Eero Heinäluoma

Veropakolaisia

Pakolaisia on monen sorttisia. Toiset pakenevat sotaa tai kidutusta, toiset mielipiteen vainoa. Kansainväliset sopimukset velvoittavat antamaan suojaa ihmisille, jotka omassa maassaan voivat joutua vainon kohteeksi.

Uutena ryhmänä ovat tulleet veropakolaiset.

He eivät pakene henkensä pitimiksi vaan lisätäkseen rikkauksiaan. He lähtevät maihin, jotka eri syistä tarjoavat hyvätuloisille maahanmuuttajille etuoikeuksia.

Portugali on yksi veropakolaisia houkutteleva maa. EU:n ulkopuolisista maista tulijoille Portugali myöntää vapaaseen liikkumiseen oikeuttavan Schengen-viisumin. Ehtona on vähintään puolen miljoonan euron arvoisen kiinteistön ostaminen Portugalista.

Samankaltaisesti toimivat myös Espanja, Kreikka ja Unkari.

Suurituloisia eläkeläisiä ja pääomatulojen saajia taas houkuttelee Portugalin lupaus eläkkeiden ja pääomatulojen kymmenen vuoden verovapaudesta.

Perintöveroja voi niitäkin välttää. Ehtona on tosin, että sekä perinnön jättäjä että perillinen muuttavat maahan.

Kun elämänpolku on johtanut hyväpalkkaiseen työhön, lähdetään sitten veropakolaiseksi ulkomaille.”

Suomalainen vuorineuvos ilmoittaa lähtevänsä veropakolaiseksi Portugaliin. Tulee mieleen kysymys, mistä vuorineuvoksen titteli on saatu ja mihin se velvoittaa.

Liittyykö titteliin paitsi tunnustus aikaisemmasta työstä, myös jonkinlainen velvoite olla myös jatkossa esimerkkinä suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa?

Veropakolaiset ovat usein saaneet jo kaikki etunsa Suomesta. Lapsilisät, päivähoidon, terveydenhoidon, ilmaisen koulutuksen ja monta muuta täällä itsestäänselvänä pidettyä asiaa.

Kun lapsuuden ja nuoruuden ajat ovat ohi ja elämänpolku on johtanut hyväpalkkaiseen työhön, lähdetään sitten veropakolaiseksi ulkomaille. Hyvinvointivaltion tarjoamat palvelut kyllä kelpaavat, mutta ei niiden rahoittaminen seuraaville sukupolville.

Joidenkin on verotkin maksettava. Veropakolaisen jättämä veroaukko jää muiden täytettäväksi.

Siinä tavallinen siivooja, bussikuski, sairaanhoitaja tai pieneläkeläinen sitten maksaa tuloistaan hiukan korkeampaa veroa, jotta toisten kelpaa kölliä etelän auringossa taxfreenä.

 

 

Eero Heinäluoma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet