Kallion kulttuuriverkosto

Teatteri Kallion konsertit olivat Kallio Kukkii -viikon huippuja

Pelimannimusiikin Pohjoismaiden mestari Hohka avasi Kukkii –festivaalin.

Jorma Airola.

Kuin varkain Teatteri Kalliosta on kehkeytynyt yksi itäisen kantakaupungin merkittävimmistä konserttipaikoista. Tästä hyvänä osoituksena oli Kallio Kukkii –viikolla tämän intiimin kulttuuritilan konserttisarja. 

Festivaalin avauskonsertissa  8.5. teatterin lavalle nousi peräti Pohjoismaiden mestaruuden napannut Hohka-yhtye. Modernia nykykansanmusiikkia soittavan ryhmä peruskiviä on taidokas, vaivattomalta kuulostava yhteissoitto. Yhtenäiseksi hitsautuneessa soinnissa kuuluu myös vankka perinnetietoisuus päivitettynä tähän päivään. 

Hohkalaiset antoivat välille viitteitä myös virtuoosimaista osaamisesta, jotka olivat lähinnä detaljienomaisia alleviivauksia, jotka  kertovat soittajien tyylitajusta. Konsertti oli myös hienosti rakennettu, viekoittelevan rauhallisen alun jälkeen yhtye lisäsi potkua ja yleisö söi suorastaa bändin kädestä. Loistava avaus Kallion kulttuuriviikoille. 

Seuraavana iltana puolestaan Ronna Jam Band järjesti nauttivan ja virkistävän musiikkikoktailin. Suurelle yleisölle vielä varsin tuntematon RJB yhdistelee kekseliäällä ja hauskalla tavalla jazzia, klezmeriä ja kansanmusiikkia. Taidokkaalla ryhmällä on jo vankkumaton kannattajajoukko, joka täytti salin ääriään myöten täyteen. Painakaa mieleen - Ronna Jam Band. 

Yksi festivaalin odotetuimmista musiikkivieraista oli japanilais-suomalainen Riko Goto Trio. Tämän tavattoman eleganttia kamarijazzia soittava ryhmän soundimaailman keskiössä on Riko Goton rauhallisen seesteisteisesti maalaileva piano. Klassisen tunnelmallisen soiton ankkuroi Tapani Variksen (basso) ja Erkki Joutsenon (rummut) tarkka ja elegantti komppityöskentely. Teatteri Kallion -konsertti oli osoitus myös kolmikon huikeasta osaamisesta ja taidokkaasta yhteispelistä. Ikimuistoinen ilta, josta alkoi samalla trion Suomen-kiertue.

Kukkii –festivaalin kiistämättä omaperäisin ja hämmentävin yhtye Sami Liuhdon taudinkuva antoi vakuuttavan näytteen keikkakunnostaan Teatteri Kalliossa. Karismaattisen runoilija-lausuntataiteilija Sami Liuhdon ympärille koottu yhtye soittaa tiukasti ja vivahderikkaasti. Iskevät tekstit ovat Liuhdon kynästä ja jotka on säveltänyt Mikael Öhman. Kaksikon hienojen biisien lomassa kuultiin myös cover-kappale  John Cagen ”4,33”. Reilu neljä ja puoli minuuttia hiljaisuutta. Sami Liuhdon taudinkuva kulkee vääjäämättömästi kohti kulttibändien kaanonia.

 Teatterissa vieraili myös joukko lauluyhtyeitä. Äitienpäivänä teatterin lavalla poikkesi Leipzigin laulukisaan matkannut Sekunti –lauluyhtye. Nuorekas yhtye käsittelee virkistävällä otteella pop klassikoita. Tämän ryhmän edesottamuksia on syytä seurata.

JS

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet