Kulttuuri

Futisfanaattisuus tuli Joonas Saartamolta luonnostaan

Parhaasta miespääosasta Jussin äskettäin pokannut Joonas Saartamo on siivilissäkin innokas futisfani.

Toni Tervo

Kun jalkapalloa rakastavalle Joonas Saartamolle tarjottiin roolia intohimoisena futiskannattajana elokuvassa Kulman Pojat, vastausta ei kauan tarvinnut harkita: Totta hemmetissä!

– Onhan se ihan unelma futista intohimoisesti seuraavalle näyttelijälle, kun käsketään pelaamaan Fifaa ja potkimaan muutenkin palloa kuvauksissa, näyttelijä naurahtaa.

 

Tässä työssä jokainen projekti on elämän mittainen.”

Kulman pojat kertoo kaveriporukasta, jotka kannattavat intohimoisesti paikallista jalkapalloseuraa, Kulman Palloa. Kuviot kuitenkin muuttuvat, kun yksi kaveruksista ihastuu ja paikkakunnan toinen joukkue pestaa maajoukkuetason vahvistuksen. Saartamon lisäksi elokuvassa nähdään Jussi Vatanen, Eero Ritala, Lotta Kaihua, Janne Rävi, Antti Väre ja Ville Tiihonen.

 

Suomalaista jalkapallokulttuuria on aika ajoin moitittu vaisuksi, mutta Saartamo on sitä mieltä, että elokuvassa kuvattu fanikulttuuri ei ole täysin liioiteltua.

– Olimme katsomassa kuvauksien aikana Joensuussa kahden paikallisjoukkueen peliä. Siellä oli sellainen yhdeksän hengen miesporukka aivan fiiliksissä huutelemassa kannatuslauluja. Ajattelin jo silloin, että tuossa on tosielämän Kulman pojat.

Saartamo itse ei pidä itseään fanaattisena.

– Ei minulla mitään varsinaista yhtä fanitettava jengiä ole. Futista olen seurannut ihan nappulasta asti ja nykyään käyn välillä pelailemassa kuutosdivisioonaa. Pienenä minulla oli toisaalta tapana leikata VHS:ltä VHS:lle pelien maalitilanteita, mies muistelee.

Kulman pojat on ohjaaja Teppo Airaksisen ensimmäinen pitkä ohjaustyö.

– Kuvauspaikalla oli erittäin pro-meininkiä. Tepolla on selkeä ja persoonallinen näkemys aiheisiin, Saartamo kiittelee.

Jussi-palkinnon parhaasta miesnäyttelijän suorituksesta vastikään saanut näyttelijä on innoissaan suomalaisen elokuvan näkymistä.

– Nyt, kun Paavo Arhinmäki on kulttuuriministerinä, uskon, että hän antaa meille tuet tehdä tätä hommaa kunnolla. Toki viime vuosina on tullut paljon hyviä elokuvia.

Saartamolla itsellään pitää tällä hetkellä elokuvamaailmassa kiirettä. Näyttelijä nähdään tulevaisuudessa muun muassa Juoppohullun Päiväkirjan filmatisoinnissa.

– Odotan sitä ihan fiiliksissä, sillä se on jälleen erilainen rooli. Se tässä työssä on niin hauskaa, että jokainen projekti on elämän mittainen, näyttelijä filosofoi.

Kulman pojat saa ensi iltansa pe 24.2.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu