Happy end? Kankkulan kaivos sai rikkaan vävyn

Kassan pohja paistaa taas kerran Talvivaaran entisellä kaivoksella. Eduskunnassa ihmetellään, kuinkas muutenkaan. Osa oli ymmärtänyt viime vuonna ”kahden vuoden liiketoimintasuunnitelmaan” myönnettyjen tukirahojen riittävän kaksi vuotta, satoi tai paistoi.

Valtion syliin kaatuneessa kaivoksessa ei ole enää kyse liiketoiminnasta. Riskit ovat normaaliin verrattuna moninkertaiset, ja kaivos voi onnistua vain muutaman epätodennäköisen oljenkorren varassa. Siksi rahaa on mahdollista pumpata lisää vain valtiolta tai äkkirikastumiseen uskovilta piensijoittajilta.

A-studiossa Mauri Pekkarinen (kesk.) tiivisti kaivoksen riskit onnistuneesti toteamalla jos, jos ja jos. Valitettavasti kaivoksen kieltäminen kolmesti ei edelleenkään saa valtion rahahanoja tukkoon. Tässä uhkapelissä voittokerroin on samaa luokkaa kuin laittaisi kasinon rulettipöydässä kaikki panoksensa yhdelle numerolle.

Panosten osalta valtio lähetti viime vuonna eväsrahoiksi 209 miljoonaa euroa. Nämä rahat kaivosta pyörittävä Terrafame sai saatuaan kansanedustajat uskomaan suunnitelmaansa ja leikkaamaan mieluummin vaikkapa lapsilisistä.

Jo aiemmin valtion sijoitusyhtiö Solidium hävisi Talvivaarassa 149 miljoonaa euroa. Sijoittajien haaskaamien rahojen laskemisessa loppuvatkin jo nollat laskimesta.

Nyt hallitus esittää Terrafamelle 38,5 miljoonan euron lisärahaa. Saman verran leikataan tänä vuonna perusopetuksesta. Miten vastuulliset päättäjät voivat esittää moista summaa leikkauskierteessä olevan valtion kassasta?

Etelän veronmaksajan tulee toivoa IMF:n jo julistavan meidät holhouksenalaisiksi. Muutoin painajainen ei pääty koskaan. Kun Suomen Keskusta oli yhden vaalikauden pois hallituksesta ja Olli Rehn (kesk.) istui EU:ssa komissaarina, markkinat saivat melkein hoideltua tämän painajaisen pois päiväjärjestyksestä.

 

Terrafamen lisärahan rinnalla puuhataan pääkaupunkiseudun raidejokeria. Siitä on tulossa maailman kallein rataosuus. Myötäjäisenä Kokoomuksen täytyy hyväksyä rahan upottaminen savivelliin Kainuussa. Yksi työpaikka Terrafamessa maksaa 30 000 euroa kuukaudessa. Haloo?

Koska veronmaksajien vedätys ei riitä kuin kuukausiksi, kurotettaneen pian osakeannilla piensijoittajien suuntaan. Hankkeesta voisi käyttää sitten freesimpää nimeä Turhapuro Oyj. Mikäli Uuno on jo Epsanjassa, voi varatoimitusjohtaja Sörsselssön vastata kansalaisten kiperimpiin kysymyksiin.

Viisi viisautta

1. Mitä nopeammin kaivoksen alasajo aloitetaan, sitä pienemmäksi kokonaislasku muodostuu.

2. Komissaari räksyttää vaivatta muille lankeavista säästöistä, mutta aluepolitiikassa nähdään nöyrä tupailtojen puudeli.

3. Luonnonsuojelijat ovat tässä asiassa järkilinjalla.

4. Päättäjät luottanevat siihen, että piensijoittajan muisti on korkeintaan yhtä pitkä kuin äänestäjän.

5. Talvivaaran hankkeella näyttää olevan yhtä vähän isiä ja äitejä kuin sähköverkkojen myynnillä Carunalle.

Jukka Oksaharju

Jukka Oksaharju on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija. Hänen omassa sijoitussalkussaan on osakkeita runsaan puolen miljoonan arvosta ja kaksi asuntoa. Oksaharju kommentoi tässä blogissa talouden menoa piensijoittajan näkökulmasta.


Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.