Suomen Islanninhevosyhdistys

Islanninhevosten suomenmestaruuksissa useita huippusuorituksia

Johanna Vaurio-Teräväinen

Askellajiratsastuksen tason nousu konkretisoitui viime viikonloppuna käydyissä islanninhevosten suomenmestaruuskilpailuissa Ypäjällä. Entistä useampi ratsukko pääsi pisteissä tasolle, joka nostaa odotuksia elokuun alussa Norjassa käytäviin PM-kilpailuihin. Kova taso pantiin viikonlopun aikana merkille myös muissa Pohjoismaissa, joissa seurattiin Pohjolan pienimmän islanninhevosmaan mittelöitä kiinnostuneena.

 

Nelikäynnin (V1) ja töltti T2-luokan voittanut seniori Arnella Nyman teki molemmissa luokissa tasaisen vaikuttavat suoritukset orillaan Thór från Järstalla, jolla hän kilpailee toista kauttaan. Nelikäynnin hän voitti pistein 7,27, vain seitsemän sadasosan erolla toiseksi tulleeseen Jenni Kurkeen ja Hljómur frá Tunsbergiin.

 

T2-luokan Arnella ja Thór veivät nimiinsä aivan omalla tasollaan, yli kahden pisteen erolla muihin finalisteihin. Lajiin kuuluva töltti löysin ohjin -osio sujui ratsukolta näyttävästi ja rikkeittä, mistä tuomarit palkitsivat heidät kolme kertaa kahdeksikolla ja kahdesti 8,5:lla. Kokonaispisteet heillä olivat 7,96. Lisäksi Arnella sai nelikäynnin kombinaation kultaa sekä seniorien hyvän ja harmonisen ratsastuksen palkinnon.

− Menestys kakkoslajissamme nelikäynnissä tuntui mahtavalta. Thórin käynti, ravi ja laukka ovat parantuneet paljon ja teimme nelikäynnin karsinnassa uuden piste-ennätyksemme 7.40, Arnella sanoo.

Seniorien Töltti T1-luokan voittaja ja nelikäynnin toinen Jenni Kurki oli tyytyväinen, sillä hevonen parani kisaviikonloppua kohti ja suorituksissa ropisi omia piste-ennätyksiä. − Mukavaa silti että jäi tunne, että monia asioita voi vielä parannella. Nyt yritetään säilyttää tämänhetkinen kuntotaso ja tehdä pieniä fiilauksia PM-kisoihin, Jenni suunnittelee.

Kovat suoritukset viikonloppuna teki myös nuori ratsastaja Veera Sirén ruunansa Jarl frá Mið-Fossumin kanssa. Töltti T2-luokassa heidän kokonaispisteensä olivat 7,50. Veera palkittiin nuorten keskuudessa hyvästä ja harmonisesta ratsastuksesta.

− Tämän kauden jälkeen katseeni on jo tiukasti kohti vuoden 2017 MM-kilpailuja ja haaveenani on taistella siellä nuorten T2-kärkisijoista, Veera toteaa. Hänelle ja Jarlille kisakausi on ensimmäinen yhteinen.

Passilajeja hallitsi suvereenisti ratsukko Annika Kyrklund – Jara frá Horni I. Hiirakkotamma rikkoi kauden ennätyksensä 250 metrin passijuoksussa. Kokonaistuloksissa ratsukko oli speedpassissa että tyylipassissa muita kisaajia useamman turvan mitan edellä. Annika oli tyytyväinen saavutettuaan kotimaan kauden tavoitteensa tammallaan, jolla kilpailee toista kautta.

Junioreista hyvän ja harmonisen ratsastuksen palkinto myönnettiin Gerda-Erika Viinaselle, joka osallistui tammalla Svala frá Minni-Borg kaikkiin passilajeihin ja teki niissä paitsi äärimmäisen siistit, myös nopeat suoritukset.

Kilpailuiden johtaja Silvia Ufer sanoo, että islanninhevosurheilun kehitystä Suomessa on ollut todella hieno seurata. – Näimme kolmen päivän aikana 80 upeata ratsukkoa ja hienoja suorituksia. Startteja oli yhteensä 163 seitsemässä eri luokassa. Lisäksi yleisö sai nauttia junioreiden suurenmoisesta väliaikaohjelmasta, jossa imitoitiin huippuratsastajia, Silvia iloitsee.

 

Kilpailut huipentuivat senioreiden V1-nelikäyntifinaaliin. Tästä vuodesta alkaen luokka on nimetty vaikeaan sairauteen menehtyneen kilparatsastaja Marjatta Kojon uraa ja persoonaan kunnioittaen hänen muistoluokakseen. Tunteikkaassa palkintojenjaossa nelikäynnin voittajalle Arnella Nymanille ojennettiin taiteilija Anu Mehtosen tekemä herkkä muistopalkinto, joka kiertää tästä lähin vuosittain nelikäyntivoittajilla.

Kaikki suomenmestaruuskilpailujen tulokset löytyvät kootusti täällä.


Kilpailuviikonlopun aikana valittiin Suomen askellajiratsastuksen maajoukkue Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin. Se on seuraava:

Juniorit:
Nicole Hiltunen / Vottur frá Grafarkoti
Anniina Kanerva / Lordi frá Hvolsvelli
Inka Koskinen / Thumall frá Stora-Hofi
Varalla: Milja Kuismin / Ljufur frá Hemlu


Nuoret: 
Oona Ylipuranen / Hylur frá Austurkoti
Veera Siren / Jarl frá Mið-Fossum
Desiree Alameri / Theyr frá Guldbæk


Seniorit:
Jenni Kurki / Hljómur frá Tunsbergi
Annika Kyrklund / Jara frá Horni
Katie Brumpton / Smári från Askagården, varahevonen Drós frá Kuuma
Arnella Nyman / Thor från Järsta
Nicola Bergman-Kankaala / Fagur frá Limfjorden
Marica Westerholm / Samherji från Konga


Gaedingakeppni
Katie Brumpton / Halastjarna frá Vorsabae II, varahevonen Blika frá Hjallanesi 
Sofia Österholm / Limra frá Ny Nörregaard
 

Joukkueeseen saatetaan ottaa vielä lisää ratsukoita näyttöjen perusteella.


Joukkueenjohto: Anu Siivonen, Camilla Hed
Maajoukkuevalmentaja: Hjalti Guðmunsson


 

Suomen Islanninhevosyhdistys

Aikaisempia kirjoituksia

Suomen Islanninhevosyhdistys

Uusimmat mielipiteet