Ruoka

Maailman paras kokki vaihtoi hienostelun kotiruokaan

Kookoshiutaleita, sokeria, kananmuna. Herkullisiin kookosmacaroneihin ei muuta tarvita.

Anikó Lehtinen

Kiistatta yksi maailman parhaita ja kuuluisimpia kokkeja on espanjalainen Ferran Adriá.

Tämä ansioituneen El Bulli-ravintolan pääkokki on urallaan kahminut niin Michelin-tähtiä kuin muita kehuja ja palkintoja.

Ferran Adriá on ollut vahvimpia 2000-luvun ravintolaruokakulttuurin johtohahmoja, jonka vaikutus näkyy vahvasti myös suomalaisessa ravintola-maailmassa.

Jo vuonna 2006 Ferran Adriá esitteli medialle 23-kohtaisen kokkimanifestinsä. Manifestissä hän muistutti, että kokkaaminen on kieli, jolla voidaan ilmentää harmoniaa, luovuutta, onnellisuutta, kauneutta, runoutta, monimutkaisuutta, taikaa, huumoria ja muun muassa provokaatiota.

Ferran Adriá on ollut myös yksi molekyyligastromonian uranuurtajista.

Molekyyligastronomiassa ruuan valmistusmenetelmät ovat tieteellisen tarkkoja ja ruuanvalmistuksen tuloksena on usein hyytelöityjä, kaasumuodossa olevia tai muuten tunnistamattomaksi muutettuja ruoka-annoksia.

Ruokien valmistuksessa käytetään tarkkoja kypsennyslämpötiloja sekä erilaisia apuvälineitä, kuten kalsiumkylpyä, alginaattia tai typpeä valmistettaessa erilaisia kaviaaria tai vaahtoja raaka-aineista.

Viime vuonna Adriá kohdahdutti ravintolamaailmaa sulkemalla El Bulli-ravintolansa ja kääntämällä kokonaan kokkaustyylinsä suuntaa.

Entinen lämpötiloilla leikkinyt kokki alkoi puhua taas rustiikkisten kotiruokien puolesta ja korosti kotona tehtävän, tuhdin ruuan kauneutta.

Yhdessä syöminen ja ruuan laittaminen ovat nousseet taas tärkeäksi ajanvietteeksi.”

Viime syksynä New Yorkissa New York Wine and Food Festivalin osana järjestetyssä The Feast- tapahtumassa Ferran Adriá valotti nykyistä ruoka- ja kokkausfilosofiaansa sekä tulevaisuuttaan ruuan parissa.

Adriá sanoi uskovansa nimenomaan kotiruuan nousuun ja perheiden yhdessäolon tärkeyteen – siihen, miten yhdessä syöminen ja ruuan laittaminen ovat nousseet taas tärkeäksi ajanvietteeksi.

Yhdessä ateriointi on Adrián mielestä tärkein hetki päivässä, joka pitää perheen yhdessä ja kasvattaa nuorta sukupolvea kohti oikeita ruokatottumuksia ja ruokailutapoja.

Tapahtumassa Adriá esitteli myös uusimman kirjansa Family Meal.

Tässä kirjassa hän esittelee kokonaan uudenlaisen ruokafilosofian.

–  Family Meal on syntynyt kertomaan niistä ruuista, mitä El Bullin keittiöhenkilökunta itse söi kokkaillessaan molekyyligastronomian ihmeitä, Adriá kertoi tapahtumassa.

– Tässä kirjassa olen halunnut tarjota takuuvarmoja testattuja reseptejä kaikille ruuanlaittajille ja ruuasta pitäville, hän jatkoi.

– Halusin myös tarjota käytännönläheisiä ruuanlaittotekniikoita ja reseptejä kotikeittiöihin.

El Bullin henkilökunta söi itse ihan jotain muuta kuin asiakkaat.”

The Feast-tapahtumassa Adriá korostikin ruuassa tekemisen yksinkertaisuutta ja hyviä raaka-aineita.

Uusimmassa kirjassaan hän neuvoo kotikokeille käytännön neuvoja alkaen liemien keitosta menun rakentamiseen.

