Kumpulan Koulukasvitarha

Viljelyvinkkejä: vielä ehtii istuttaa ja kylvää

Soile Sydänmäki

Myöhästyitkö kevään viljelyistä? Ei hätää, sillä on paljon nopeakasvuisia vihanneksia, joista ehtii kerätä satoa syksymmällä.  

Varsinkin taimia voi istuttaa pitkin kesää. Keskikesällä saattaa saada alennuksella loppuja honteloiksi venähtäneitä taimia myymälöistä. Ne virkistyvät multaan ja aurinkoon päästessään.

Kätevä tapa saada nopeasti salaattia, on painaa multaan kaupasta ostetut salaatin kannat. Ne juurtuvat ja alkavat kasvattaa uusia lehtiä. Myös kaupan yrttipotteja voi yrittää kasvattaa mullassa, mutta vesiviljelyyn tottuneina niiden onnistumista ei voi taata.

Monia nopeakasvuisia yrttejä ja salaatteja pitääkin kylvää useamman kerran jatkuvan sadon saamiseksi. Salaattikasveista lehtisalaatit ja mausteyrteistä esim. tilli, korianteri ja kirveli kylvetään muutaman viikon välein. Myös yön yli liotettuja herneitä voi pistellä multaan herneenversoja saadakseen.

Juureksista ainakin retiisi ja nauris ehtivät tuottaa satoa.

Pinaatti, vuonankaali, kiinankaali sopivat loppukesän kylvöön, sillä keskikesällä kylvettyinä ne alkavat herkästi kukkia lehtisadon sijaan. Kun vuonankaalikasvuston suojaa pakkaselta moninkertaisella harsolla tai suojakuvulla, voi satoa kerätä hyvällä onnella vielä joulupöytään. Samoin kaksivuotista persiljaa kannattaa kylvää loppukesästä, jolloin satoa voi korjata aikaisin keväällä.

Loppukesän kylvöissä ja istutuksissa pitää muistaa kastella säännöllisesti, koska kevään maakosteutta ei enää ole.

Lähiöpuutarha on Nuorisoasiainkeskuksen hanke, jota rahoittaa Lähiöprojekti. Hanke levittäytyy Kumpulan koulukasvitarhalta käsin viiteen lähiöön, joissa hankkeen työntekijät, alueen asukkaat  ja toimijat viljelevät yhdessä.

Teksti ja kuvat: Soile Sydänmäki. Kirjoittaja on Lähiöpuutarha-hankkeen puutarhuri.

Lisätietoa Lähiöpuutarha-hankkeesta: http://kasvitarha.munstadi.fi/lahiopuutarha/

Kumpulan Koulukasvitarha

Aikaisempia kirjoituksia

Kumpulan Koulukasvitarha

Kumpulan koulukasvitarhalla, Vähänkyröntie 3, Helsinki 61, on Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry:n ja Hgin Nuorisoasiainkeskuksen tarjoamaa toimintaa kaikenikäisille.

Uusimmat mielipiteet