Opiskelijat paljastivat Kontulan kahdet kasvot

Ankeaksi koetun Kontulan metroaseman päällä voisi olla kasvihuoneita, joissa tuotetaan asukkaille vihanneksia.

Anneli Tuominen-Halomo

Tulevaisuudessa Kontulan metroasema voi olla asukkaiden olohuoneen jatke, jossa tavataan tuttuja, harrastetaan ja syödään yhdessä. Ankeus väistyy vehreän keitaan tieltä.

Anneli Tuominen-Halomo

Kun asukkaat ja alueen toimijat puhaltavat yhteen hiileen, syntyy viihtyisämpi kaupunginosa. Asukkaiden ideat ja halu toimia pitää hyödyntää.

Anneli Tuominen-Halomo

Joukko Aalto-yliopiston kansainvälisiä opiskelijoita on katsonut kristallipalloon nähdäkseen, millaisessa Mellunkylässä asukkaat elävät 2072.

Opiskelijat asuivat kaksi kuukautta Mellunkylän peruspiiriin kuuluvassa Kontulassa. He tutustuivat lähiön arkeen ja tavallisten ihmisten ajatuksiin asuinalueestaan. Kontulassa järjestettiin myös avoimia tilaisuuksia, joissa asukkaat saivat kertoa alueen tulevaisuuteen liittyvistä toiveista, huolista ja ehdotuksista.

– Projekti paljasti Kontulan kahdet kasvot. Alueella on toisaalta hyvin vahva ja lämmin yhteisö, mutta toisaalta sen ulkopuolelle jäävät kokevat alueen usein kylmäksi ja uhkaavaksi, tutkija Katja Soini kuvailee.

Aalto-yliopiston muotoiluprojektissa lähestyttiin kaupunkisuunnittelua uudella tavalla. Aktiivinen yhteisö tuottaa itse uudistuksia ja aloitteita.

Asukkaat näkevät oman alueensa vuonna 2072 hyvän elämän keitaana. Se on kohtaamispaikka, jossa kukin voi toteuttaa omaa elämäntapaansa. Asukkaat, vapaaehtoiset, yrittäjät ja kaupunki puhaltavat yhteen hiileen.

Metro on loistava liikenneväline, ja Kontulan ankea metroasema on muuttunut alueen valoisaksi ja vehreäksi sydämeksi. Se on olohuoneen luonteva jatke. Siellä voi vetäytyä mietiskelemään kasvihuoneeseen tai puuhastella katutaiteen kanssa.

 

Yhteistyölle ja kumppanuudelle pitää luoda uusia muotoja.”

Mitäpä, jos tulevaisuuden kaupassa ei olekaan vihanneksia, vaan he kasvatetaan itse kasvimailla ja kasvihuoneissa metrolaiturin yläpuolella.

 

Monikulttuurisuus on voimatekijä. Metropolian kansainväliset opiskelijat tuovat lisää väriä alueelle.

Perinteinen sanomalehti on hävinnyt, mutta tieto kulkee monikielisen paikallislehden sivuilla, jota aktiiviset kansalaiset toimittavat. Myös kirjasto koetaan tärkeäksi yhteisöllisyyden luojaksi.

Kontulassa ja lähialueilla on vähän työpaikkoja ja paljon työttömyyttä. Työttömyyskin voidaan kääntää voimavaraksi, kun ihmiset saavat tehdä jotain mielekästä oman asuinalueensa hyväksi.

Asukkaat nostivat luonnon ja puistot yhdeksi alueen vahvuudeksi. Monipuolisilla liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksilla voi houkutella turisteja vaikkapa Kiinan miljoonakaupungeista.

Opiskelijat kiinnittivät paljon huomiota äänimaisemaan. Luonnonäänet ja tuttujen ihmisten äänet koetaan turvallisiksi, mutta juoppojen mekastus on ahdistavaa.

Yhdessä asukkaiden kanssa pitäisi miettiä, miten alueelle luodaan positiivinen ja rauhoittava äänimaailma.

Vuoden 2072 visiot eivät toteudu kuin taikaiskusta.

– Nyt tehtävät ratkaisut vaikuttavat tulevaisuuteen ja ideoiden konkretisoiminen on haastavaa. Kaupunkiviljely on asia, jota nyt edistetään. Yhteistyölle ja kumppanuudelle pitää luoda uusia muotoja, Lähiöprojektin projektipäällikkö Tero Santasalo toteaa.

Lähiöprojekti

Helsingin kaupungin lähiöprojekti on kumppanuutta ja asukasosallisuutta korostava kaupungin eri virastojen yhteistyöprojekti, joka toimii koko esikaupunkivyöhykkeellä.

Projektin teemoja ovat yritysyhteistyö, kaupunkielämä, asemanseudut, tulevaisuus ja kaupunkiympäristö.

Lähiöprojektin keskeisenä tehtävänä on alueen asukasosallisuuden ja toiminnan verkostojen tukeminen.

Suburb 2072 on osa Aalto-yliopiston 365 Wellbeing -hanketta, joka kuuluu World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaan.

Kommentit

Olen asunut kohta 29v Kontulassa ja nähnyt ostarin eri kasvot. Tällä hetkellä lienee pahin näkymä, koska on aivan liian monta pubia/keskikalja paikkaa ja vielä se että nämä henkilöt jotka käyttävät "juottoloita" seisovat örisijöinä pubien ulkopuolella tupakalla ja /tai heitä on heitetty ulosa pubista! Tämä on ikävä näky!
Nuorisojoukko joka seisoo puoliksi sisällä/ulkona metroasemalla tukkivat tietä ja hengailevat ikävästi siinä! Voisivatko he mennä reilusti ulos?
Kaipaan "kivaa" kahvilaa josssa saisi erikoiskahvia, leivonnaisia, sämpylöitä-milloin tällainen tulisi? Tietenkin joku pienempi yksityinen liikkeenpitäjä olisi kiva lisä, mutta ei kenties pärjää Kontulassa!
Kaikkihan menevät Iitikseen!

mlr