Toimitukselta

”Olen kuullut on kaupunki tuolla”

Tamperelaiset ovat irvailleet, että otsikon mukainen lause olisi pätkä Nokian kansallislaulusta. Nokialla ei tarkoiteta ex-metsäjättiä, ex-monialajättiä eikä ex-matkapuhelinjättiä. Nokialla tarkoitetaan satahämäläistä ex-kauppalaa, jonka tunnetuimpia brändejä ovat Tapsan tahdit ja kuuma koira eli höyrymakkaralla täytetty sokerimunkki.

Samalla rallatuksella voisivat helsinkiläisetkin vinoilla joka suuntaan – paitsi etelään, jossa on kaupunki ja jonka tähden Helsinkikin aikanaan perustettiin.

On ollut ilo lukea hahmotelmaa nimeltä Pro Helsinki 2.0. Se on Urban Helsinki -ryhmän tekemä vaihtoehto viralliselle yleiskaavalle. Siinä nuoret arkkitehdit rakentavat kaupunkia sanan varsinaisessa merkityksessä.

Eivät he ole ensimmäisiä. Ensimmäinen Pro Helsingfors -suunnitelma on vuodelta 1918. Sen laativat arkkitehdit Bertel Jung ja Eliel Saarinen. Jung oli tosin laatinut jo 1911 ensimmäisen maankäytön yleissuunnitelman – luonnoksen Suur-Helsingiksi. Kiitos näiden herrojen saimme Keskuspuiston, joka täytti tänä vuonna tasan sata vuotta.

Saarisen ja Jungin tapaan nuoret arkkitehdit haluavat tiivistää kaupunkirakennetta, mikä ei merkitse loputonta kivierämaata vaan urbaanin ja luonnon vuoropuhelua.

Miksi ihmeessä meillä rakennettiin väljästi vielä viime vuosikymmeninä – ja edelleenkin. Näin maata hukkakäytetään. Maa ei ole uusiutuva luonnonvara.

Helsingissä voi olla vuonna 2050 jo miljoona asukasta. Tuskin olen näkemässä kotikaupunkiani silloin. Olisin 94. Jos olisin, nousisin mieluusti ihailemaan sitä Malmin lentokentältä – yhdeltä keitaalta, jonka kaupunkirakenteen tiivistäminen olisi säästänyt.

Sakari Nupponen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet