Paikalliset

Atlas Saarikoski kaipaa lisää kapinahenkeä

Atlas Saarikoski poseerasi suomalaisten feministien kuvagallerian edessä. Saarikosken päätoimittamaa Tulva-lehteä tehdään Naisasialiitto Unionin tiloissa Bulevardilla. Maikki Friberg -kodin seinillä komeilee kymmeniä kuvia tunnetuista suomalaisista feministeistä.

Else Kyhälä

Torstaina 8. maaliskuuta vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Kun päivää alettiin sata vuotta sitten viettää, oli sen henki vallankumouksellinen. Naiset nousivat barrikadeille oikeuksiensa puolesta.

Vuosikymmenien saatossa kapinahenki on laantunut. Nykyään päivä näkyy lähinnä piikkinä kukkakauppojen myyntitilastoissa.

Feministisen Tulva-lehden vt. päätoimittaja Atlas Saarikoski näkisi mielellään paluun naistenpäivän kapinajuurille.

– Tänään saatte ruusuja, olkaa tyytyväisiä. Muut 364 päivää ovat sitten miesten päiviä, hän karrikoi nykyisen juhlaperinteen sanomaa.

– Kukissa ei ole mitään vikaa ainakaan, jos ne ovat eettisesti tuotettuja. Feminismillä on kuitenkin vielä niin paljon tehtävää, että naistenpäivänä on hyvä pysähtyä miettimään näitä asioita.

Näin monet Saarikosken arvion mukaan tekevätkin.

Vaikka naistenpäivänä ei marssita enää turuilla ja toreilla, päivän poliittisuus ei siis ole silti kokonaan haihtunut.

Yhtä olennaista kuin järjestää naistenpäivän marsseja ja muita massatempauksia on Saarikosken mukaan arkipäivän feminismi.

– Naisten elämä arkipäivässä on jatkuvaa kapinaa. On fakta, että naisille aiheuttaa enemmän ponnisteluita saada äänensä kuuluviin, hän muistuttaa.

Arkipäivän feminismi on sukupuolen vaikutuksen tiedostamista ja käden ojennuksia muille samassa tilanteessa oleville.

– Sellaista perusjeesiä. Voi esimerkiksi pohtia kenelle antaa resursseja ja mahdollisuuksia.

Kysymys polttavimmista tasa-arvo-ongelmista kirvoittaa vastakysymyksen.

– Missä feminismiä ei tarvita? Sukupuoli vaikuttaa kaikkialla yhteiskunnassa siihen, mitä on yksilölle mahdollista, Saarikoski toteaa.

Jos yksi pitää kuitenkin nostaa esille, se on seksuaalinen häirintä.

– Jos voisi yhden asian poistaa tästä maailmasta naistenpäivänä, se olisi ensimmäinen. Jos juttelee asiasta minkä ikäisen naisen kanssa tahansa, kaikki ovat sitä kokeneet. Ahdistelun kohteena oleminen rajaa tosi paljon ihmisten elintilaa, Saarikoski sanoo.

Tasa-arvokeskustelun pyöriessä pääosin palkkatasa-arvon ympärillä, nämä kysymykset usein unohtuvat.

– Naiset eivät myöskään ole yksi yhtenäinen ryhmä. Suomessakin olisi terveellistä hahmottaa, ketkä naisista ovat huonoimmassa asemassa.

Esimerkiksi Saarikoski antaa paperittomat naiset ja transnaiset.

Entä miten Saarikoski itse viettää naistenpäivää?

– Feministisen toiminnan parissa, hän vastaa.

Ohjelmassa on muun muassa osallistuminen naisten työelämän rooleja käsittelevään paneelikeskusteluun. Saarikoski myös juontaa Amnestyn naistenpäivän tilaisuuden.

Atlas Saarikoski

Atlas Saarikoski (s. 1982) on toimittaja, joka tunnetaan ehkä parhaiten TV2:n Pressiklubi-ohjelman kommentaattorina ja Uuden Suomen blogistina.

Vuoden alusta Saarikoski on toiminut feministisen Tulva-lehden vt. päätoimittajana.

Monet tuntevat Saarikosken tämän entisellä Akuliina-nimellä. Uuden nimen hän sai keväällä 2011.

Etunimensä vaihtamista Saarikoski on perustellut sillä, että halusi enemmän omannäköisensä nimen. ”Nimi on se mikä minä olen, se on sana, jolla minua kutsutaan. Se olen minä”, Saarikoski kirjoitti blogissaan.

Tästä syystä Saarikosken mukaan jokaisella pitäisi olla oikeus valita itselleen sellainen nimi kuin haluaa. Tällä hetkellä nimilaki esimerkiksi estää naista ottamasta miehen nimen ja päinvastoin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu