Hallitus on eksymässä väärään hissiin

Matti AlahuhdanJohtajuus-kirjan teesi ”päätöksenteossa maksiminopeus ei ole optiminopeus” ei ole toiminut ainakaan maan hallituksen ohjenuorana.

Alahuhdan mukaan Koneessa ”ei jääty ihmettelemään tilanteen vaikeutta talouslamassa”. Yhtiö päätti ”kiihdyttää kehitysohjelmiaan” ja ”lisätä merkittävästi koulutuksen määrää”.

Tässä paljastuu konkreettisimmin, että nykyhallitus syö jo niitä viimeisiä siemenperunoita. Se leikkaa rajusti opetuksesta, tieteestä ja koulutuksesta. Viikate osuu Helsingin yliopistoon, jonka maan keskiarvon ylittävä laadukkuus ei kepuvetoista hallitusta lämmitä. Tämä on sipilöinnin lisäksi myös stubidointia.

Kaikkiaan kirveellä isketään reilut puoli miljardia euroa. Hallitus näkee nämä vain kuluerinä, vaikka ne ovat juuri niitä investointeja, jotka toisivat tuloja nostamalla tuottavuutta.

Hallituksen linjauksella leikkaus onnistuu, mutta ehkä potilas kuolee. Ajan mittaan vain kasvu voi korjata vajeet ja velkaantumistahdin. Siksi leikkaus kasvua luovasta harventaa juottopisteitä ja vie maratonilla maalin yhä kauemmas.

Tiukka kustannuskuri on toki Alahuhdankin oppien mukaan ”ehdottoman välttämätöntä”. Päätöksenteko on säilytettävä omissa käsissä. Silti kohdentamisessa tulisi huomioida menokurin vaikutus tulopuoleen. Alahuhdan sanoja ehtisi vielä kuunnella: ”yleensä yritykset vähentävät koulutusta vaikeina aikoina, vaikka pitäisi tehdä juuri päinvastoin”.

Syvän kriisin keskellä valtionomaisuuden myynti on perusteltua, jos sillä rahoitetaan järkevästi tulevaa kasvua. Nyt valtion sijoitustoiminta on kuitenkin vailla päätä ja häntää. Yhteisillä varoilla pelastetaan – yleensä lyhytnäköisesti työllisyyden nimissä – omaa hölmöyttään kriisiytyneitä yhtiöitä. Syrjäseutujen Outokumpu ja Talvivaara ovat karmivimmat esimerkit.

Tuottavalla ja turvaavalla salkunhoidolla olisi kerätty hunajaa kylmäksi kaudeksi. Tosielämässä Solidiumin ”tuotot” tuovat tänäkin vuonna kyyneleet silmiin. Veronmaksajien rahaa on jälleen hävitetty osakkeisiin toistakymmentä prosenttia, miljardiluokassa. Samaan aikaan pörssi-indeksi on noussut 11 prosenttia.

Solidium on saanut pörssiomistuksiltaan vuotuisena voitonjakona 275 miljoonaa euroa. Eteenpäin se on tilittänyt valtion kassaan 706 miljoonaa euroa. Yhtälö on tietenkin kestämätön.

Kehotankin kaikkia veronmaksajia jatkamaan hyvin syömistä. Nalle Puhin mukaan näin selviää järkytyksestä.

Viisi viisautta:

1. Ulkomaisia investointeja Suomeen saadaan vain osaamisella, ei pelkästään työn hinnalla.

2. Koulutusleikkauksin ja valtionomaisuuden lyhytnäköisin myynnein (menettämällä pysyvästi osinkotulot) hallitus siirtää valtionvelan ulkomaisilta pankeilta ja sijoittajilta lapsillemme.

3. Kaikkien ei tule päästä samaan aikaan maaliin, mutta hyvinvointivaltiossa olisi syytä olla lähtöviivalla rinnakkain.

4. Solidiumin pörssisalkun osingot laskevat jo yli 20 prosentin vuositahtia. Tuoton sijaan on parannettu maailmaa.

5. Voisiko kansallislaulumme sanat voi jo palauttaa muotoon ”on maamme köyhä, siksi jää”?

Jukka Oksaharju

Jukka Oksaharju on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija. Hänen omassa sijoitussalkussaan on osakkeita runsaan puolen miljoonan arvosta ja kaksi asuntoa. Oksaharju kommentoi tässä blogissa talouden menoa piensijoittajan näkökulmasta.


Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.