Jukka Oksaharju

Rikotaan myytit VVO:sta

Ylen toimituksessa kärsittäneen jo hapenpuutteesta. Kohu-uutisen mukaan VVO:sta on tullut rahasampo. Taasko fyrkat revitään duunarin persuksista täysin vailla moraalia?

VVO:n osingot ovat peräisin hirmuvuokrista, jos kysytään niiltä, joiden mielestä heikommista huolehtiminen saa ylittää järjen rajat.

Katsotaanpa lukuja. Omistajat ovat sijoittaneet VVO:hon 553 miljoonaa euroa. Ay-liikkeen omistus ylittää 60 %.

Viidessä vuodessa vajaan 50 miljoonan euron osingot VVO:lta vastaavat ay-liikkeelle vajaata 3 %:n vuosituottoa. Pörssin keskiosinko on nyt 4 %.

Tuloksestaan VVO maksaa alle 1/3 osinkoina. Pörssiyhtiöt maksavat nyt 2/3. VVO ei siis ole erityisen antelias.

Se ei ole edes erityisen kannattava. Miksi Yle halusi kuitenkin välittää kuvan riistäjästä? Se harhautui uutisoimaan huikeista voitoista suhteuttamatta niitä asuntojen hankinta-arvoihin. Tiedettiinkö syyllinen, kun ei juttuun saatu mahtumaan yhtään talousasiantuntijaa?

Hutilaukauksen sijaan VVO:n voitto tulee suhteuttaa taseen kokoon. Sijoittajat kun saavat tuottonsa sijoitetulle pääomalle. Sitä on kiinni lattioissa ja seinissä miljardeittain. Ylen toimittaja ei maininnut tasetta lainkaan, liekö siitä koskaan kuullutkaan?

Vuonna 2014 VVO:n sijoitetun pääoman tuotto oli 5,9 %. Cityconilla lukema on 2010-luvulta 6,3 %. Technopoliksella se on 5,5 %. VVO ei ole tässä se epäkohta. Sen kannattavuus on normaali.

Paavo Arhinmäen (vas.) logiikassa vuokrankorotuslinjaa ei voi hyväksyä. Koska VVO:lla on liki kahden miljardin euron lainat – 78 % koko rahoituksestaan – kysyn, mitähän lainoittajat ajattelisivat velanhoitokyvyn heikentymisestä? Näillä lääkkeillä Venäjän talouskin alkaisi näyttää virkeämmältä kuin uudet asuntoaloitukset pääkaupunkiseudulla. Korkotason noustua laitettaisiinkin sitten konkurssihakemus sisään.

Jos eivät vasemmalta ampujat osuneet maaliin, ei hyvin mene Suomen Donald Trumpillakaan. Hjallis Harkimo (kok.) astui kolumnissaan Ylen virittämään miinaan näennäisistä voittoprosenteista. Tehtiinköhän hallikaupatkin samalla laskimella? Vai siirryttiinkö ääntenkalastelussa pehmopuheisiin Ameriikan malliin?

Taloudeltaan terve VVO myös maksaa veronsa. Epäkohta on, että Suomen suursijoittajiin lukeutuva ay-liike voi nostaa osinkonsa VVO:ltakin verovapaasti ”yleishyödyllisenä”. Miksi edelleen sponsoroimme miljardibisneksen veroparatiisia?

Viisi viisautta

1. Kolmikantaa puolustetaan viimeiseen mieheen. Ei ihme, sillä ay-liikkeen sotakassasta ei heti pohja paista.

2. VVO ei voi subventoida persaukisten asumista. Sen pääomistajissa on myös eläkevaroille tuottoa tavoittelevia yhtiöitä.

3. Vuokra-asuntobisnes ei ole kultakaivostoimintaa. Se tuottaa vain raskaalla velkavivulla.

4. Ay-liike porskuttaa osinkojensa verovapaudella ja jäsenmaksunsa verovähennyskelpoisuudella. Niiden puolesta käydään vaikka se viimeinen taisto.

5. Piensijoittajat ovat oman onnensa seppiä. Yhä useampi nostaa myös kytkintä.

Jukka Oksaharju

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet