Paikalliset

Ampumarata, uima-allas, designia... Pohjolassa kelpasi työskennellä – katso kuvat

Uima-allasosasto. Pyöreä allas on kylmälle vedelle.

Johanna Erjonsalo

Kierros Pohjolan entisessä pääkonttorissa Munkkivuoressa on matka toiseen maailmaan.

Nykyisen virkistyssetelin leyhyttelijän on vaikea tajuta sitä aktiviteettien määrää, millä vakuutusyhtiö helli työntekijöitään. Pelkkä kuljeskelu käytävillä on taide-elämysten tykitystä. Taidekadulla – sellainen pohjakerroksessa on – voi ihailla osaa Pohjolan 3 500 taideteoksen kokoelmasta.Jos väsyttää, voi levähtää designtuolilla. Niitä rakennuksessa riittää.

Rakennus näyttää ulospäin tylsältä toimistolta, mutta syventyminen arkkitehtuuriin kertoo, miten hyvin suunnitellussa ja edistyksellisessä rakennuksessa vakuutusvirkailijat ovat työskennelleet.

Pohjola-talon piirsi arkkitehti Heikki Castrén, jonka päätöitä ovat Makkaratalo ja Fortumin (aiemmin Nesteen) pääkonttori.

– Aulassa oli kylmätilat henkilökunnan ruokaostoksille. Naisten wc:ssä oli erillinen meikkitila. Käytävät ovat olleet leveitä, ilmavia ja valoisia, OP-Pohjolan toimitiloista vastaava palveluasiantuntija Seppo Pylvänäinen kertoo.

Ajan mittaan käytäviä on lisätilan tarpeessa katkottu seinäkkeillä ja nurkkauksilla.

 

Oli kylmätilat ruokaostoksille.”

 

Kellarikerroksen käytävässä on vielä alkuperäiset värisävyt: lilaa, punaista, ruskeaa, tummansinistä.

Väritys olisi varmasti järkytys erilaisiin harmaansävyihin rakastuneille nykydekoraattoreille.

Pylvänäinen sen sijaan on ihastunut käytävään.

– Siinä on oma juttunsa!

”Väriterapiatunnelin” kautta pääsee kuntosaliin ja uima-altaalle.

Käytävän varrella on ollut puutyöverstas, käsityötilat, kirjasto, ampumarata ja muut kerhotilat.

– Auditoriossa on näyttämö, jota käyttää teatterikerho.

– Lastenjuhlissa täällä näytettiin elokuvia ja tenniskentällä oli autorata, Pylvänäinen esittelee.

Pääkonttorissa jylisi myös täysmittainen kirjapaino, ennen kuin siipirakennuksesta tehtiin maisemakonttori.

Pylvänäinen myöntää, että hänestä on haikeaa lähteä rakennuksesta, jossa hän on työskennellyt vuodesta 1975.

– Ei tällaisia tiloja enää tehdä. Nykyisin käytävät ovat ahtaita – tylsiäkin.

– Mutta kyllä nykyarkkitehdeilläkin on lennokkaita ajatuksia, Pylvänäinen sanoo ajatukset jo uudessa OP-Pohjolan Vallilan-talossa.

Suljetusta talosta tulee osa kaupunkia

Vuonna 1969 valmistunut ja useasti laajennettu Pohjolan entinen pääkonttori on yhdeksän hehtaarin laajuinen.

Nykyiset käyttäjät OP-Pohjola ja Sanoma muuttavat sieltä vuonna 2015.

Uusiokäyttöön haetaan ideoita arkkitehtuurikilpailulla.

Osa rakennuksesta säilyy, osa voidaan purkaa.

Pääkonttori voi muuttua asunnoiksi, liiketilaksi tai vaikka terveysasemaksi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu