Paikalliset

Näin huomioit lemmikin sisustuksessa – katso vinkit

Parkettilattia ei ole sisustussuunnittelija Elisa Arvisen mielestä lainkaan huono vaihtoehto lemmikkiperheeseen. Muovimatossa näkyvät elämisen jäljet ja laminaatti on liukas. Eetu-koiran kaverina asuu Arvisen kodissa myös kaksi kissaa, joilla on oma kiipeilypuu keittiön nurkassa.

Tiina Örn

Touhukas monirotuinen Eetu-koira pyörii omistajansa ympärillä keittiössä. Eetu odottaa namipalaa palkaksi olohuoneen lattialla esitetyistä tanssitempuista. Omistaja Elisa Arvinen keittää kahvia ja kertoo, miten Eetun tulo taloon on sisustuksessa huomioitu.

– Olohuoneessa on tyhjä tila, jossa on hyvä tehdä Eetun kanssa temppuharjoituksia.

Talossa on myös kaksi kissaa. Kissojen korkealla kiipeilytelineellä on paikka keittiön nurkassa.

– Kun kissoille on riittävästi omia kiipeilytelineitä ja raapimispuita, ne eivät niin herkästi tuhoa huonekaluja ja revi verhoja, toteaa Arvinen.

Arvinen on sisustanut avomiehensä kanssa kauniin paritalokodin, jossa myös eläimillä on hyvä asua. Arvinen on ammatiltaan sisustustoimittaja ja koulutukseltaan sisustussuunnittelija, joten lemmikkien kodille asettamat vaatimukset ovat hänelle tuttuja myös työn kautta.

Lemmikin omistavalle oman kodin rakentajalle Arvisella on paljon vinkkejä.

– On hyvä, jos taloon voi rakentaa ”arkioven”, josta koira kulkee. Siihen lähelle kannattaa sijoittaa lattiakaivo ja pesupaikka, joka palvelee hyvin myös lapsiperheessä.

Jos kodissa on useita kerroksia, portaiden materiaaliin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

– Omakotirakentajan kannattaa harkita nyt niin trendikkäitä betoniportaita. Ne eivät ole liukkaat, eikä niissä näy lika.

Rakentajaa ja saneeraajaa Arvinen vinkkaa kiinnittämään huomiota seinä- ja lattiamateriaaleihin.

– Parketti naarmuuntuu helposti koiran ja kissan kynsistä, mutta aitona luonnonmateriaalina sen pinnassa on elävyyttä, jossa tahrat ja naarmut eivät näy. Lemmikkiperheessä parketti on liukasta laminaattia parempi vaihtoehto.

Omaan kotiin Arvinen kertoo haaveilevansa modernista laattalattiasta, jossa olisi karkeahko pinta ja joka olisi helppo pitää puhtaana pyyhkäisemällä.

 

Mustassa näkyvät karvat ja tahrat.”

 

Kodin on tarkoitus olla hyvän olon ja levollisen mielen tyyssija. Arvinen muistuttaakin kiinnittämään huomiota siihen, ettei lemmikkiperheessä tarvitsisi koko ajan pelätä pintojen ja kalusteiden rikkoontumista.

– Kissaperheeseen en suosittele strukturoituja seinäpintoja, joihin on helppo tarttua kynsillä.

Kissa ja koiraperheessä ei tarvitse luopua valkoisesta väristä, kunhan muistaa, että tekstiilien tulee olla vesipestäviä. Musta on Arvisen mielestä lemmikkiperheessä valkoista ongelmallisempi sisustusväri.

– Mustassa näkyvät karvat ja tahrat. Keittiömme tuolien päälliset ovat mustat ja ne näyttävät epäsiisteiltä, vaikka kuinka puhdistaisi.

Siististä kodista haaveilevalle lemmikin omistajalle Arvinen antaa lopuksi neuvoista tärkeimmän.

– Kun lemmikin elämässä on aktiviteetteja, se ei pura ahdistusta huonekaluihin ja muuhun sisustukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu