Muuttuuko kokiksen salainen resepti? Coca-Colan viestintäpäällikkö vastaa

Viestintäpäällikkö Thea Natri on oikonut julkisuuteen päätyneitä tietoja, joiden mukaan kokiksen lähes 150-vuotiasta huipputarkasti varjeltua reseptiä olisi muutettu.

Anton Soinne

Coca-Colan yksityiskohtaista reseptiä ei tunneta edes Sinebrychoffilla, joka lisenssinhaltijana valmistaa ja myy Coca-Colaa Suomessa.

Sinebrychoff

Suomeen Coca-Cola rantautui Helsingin kesäolympiakisoissa 1952. Sitä ennen kovin harva suomalainen oli päässyt maistamaan juomaa.

Sinebrychoff

Viime viikolla netistä löytyi pieni uutinen, jonka mukaan Coca-Colan reseptiä olisi muutettu.

Siis muutettu maailman arvokkainta reseptiä, jonka sisältöä varjellaan kuin kruununjalokiviä! Ei voi olla totta!

–  Eikä olekaan, vahvistaa Coca-Cola Suomen viestintäpäällikkö Thea Natri.

– Coca-Colan resepti on edelleen sama kuin vuonna 1886, jolloin juoma keksittiin, Natri sanoo.

Koko reseptiä ei tiedetä edes Sinebrychoffilla.”

Yksityiskohtaista reseptiä ei tunneta edes Sinebrychoffilla, joka lisenssinhaltijana valmistaa ja myy Coca-Colaa Suomessa.

Juoman salainen ydin tulee Keravalle valmiina tiiviisteenä isoissa säiliöissä Irlannista. Coca-Colaksi tiiviste jalostuu, kun siihen lisätään tarkassa suhteessa vettä, sokeria sekä hiilihappoa ja valmistusohjeita noudatetaan pilkulleen.

Valmiin juoman pitää olla täsmälleen oikean väristä ja ennen kaikkea maistua siltä, mille se on aina maistunut.

– Laboratoriossa voidaan selvittää Coca-Colan ainesosat, mutta ei sitä, mistä mikäkin makuaine on peräisin. Juoman yksi ainesosa on kasvisuute, mutta sitä ei tiedetä, mistä kasveista ja missä suhteessa se on uutettu.

Alkuperäinen juomaresepti on ollut visusti tallesssa Atlantassa, Sun Trust -pankin holvissa 1800-luvun loppupuolelta saakka.

– Reseptin sisällön tuntee vain kaksi, kolme ihmistä kerrallaan, Natri kertoo.

Reseptin sisällön tuntee vain kaksi, kolme ihmistä kerrallaan.”

Suomeen ja muuallekin maailmaan levinnyt tieto kokiksen reseptin muuttamisesta liittyy juomassa käytettyyn karamelliväriin.

Coca-colan ruskea väri on peräisin sokerikulöörista, jonka valmistusprosessin aikana syntyy karsinogeenistä 4-MEI -kemikaalia. Häly sai alkunsa Kaliforniasta, jossa edellytetään, että tuotteissa kerrotaan niiden syöpäriskistä.

– Laki on paikallinen ja koskee vain Kaliforniaa. Sekä Amerikan että Euroopan elintarvikeviranomaiset ovat vahvistaneet, ettei minkäänlaista riskiä ole. 4-MEIn turvallinen saanti voi ylittyä vain, jos juo tuhat tölkillistä kolajuomaa joka päivä koko loppuelämänsä ajan.

Silti jättiyhtiö reagoi. Se on pyytänyt karamellivärin valmistajaa muuttamaan valmistusprosessiaan niin, että 4-MEIn määrä pienenee.

– Vaikka Kalifornia on ainoa alue, jossa muutos pitää tehdä, se ulotetaan kaikkialle. Coca-Cola on kansainvälinen yhtiö, jonka hankinnat ovat niin valtavia, ettei ole taloudellisesti järkevää toimia eri tavalla eri maissa.

Tunnettu yhtiö ei halua tuotteisiinsa syöpäriskista varoittavaa tekstiä.”

Tosin selvää lienee sekin, ettei tunnettu yhtiö halua tuotteisiinsa syöpäriskistä kertovaa tekstiä.

Natri vakuuttaa, etteivät täydellisimmätkään makuhermot tai tarkin silmä tule huomaamaan Coca-Colassa eroa muutoksen jälkeen.

– Väri, maku ja suutuntuma pysyvät täsmällee samanlaisina kuin nykyään. Vannoutuneimmallakaan Coca-Colan ystävällä ei ole mitään mahdollisuuksia huomata eroa.

Sitä, milloin vähemmän 4-MEItä sisältävät ensimmäiset juomat päätyvät kuluttajien ulottuville, Natri ei tiedä.

Käyttäjän riitta.suomalainen@media.fi kuva