Kirjassa on 31 valmista kolmen ruoka-lajin menuta, joita voi myös vapaasti miksata keskenään.

– Herkullisen aterian jälkeen pöydästä nousee eri ihminen.

Maestron motto on lopulta yksinkertainen: Hyvän ruuan syöminen ravitsee sielua.

 

Ferran Adrián viikonloppumenu neljälle

Alkuruoka: Kullankeltainen sahrami-sienirisotto

noin 7 dl kanalientä
2 dl risottoriisiä

½ dl valkoviiniä
2 rkl oliiviöljyä
½ pieneksi pilkottu sipuli
1 tl voita
noin 1 dl raastettua parmesanjuustoa
1 tl sitruunamehua
hyppysellinen sahramia (voit käyttää myös kurkumaa)
2 kpl isoa herkkusientä

Paketoi sahrami pieneen foliopakettiin ja paahda sitä näin kuumalla pannulla hetki. Kuullota öljyssä korkeareunaisella kuumalla pannulla sipuli. Lisää valkoviini ja anna sen kiehua puoleen. Lisää riisi ja sekoita kuullottaen. Lisää pari kauhallista kanalientä ja anna sen imeytyä. Toista niin monta kertaa kunnes riisi on valmista.

Lisää pienitty sahrami ja sekoita keltaiseksi. Lisää voi ja anna sen sulaa. Lisää parmesanjuusto ja sitruunamehu. Viipaloi herkkusienet ohuiksi lastuiksi. Annostele risotto lautasille ja lisää päälle viipaloidut sienilastut. Nauti kuivan kuohuviinin kera.

Vinkki: Tryffeliöljy sopii erinomaisesti mausteeksi!

Pääruoka: Paistettua possun ulkofilettä, paahdettua paprikaa ja persiljaöljyä

4 kpl porsaan ulkofilepihviä
oliiviöljyä

Ota pihvit huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Paista possupihvit pannulla kauniin kullanruskeaksi.

Paahdettu paprika
2 kpl punaista paprikaa
oliiviöljyä

Laita paprikat uunivuokaan, pirskota öljyllä. Paahda noin 45 minuuttia 200 asteessa. Jäähdytä. Kuori. Poista siemenet. Viipaloi ohuiksi nauhoiksi. Valuta uunivuassa oleva öljy pannulle ja lämmitä paprikanauhat siinä.

Persiljaöljy
3 valkosipulinkynttä
1/2 pnt lehtipersiljaa
oliiviöljyä

Laita valkosipulit veteen pieneen kattilaan ja kiehauta ja anna kiehua hetken. Ota valkosipulinkynnet pois ja jäähdytä. Toista tämä kiehautus-jäähdytys kaksi kertaa. Laita tehosekoittimeen öljyä, lehtipersiljan lehdet ja valkosipulinkynnet. Pyöräytä tasaiseksi.

Tarjoa possunpihvit kuumana paprikanauhojen ja persiljaöljyn kanssa. Juomaksi sopii kevyt espanjalainen punaviini.

Vinkki: Voit myös tarjota kasvisvaihtoehtona pastaa paprikan ja persiljaöljyn kanssa.

Jälkiruoka: Kookosmacaronit

2 dl kookoshiutaleita
1 dl sokeria

1 kananmuna

Sekoita kookoshiutaleet ja sokeri. Lisää joukkoon kananmuna. Tee pieniä kekoja uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin 13 minuuttia. Jäähdytä. Nauti kuuman espresson kera hyvän aterian päälle.

Vinkki: Voit myös sulattaa suklaata ja laittaa sitä kahden kookosmacaronin väliin.

Ferran Adriá

1962 syntynyt katalonialainen kokki

työskennellyt muun muassa espanjalaisen, kolmen Michelin-tähden ravintolan El Bullin pääkokkina

molekyyligastronomian kehittäjä yhdessä englantilaisen Heston Blumenthalin kanssa

aloittanut uransa tiskaajana

pidetään yhtenä maailman parhaimmista ja tunnetuimmista ruoka-alan ammattilaisista

luennoinut omasta kokkausfilosofiastaan monissa oppilaitoksissa

kirjoittanut useita keittokirjoja, viimeisimpänä Family Meal

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu