vaan hakemuksen voi panna vireille ainoastaan hakija itse.

Noudatetaanko rekisteröidyssä parisuhteessa olevien kohdalla samoja ohjeita ja käytäntöjä kuin avioliitossa olevien kohdalla?

Kyllä. Aviopuolisoihin rinnastetaan myös samaa sukupuolta olevat henkilöt, jotka ovat rekisteröineet parisuhteensa.

Seurustelen ulkomaalaisen kanssa, joka ei ole EU-kansalainen tai häneen rinnastettava. Aiomme avioitua. Voiko seurustelukumppanini saada oleskeluluvan Suomeen avioitumistarkoituksessa?

Seurustelukumppania ei Suomen ulkomaalaislain mukaan lähtökohtaisesti katsota perheenjäseneksi eikä oleskelulupaa voida myöntää tällä perusteella.

Seurustelukumppanille voidaan kuitenkin poikkeustapauksissa myöntää oleskelulupa. Tällöin luvan saamiselle täytyy olla erityinen syy.

Luvan myöntäminen on poikkeustapauksessa mahdollista esimerkiksi yhteiselämän perusteella, kun ulkomaalainen on tulossa Suomeen avioitumistarkoituksessa.

Huomaathan: Jos seurustelukumppanisi panee vireille oleskelulupahakemuksen seurustelunne perusteella, tulee Suomeen ja avioidutte ennen oleskelulupahakemuksen ratkaisua, puolisosi pitää jättää vireille uusi hakemus uudella hakuperusteella.

Samalla puolisosi pitää kirjallisesti peruuttaa aikaisempi hakemus. Käsittelymaksua ei palauteta.

Osoituksena vakiintuneisuudesta voidaan pitää aikaisempaa yhdessä asumista (todistuksena esim. vuokrasopimus tai talonkirjaote), raskautta tai muuta vakaata yhteyttä osoittavaa seikkaa. Teistä kumpikaan ei saa olla avioliitossa toisaalla.

Seurustelen ulkomaalaisen kanssa, joka ei ole EU-kansalainen tai häneen rinnastettava. Voiko hän saapua Suomeen viisumilla ja avioiduttuamme hakea oleskelulupaa Suomessa?

Seurustelukumppanisi voi saapua Suomeen viisumivapauden turvin tai viisumilla, jos viisumin myöntämisen edellytykset täyttyvät. Viisumin myöntämisestä päättää Suomen edustusto ulkomailla.

Kun olette menneet naimisiin, puolisosi voi hakea oleskelulupaa avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen perusteella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu