Kulttuuri

Vuosaari-elokuva kiihdyttää mieliä Vuosaaressa

Laura Birn etsii rakkautta Aku Louhimiehen Vuosaari-elokuvassa.

:

Osa yleisöstä käveli ulos Aku Louhimiehen Vuosaari-elokuvan ennakkonäytöksistä Vuosaaressa.

Ne vuosaarelaiset, jotka odottivat näkevänsä matkailumainosmaista kuvausta tai luotausta Vuosaaren historiaan, pettyivät. Vuosaari on draama, joka kuvaa Pahan maan tapaankaruja ja arkisia ihmiskohtaloita.

Elokuva on kuvattu Vuosaaressa, missä Louhimies aiemmin myös itse asui.

– Vuosaari-filmin nimi on epäonnistunut. Kielteisten mielikuvien luominen elokuvan avulla on ohjaaja Louhimiehen elokuvassa epäreilu aspekti, arvioi vuosaarelainen Matti Pöhö.

Vuosaaresta on Pöhön mukaan tehty filmejä aikaisemmin, mutta ne kertoivat asukkaiden ja yhteisön oma-aloitteisuudesta – kuten Hannu Karpon tv:ssäkin esittämät Vuosaaren hartiapankkirakentamisesta tehdyt ohjelmat.

– Aku Louhimiehen ohjaama elokuva on saanut nimekseen Vuosaari, vaikka kyse on fiktiivisestä sepitteestä, Pöhö paheksuu.

Pöhö muistuttaa, että tv:ssä muutamia vuosia sitten näytetty Mogadishu Avenue -sarja oli kuvattu Espoossa, mutta sen sanottiin kuvaavan Vuosaarta.

Pöhön mukaan Vuosaaren upea luonto, palkitut tiedemiehet sekä vilkas yhdistys- ja asukastoiminta eivät yleensä näy julkisuudessa.

– Viime vuosina on suht systemaattisesti haluttu mollata Vuosaarta. Tämä on helppoa, koska uudet asukkaat monesti eivät tunne historiaa ja takavuosien ponnisteluja asumisviihtyisyyden hyväksi ja pitkää menestyksellisesti tehtyä työtä esimerkiksi kulttuurin ja luonnon parissa.

Aku Louhimiehen ohjaama ja yhdessä Mikko Koukin ja Niina Revon kanssa käsikirjoittama Vuosaari-elokuva saa ensi-iltansa 3. helmikuuta. Vuotalossa järjestettiin ennakkonäytökset 23. ja 24. tammikuuta.

– Vuosaari on elokuva rakastamisen vaikeudesta. Tarina ihmissuhteista, joissa rakkaudesta jää arpi, Louhimies kuvailee seitsemättä elokuvaansa.

Elokuvassa ihmiset etsivät rakkautta ja hyväksyntää hinnalla millä hyvänsä. Yhden talvisen viikon aikana elokuvan kaikki henkilöt kohtaavat jotain peruuttamatonta. Ihmiset eivät kohtaa ja satuttavat toisiaan, mutta taustalla elää toivo.

Pääosissa ovat Matleena Kuusniemi, Laura Birn, Amanda Pilke, Jasper Pääkkönen, Mikko Kouki ja Pekka Strang.

– Vuosaaren ihmiset elävät maailmassa, jossa korostuvat yksilöllisyys ja yksin pärjääminen. Hyvinvointivaltiossa, jossa avioeroista ja yksinhuoltajuudesta on tullut käytäntö, käsikirjoittaja Niina Repo kertoo.

– Vuosaarta voisi luonnehtia myös Paha maa –elokuvan sisarteokseksi. Ihmiset ovat rosoisia ja käänteet rajuja, mutta katse maailmaan lempeämpi. Levottomien sukupolvi on kasvanut aikuiseksi. Aku on ohjaajana vähän pehmennyt. Se näkyy myös elokuvasta. Tosi koskettava, toteaa useissa Louhimiehen elokuvissa näytellyt Matleena Kuusniemi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu