Paikalliset

Miehiä ei edelleenkään huolita Naisasialiiton jäseniksi

Naisasialiitto Unioni päätti, että sen jäsenyys on vastedeskin avoin vain naisille.

Yhdistys kuitenkin virallisti voimassa olleen käytännön, että järjestössä kunnioitetaan kunkin omaa määrittelyä sukupuolestaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos mies tuntee itsensä naiseksi, hän voi liittyä Unionin jäseneksi. Sotu-tunnuksia ja juridista sukupuolta ei liittyessä kysellä.

– Tiedostamme, että feministejä on järjestön ulkopuolellakin ja että monet miehet olisivat halukkaita ja valmiita tulemaan mukaan feministiseen työhön, toteaa Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Katju Aro.

– Mutta uskomme, että feministisissä järjestöissä toimintaa voidaan järjestää erilaisista lähtökohdista. Naisasialiitto Unioni päätettiin toistaiseksi pitää naiserityisenä tiloiltaan ja toiminnaltaan.

 

Tiedostamme, että monet miehet olisivat halukkaita ja valmiita tulemaan mukaan feministiseen työhön.”

 

Merkittävin syy päätöksen taustalla oli järjestön tarve tehdä feminististä politiikkaa yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa tietty sukupuolisokeus ja antifeminismi on vallannut tilaa tasa-arvopolitiikassa.

Lisäksi Unioni pitää tärkeänä ylläpitää naiserityisiä tiloja, joita on Suomessa erittäin vähän.

– Hyvinkin erilaiset naiset jakavat edelleen monia samoja yhteiskunnallisia esteitä ja myös tiettyjä sosiaalisia kokemuksia. Haluamme tarjota paikan, jossa näistä kokemuksista voi puhua ilman vähättelyä, sanoo Aro.

Kysymys jäsenyydestä liittyy laajempaan keskusteluun nykyfeminismistä ja aloite jäsenyyden avaamiseen tuli järjestön sisältä.

– On aiheellinen kysymys, voimmeko purkaa sukupuolijärjestelmää, jos keskitymme vain naisten aseman parantamiseen naisten voimin, Aro toteaa.

– Päätöksemme lähtee siitä, että yhteiskunnassamme on yhä sosiaalinen ja poliittinen ryhmä nimeltä naiset. Siksi meillä on yhä tarve puhua naisista olemassa olevana ryhmänä ja toimia sen puitteissa tunnustaen samalla naisten moninaisuuden.

Naisasialiitto Unioni ottaa vakavasti sen naiserityisyyttä kohtaan esitetyn kritiikin ja tiedostaa, että perinteiset naisjärjestöt eivät sulje ulos vain miehiä, vaan ne ovat usein olleet myös valkoisten, etuoikeutettujen ja cis-sukupuolisten naisten järjestöjä. Tähän on pyritty vaikuttamaan viimeaikaisilla päätöksillä. Naisasialiitto Unioni on määritellyt itsensä antirasistiseksi feministijärjestöksi. Se on sitoutunut aktiivisesti torjumaan etniseen taustaan perustuvaa syrjintää ja edistämään kaikkien naisten osallistumismahdollisuuksia sekä omassa toiminnassaan että ajamissaan asioissa.

Naisasialiitto Unioni virallisti myös tässä vuosikokouksessa kantansa siitä, että Unionissa kunnioitetaan sukupuolen moninaisuutta ja että sen toimintaan ovat tervetulleita kaikki naiset kunkin itsemäärittelyä kunnioittaen.

Kokoukseen osallistui 87 jäsentä. Sääntömuutoksen puolesta äänesti 59 ja vastaan 24. Sääntömuutoksen hyväksyminen olisi edellyttänyt 3/4 enemmistöä äänistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu