Teatteriyhdistys Beowulf

Teatteri Beowulfilla lomakesä?

Mitä tämä on? ihmettelee Teatteri Beowulfin vakiokatsoja. Eikö Kivinokalla jo yli kymmenen vuotta toimineella teatterilla olekaan kesällä 2015 useita eri näytelmiä esitettävänään ja kymmeniä esityksiä kuluvan suven aikana. Teatteri Beowulfin primus motor, teatteriohjaaja/kirjailija Joel Elstelä selvittää seuraavassa revolverihaastattelussa hiljaiselon syitä.

Mistä siis on kyse, Joel Elstelä? Onko Teatteri Beowulf pettänyt katsojansa?

- Enpä nyt sanoisi ihan noinkaan, vastaa ohjaaja Elstelä kesäpaikaltaan Laukkosken suunnalta, Itä-Uudeltamaalta. - Kyse on pienestä hengähdystauosta. Viime vuonna teatterini täytti kunnioittavat 25 vuotta. Juhlan kunniaksi ohjaisin teatterille neljä eri produktiota, jotka onnistuivat mielestäni erinomaisesti. Yleisönkin palute oli varsin suopeaa, voisi jopa sanoa hyvinkin kiittävää. Syksyllä olin kuitenkin melkoisen poikki ja laskin ohjanneeni edellisen puolentoista vuoden aikan yksitoista produktiota, kirjoitaneeni muutaman näytelmän ja suometaneenikin muutaman draaman.

Pukkasi siis muka väsyttämään? Entäpä yleisön odotukset ja harrastajanäyttelijät, jotka jätettiin tyhjän päälle?

- Vai niin kävi? naurahtaa Elstelä. - Selityksen muutama anteeksipyytävä sana lienee siis paikallaan. Näet, kun olen liki yksinäni laittanut kahdenkymmenenviiden vuoden ajan pystyyn teatterilleni yhden tai kaksi, joskus jopa kolme tai neljä produktiota joka kesä ja olen samalla ohjannut muihin kesäteattereihin yhden tai kaksi näytelmää per kesä, niin kyllä sitä tuppaa takki olemaan tyhjä. Kas, kesälomaa en ole pitänyt neljännesvuosisataan ja normaaleina näytäntökausina eli syksyisin, talvisin ja keväisin olen ohjannut sisäteattereihin produktioita, joista olen saanut palkkaa, jotta olisi varaa sijoittaa Beowulfin kesäteatterin menoihin tarvittavat summat.

Laiska töitään laskee, sanotaan. Onkohan kyse nyt vain elitistisestä "kissan hännän nostamisesta"?

- Ehkä minä sitten olen laiska elitisti, Elstelä myöntää. - Mutta kyllä voin sanoa, etten olisi jaksanut tänä kesänä laittaa pystyyn kesäteatteriesitystä. Kenties olen myös tulossa vanhaksi, kun minua on alkanut hiukan ärsyttää se, miten vaikeaa on saada näyttelijöitä produktioihin. Teatterinihan toimii täydellisesti talkoovoimin, eli kukaan ei saa palkkaa. Kyse on siitä, että olen halunnut antaa näytelmäproduktioihini osallistuville ainutlaatuisen, kollektiivisen kokemuksen yhteisestä teatterintekemisestä, siitä ihmeellisestä, liki myyttisestä haltioitumisen tilasta, jonka onnistuneen esityksen näyttämöllesaattaminen aikaansaa kaikissa esityksen valmistamiseen osallistuneissa. Viime vuosina on harrastajanäyttelijöissa kuitenkin ollut havittavissa omituinen, vastenmielinen muutos. He ovat ensitöikseen kysyneet paljonko teatterinharrastamiesta maksetaan heille palkkaa. Ihmeellinen kokemus ja taiteentekemisen sula fantastisuus ovat olleet sivuseikkoja. Idealismi ja luovuus ovat unohtuneet. Ei näin vanha ukko jaksa enää vinkua tulisko joku minun kanssani tekemään teatteria Kivinokan pusikkoon tai, että saisinko minä nyt antaa penseille ihmiselle vapaa-ajanviettoriemua ja maksaa viulut toivoen, että yleisöä riitäisi kattamaan menot. Apurahojahan teatteri Beowulf ei ole saanut kuin joskus 1990-luvun alussa kerran tai pari ennenkuin apurahasysteemi muuttui.

Tuohan kuulostaa kaunaisen katkeralta, vanhan ukon jorinalta.

- Että aika on ajanut minun ohitseni? Elstelä hymähtää. - Ehkä niin. Minulle on aina ollut tärkeämpää teatteri, taide ja yhdessä tekemisen riemu kuin raha. Typerää varmaankin, mutta niin se vain on. Lisäksi on ollut hienoa ajatella kuinka moni ihminen on Beowulfin kautta päässyt jatkamaan ihan oikeassa taideammatissa puhumattakaan siitä, miten tavattoman moni on löytänyt itselleen elämänkumppanin osallistuttuaan johonkin teatterin produktioon. Se tuntuu hyvältä.

Entä tulevaisuus? Jatkaako Teatteri Beowulf toimintaansa?

- Voi olla, Elstelä vastaa kryptisesti. - Jos hengissä pysytään niin luultavasti. Viime vuoden seitsemän teatteriohjausta olivat minulle liikaa vielä kun äitini äkillinen poismeno sattui viime vuoden alkuun niin siinä rupesi jo terveys syksyllä kremppaamaan ja oli pakko käydä lääkärilläkin. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei Kivinokan kesäteatteri ole tänäkään kesänä tyhjillään. Nimittäin teatterikorkeakoulussa opiskeleva Antti Peltola esittää Teatteri Beowulfin kesäteatterissa viime vuonna ensi-iltansa saanutta, kirjoittamaani ja ohjaamaani komediallista monologia "Münchausen, totta...kai", joka kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.

Pitäisikö tästä haastattelusta kiittää laiskaa "ohjaaja/kirjailijaa"?

- Tuskinpa. Kiitos kuitenkin sinne suuntaan ja uskotaan, että tulevaisuus on valoisa, haikeanlämmin ja taidetta täynnään.

Joopa joo...

Teatteriyhdistys Beowulf

Aikaisempia kirjoituksia

Teatteriyhdistys Beowulf

Teatteriyhdistys Beowulf ry. on perustettu alunperin nimellä teatteri Beowulf vuonna 1989 valmistamaan uusia, keskustelua herättäviä esityksiä Itä-Helsingin alueelle. Produktiot ovat poikenneet suurempien teattereiden valtavirrasta sisältäen kuitenkin kaikkea vakavasta draamasta komedian kautta farssiin ja jännitysnäytelmiin.

Teatteri Beowulf muuttui Teatteriyhdistys Beowulf ry:ksi vuonna 2007. Vuoteen 2011 mennessä teatteri Beowulf on tuottanut yhteensä 54 produktiota sekä sisänäyttämöille että etenkin ulos - kesäteatteriin. Teatterin toiminta on alusta alkaen tähdännyt siihen, että jokainen, jolla on kiinnostusta teatterintekemiseen voi liittyä iloiseen joukkoomme mukaan. Kukaan teatterilaisista ei saa palkkaa ja kaikki tehdään talkoovoimin. Johtotähtenämme on rakkaus teatteriin. Teatteri Beowulf on myös toiminut ponnahduslautana ammattiteatteriin useille näyttelijöille, joista mainittakoon Mr. Mallorcanakin tunnettu Jussi Vatanen.

Teatteri on tehty yleisöä varten ja sen tarkoitus on herättää ajatuksia ja käsitellä vaikeitakin kysymyksiä harkitulla tyylitajulla ja pieteetillä lienee myös pääasiallisin mottomme. Beowulfin kesäteatteritoiminta on vakiintunut Helsingin ainoaksi varsinaiseksi "klassikkoteatteriksi". Kuitenkin pääasiallisena tarkoituksenamme on valmistaa haastavanhauskoja näytelmiä ilolla ja luovalla mielellä tulkittuina sekä aikuisille, että lapsille.

Lue lisää kotisivuiltamme!

 

Uusimmat mielipiteet