Talotohtori Panu Kaila

Pitääkö vanha parketti tai laatta poistaa uuden lattian alta?

Ajattelimme hiotuttaa vanhan parkettilattian, mutta remonttimiehen mukaan se ei kestä sitä, vaan palat alkavat irrota ja nousta ylös.

Pintaa koputellen hän totesi, että jotkut palat ovat hiukan irrallaan. Hän ehdotti, että vanha parketti pitäisi poistaa kokonaan uuden tieltä.

Toinen alan ihminen puolestaan suositteli uuden parketin laittamista vanhan päälle, jolloin lattian pinta nousisi, mutta urakka olisi helpompi.

Katriina Hakaniemi

Itse olen aina ihaillut hieman kuluneita, narahtelevia ja liikahtelevia vanhoja parkettilattioita Italiassa. Korjaamisessa ei pitäisi pyrkiä ”uutta ehompaan” – uusi on aina vähän raaka ja sopeutumaton.

Näkemättä en voi tietää, miten heikkokuntoinen lattianne on. Olisiko mahdollista lykätä korjaamista vaikka viidellä vuodella?

Hiomisen suhteen on kai luotettava hiojan arvioon. Jos parketti on pakko uusia, kannatan vanhan poistamista uuden tieltä.

Päälle asennettava voi olla jotain laminaattia, siis muovia, joka ei mitenkään vastaa puuparkettia. Puinen taas nostaa lattian pintaa reilusti, josta seuraa vaikeuksia kynnysten, pattereiden ja jalkalistojen kohdalla.


Asensin rivitalon keittiöön betoniin liimaten Hovi-laatan ja nyt vaimo haluaisi päälle liimattavaksi uuden.

Mitä vaihtoehtoja on olemassa, ja voiko entisen jättää alle, jos vaikka asentaisi laminaatin?

Auvo Nieminen

Voi jättää.

Laminaatti on suosituin lattianpäällyste. Se on halpa, helppohoitoinen ja jäljittelee aitoa puuta.

Se muodostaa kyllä kosteussulun. Normaalioloissa tästä ei ole haittaa, mutta vesivahingon yhteydessä homeriski on suuri.

Laminaattilevyn alla on usein vielä muovikelmu, ja siihen väliin päässyt vesi voi elättää ikäviä sieniä. Pieni kosteus ei edes näy päälle päin, jolloin vauriota ei huomata korjata ajoissa.

Itse suosin keittiön lattiassa luonnonkorkkia, joka liimataan levyinä ja käsitellään perinteisesti vahalla. Ne tosin pinnoitetaan nykyisin usein muovilla: on kuulemma helppohoitoinen, mutta kyllä siinä materiaalin makua menetetään.

Korkki on lämpimän oloinen ja pehmeä jalan alla, saattaapa lattialle tipahtanut lasikin säilyä särkymättä. Vahapinta kestää kohtuullisesti myös vesiroiskeita.

Toinen vaihtoehto on varsinainen linoleumimatto, jota valmistetaan jälleen ainakin Saksassa. Sen alla voi tasoituskerroksena käyttää alushuopaa, mutta muovilaatta kannattaa joka tapauksessa sitoa liimalla kiinteäpintaiseksi.

Panu Kaila

Kysy remonteista ja rakentamisesta: Talotohtori@Tietola.fi

Talotohtori Panu Kaila

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet