Muokkaa

Hyvässä lastenteatterissa viihtyvät aikuisetkin

Kesän näytelmä on ohjaaja-käsikirjoittaja Anna Jaanisoo toinen teos Maikki Harjanteen hahmojen parissa.

Suvi Lahdenmäki

Tänä kesänä painottuu poikamainen näkökulma, kun Mintun (Heini Uusipaavalniemi) rinnalla pääosassa on Vanttu (Jonne Putkonen).

Suvi Lahdenmäki

Tervasaaressa esitettävä Vanttu ja Minttu ja kadonnut kana jatkaa Helsinki International Theatren koko perheelle suunnattujen kesäteatteriesitysten jatkumoa. Kesän näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Anna Jaanisoo vastasi myös edellisistä kesänäytelmistä, Pupu Tupuna kesälomalla ja Minttu ja kesävieraat. Nyt tärkeässä roolissa on Maikki Harjanteen poikahahmo Vanttu.

-Viime kesän näytelmässä pääparina oli kaksi tyttöä, ja tyttömäisiä teemoja käsiteltiin muutenkin. Nyt halusin tutkailla, miten pojat katsovat maailmaa. Toivomus on myös, että tämä houkuttelisi lisää poikia katsomoon, kertoo Jaanisoo.

Virolaislähtöiselle Jaanisoolle Minttu on tärkeä hahmo jo lapsuudesta.

-Opettelin Virossa suomea katsomalla Pikku Kakkosta ja Minttua. Kun muutin perheen mukana seitsemänvuotiaana Suomeen, luin paljon Harjanteen kirjoja, koska niiden kieli oli tarpeeksi yksinkertaista.

Ohjaajan tavoite on saada katsoja pitävän esityksestä ikään katsomatta.

-Itse asiassa aiempina kesinä on katsomossa ollut enemmän aikuisia kuin lapsia. Se kertoo, että esityksestä pitävät kaiken ikäiset: aikuiset näkevät siinä vain eri asioita ja nauttivat näyttelijäntyöstä ja huumorista.

Musiikillisessa näytelmässä Vanttu (Jonne Putkonen) lomailee mummonsa (Annimaria Koivunen) luona, ja Minttu (Heini Uusipaavalniemi) tulee kylään. Kesäloma muuttuu äkkiä jännittäväksi, kun lapset huomaavat mummon kanan kadonneen ja alkavat etsiä sitä. Matkalla törmätään kaikenlaiseen väkeen, kuten käsityömestari Irmaan ja moottoripyöräilevään Niittiin (Antti Wuokko).

 -Näytelmä ei perustu suoraan mihinkään Harjanteen kirjoista, mutta siinä on paljon elementtejä Vanttu-kirjojen maailmasta. Itse asiassa Minttu ja Vanttu eivät tietääkseni seikkaile missään kirjassa yhdessä, ainoastaan eräässä Finnairille tehdyssä kirjassa hahmot ovat yhteisessä kuvassa ja kokoelmassa on molempien tarinoita, kertoo Jaanisoo.

 Kolmas tärkeä hahmo on näytelmän kana.

-Halusin mukaan jonkin eläimen, ja kana tuntui sopivan kokoiselta ja oloiselta, se on sympaattinen ja vähän koominen eläin. Se myös toimii näyttämöllä hyvin ja on herkullinen näytellä.

Ohjaaja toivoo, että kesäteatteriin tullaan viihtymään ja nauttimaan ympäristöstä, mutta myös miettimään esityksen teemoja: miten vaikeaa on hyväksyä erilaisuutta, ja miten tärkeätä on, että jokainen saa olla sellainen kuin on.

 

Vanttu ja Minttu ja kadonnut kana

Helsingin Tervasaaressa 17.8. asti.

Liput 12 e. Esityksen kesto: n. 45 min.

Lisätiedot ja varaukset:www.vanttujaminttu.blogspot.fi

puh. 046-9066 813

 

HIT Helsinki

HIT Helsinki toimii kansainvälisesti ilman pysyvää lavaa tai omaa toimitilaa ja työryhmät kootaan produktiokohtaisesti. Tämä mahdollistaa eri alojen taiteilijoiden sekä ulkomaisten vierailijoiden yhteistyöt.

HIT Helsingin perustivat keväällä 2009 teatteri-ilmaisun ohjaajat Anna Jaanisoo ja Meiju Lampinen sekä näyttelijä Iida-Maaria Lindstedt.