Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Hallitsematon itsepetos

Sydäntä kylmää ja vatsaa kouristaa, kun seuraa Stubbin hallituksen alkuaskelia. Pääministeri tähtää vaalivoittoon ja valtiovarainministeri puolueensa alamäen katkaisuun.

Talouspolitiikkaa tehdään mistään muusta välittämättä. Vaikka mitään taloutta tervehdyttävää en tältä hallitukselta uskalla odottaa, itse aiheutettuja lisäongelmia joudun pelkäämään.

Hallituksen ainoaa tärkeää päätöstä, ensi vuoden budjettia, valmistellaan vaalivuoden hengessä. Talouskasvusta ei tingitä, vaikka Venäjän pakotteet puhuvat toista.

Antti Rinne voi vastata Aleksander Stubbille samoin sanoin kuin Esko Aho laman kynnyksellä Harri Holkerille: ”Talous on taloutta ja politiikka politiikkaa, uskon mitä laman uhkasta sanotaan, mutta nyt on kyse poliittisesta vallasta.”

Mikä näitä sinipunahallituksia vaivaa, kun ne kerta toisensa jälkeen kieltävät tosiasiat? Ennen uskottiin siihen, että kokoomus pitää kulut kurissa ja demarit duunarit. Nyt siihen ei enää voi luottaa.

Holkerin hallitus sulki silmänsä Neuvostoliiton kaupan romahdukselta. Vaalit olivat silloinkin tulossa ja voittoon tähdättiin kieltämällä ikävä todellisuus. Vaalit hävittiin ja lama tuli.

Myös Kataisen hallitus torjui varoitukset taantumasta, koska poliittinen todellisuus edellytti talouskasvua. Kasvun sijaan Suomi elää nyt kolmatta taantuman ja laman vuotta.

Taloudellinen tilanne on paljon kurjempi kuin kukaan uskaltaa tunnustaa. Julkiset menot ovat pian 60 prosenttia kansantuotteesta, mutta sen rahoittava yksityinen sektori on suppeampi ja kansantuote pienempi kuin vuonna 2007 finanssikriisin alkaessa. Maailman korkeimpiin kuuluva, 50 prosenttia hipova kokonaisveroaste lamaannuttaa kuluttajatkin.

Tietenkään ei ole yksin Kataisen vika, että pian voidaan puhua menetetystä vuosikymmenestä. VM:n virkamiehetkin ovat hyväksyneet vaieten Holkerin, Kataisen ja nyt Stubbin hallituksen itsepetoksen talouden kasvusta. Suomi kulkee ajopuuna talousvirrassa ihmettä odottaen.

Erkki Liikanen varoittaa markkinoiden luottamuksen horjumisesta. Holkerin hallituksen valtiovarainministeri tietää mistä puhuu. Suomen julkinen velka ylittää pian lamavuosien tason. Päätöksiä talouden saneerauksesta on tehty, mutta ei toteutettu.

Lisäys 14.11.2014: Julkisen sanan neuvosto antoi tästä kolumnista langettavan päätöksen 14.11.2014. Tässä linkki päätökseen.

Johannes Koroma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet