Paikalliset

Kulttuurisaunasta voi pulahtaa mereen ympäri vuoden

Hakaniemenrantaan aikoinaan kahvilalle varatulle tontille tulee arkkitehti Tuomas Toivosen ja muotoilija Nene Tsuboin suunnittelema yleinen sauna, Kulttuurisauna. Kylpemään päästään elokuussa.

Anneli Tuominen-Halomo

Helsinkiin rakennettava uusi yleinen sauna, Kulttuurisauna, on vastikään saanut rakennusluvan. Arkkitehti- ja muotoilijapariskunta Tuomas Toivonen ja Nene Tsuboi ovat innoissaan. Heistä tuntuu siltä, että Hakaniemenrannan tyhjä, aikoinaan kahvilalle varattu tontti on odottanut juuri heitä 30 vuotta.

Urbaanius ja maanläheisyys yhdistyvät Kulttuurisaunassa mielenkiintoisella tavalla. Naapurissa kohoavat Merihaan betonikolossit, mutta saunasta pääsee mereen uimaan kesällä ja talvella avantoon. Tontilla on koivu, joka jää kasvamaan saunan sisäpihalle.

 

Saunan on tarkoitus valmistua elokuussa.”

 

Kulttuurisauna edustaa perinteistä saunakulttuuria, suomalaista muotoilua ja kestävän kehityksen mukaisia energiaratkaisuja. Sen hiilijalanjälki on mitätön.

Kun idea uuden yleisen saunan rakentamisesta oli syntynyt, Toivonen tajusi, että kukaan ei tule tilaamaan sitä arkkitehtitoimistolta, se on toteutettava itse.

Toivonen ja Tsuboi ovat saunan suunnittelijat, rakennuttajat, omistajat ja toiminnan pyörittäjät.

– Aamupäivisin tiloissa voidaan järjestää luentoja, työpajoja ja kokouksia, iltapäivisin saunotaan, Toivonen maalaa.

Rakennuksen energiajärjestelmää on kehitetty yhdessä Fortumin kanssa. Saunassa käytetään bioenergiaa, aurinkosähköä ja vesivoimaa.

Kiuas lämpiää puupelleteillä, ja kiukaan hukka- ja jälkilämpö käytetään talvella muiden tilojen lämmitykseen.

Saunan on tarkoitus valmistua elokuussa. Saunassa on yksi kertalämmitteinen kiuas ja kaksi löylyhuonetta. Saunan lisäksi rakennukseen tulee myös pieni kahvila, kabinetti ja toimisto.

Yleisten saunojen kulta-aikaa oli 1930-luku, jolloin niitä oli parhaimmillaan noin 200. Nyt niitä on laskutavasta riippuen 4-5.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu