Toimitukselta

Viinatilaus kertoo, miten Viro nettoaa

(PÄÄKIRJOITUS) Helsingin Uutisten toimittaja tilasi viinaa Virosta. Itella olisi tuonut sen kotiovelle. Päivätyön helpottamiseksi se tilattiin lähimpään postiin. Paperit kysyttiin muttei puhallutettu. Kotiovella tuskin olisi kysytty kumpaakaan: ikää tai kuntoa.

Jos tilaaja ei itse ilmoittaudu tulliin, lastin saa merkittävästi huokeammin kuin Alkosta ja kevyemmin kuin Tallinnan-risteilyltä.

Jopa viinaa myyvä yhtiö itse huomauttaa, että tullilla menee kaikki aika matkustajatuliaisten kyttäämiseen eivätkä sen voimat riitä jokaisen paketin penkomiseen.

Tätä porsaanreikää käyttävät jo nyt hyväkseen sadat, ehkä tuhannet kuluttajat. He tilaavat muutakin kuin keskikaljaa ja muualtakin kuin Virosta. EU:n alueelta tulee Suomeen myös laatujuomia, ja niissä kuluttajan tullilta pimittämä hyöty voi olla suurempi kuin parin kalja- ja lonkerosalkun tilauksessa.

Aivan kaikki eivät jää tässä nuolemaan näppejään. Voittajia ovat muun muassa Itella Logistics, etämyyjä ja Viron valtio.

Helsingin Uutisten tapauksessa etämyyjän taustoja ja toiminnan taloudellisia seurauksia valotti virolainen blogisti Todellinen Tallinna.

Hän muistuttaa, että myyjän taustalla on kolme suomalaista, joista yksi on ollut mukana kohua herättäneessä ilokaasubisneksessä. Viina ja ilokaasubisnekset ovat taloustietojen mukaan tappiolla. Niillä ikään kuin harrastellaan ja kokeillaan kepillä jäätä. Samaan yritysryppääseen kuuluva muu liiketoiminta on kuitenkin muuten menestyvää ja se tahkoaa Viron valtiolle verotuloja 300 000 euron vuosivauhdilla. Se on Virossa iso raha.

Viro saa toki verot postin tuomista viinoistakin.

Meillä vene vuotaa.

Sakari Nupponen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet