Helsingin kielilukio

Palkintomatka Yhdysvaltoihin

Marko Suomalainen

Helsingin kielilukiossa järjestettiin viime talvena UNP-kirjoituskilpailu ihmisoikeuksista. Voittaja Marko Suomalainen pääsi heinäkuussa palkintomatkalle Yhdysvaltoihin.

Maaliskuussa sain kuulla voittaneeni koulun UNP-kirjoituskilpailun ja matkan maailman toiselle puolelle – koneen nokka kääntyisi heinäkuussa kohti suurta, mahtavaa ja tuntematonta Amerikkaa. Välittömästi voitosta kuultuani minut valtasi laaja kirjo ristiriitaisia tunteita. Minä, ujo 17-vuotias, vahvasti sisäänpäin suuntautunut nuori, olisin matkalla tuhansien kilometrien päähän ilman perhettä, ystäviä tai edes puolituttuja, joista saada tukea. Olin peloissani, mutta samalla myös erittäin innoissani. Olihan edessäni kuitenkin tähänastisen elämäni unohtumattomin matka.

 

Lähtöpäivä koitti viimein. Kello oli juuri lyönyt neljä, kun kampesin itseni ylös sängystä tekemään viimeisiä valmisteluja. Ja näin, äärimmäisen väsyneenä ja hieman huonovoivana pakkasin viimeisetkin tavarat ja suuntasin ovesta ulos. Seikkailu alkakoon.

 

Saavuttuani lentokentälle ja hetken odottelun jälkeen saimme porukan kasaan. Voin aistia, etten ollut ainoa, jolle aikainen herätys oli ollut haastava. Tämä yhdistettynä suomalaiseen kansanluonteeseen merkitsi sitä, ettemme heti liikoja sanoja vaihtaneet keskenämme. Vasta päivän toisella lennolla tutustuimme hieman toisiimme.

 

Lopulta saavuimme määränpäähämme Philadelphiaan. Sään takia jo valmiiksi pitkä lento venyi entisestään, sillä laskeutuminen ei onnistunut Philadelphian yllä olleen ukkosmyrskyn takia. Päästyämme maahan kaikki sujui kuitenkin ilman suurempia hidasteita, ja pian olimmekin hotellilla. Siellä meitä odotti eräänlainen kulttuurishokki, kun saimme tietää jakavamme pienen kahden hengen huoneen jopa kolmen ulkomaalaisen kanssa. Ajattelinkin, mihin oikein olen lähtenyt mukaan.

 

Seuraavana aamuna, yöunien ja aamupalan jälkeen, fiilis oli kuitenkin jo parempi. Päivän vietimme Philadelphiassa nähtävyyksiä kierrellen. Päivän mittaan saimme roimasti uutta tietoa Yhdysvaltain synnystä ja itsenäistymisestä. Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus allekirjoitettiin siellä vuonna 1776, mistä philadelphialaiset ovat kovin ylpeitä. Myös amerikkalainen mentaliteetti ja patrioottisuus kävivät kaikille selväksi hyvin nopeasti: minnekään ei voinut edes vilkaista näkemättä tähtiraitalippua, oli kyse sitten talon seinästä, rekisterikilvestä tai t-paidasta.

 

Illalla oli edessä monelle matkan kohokohta, nimittäin saapuminen New York Cityyn. Kaupungin valtavien pilvenpiirtäjien auetessa eteemme olivat kaikki ihastuksesta sanattomia. Loppumatkan ajan ei kuulunutkaan muuta kuin kameroiden räpsyntää.

 

Aika, jonka vietin New York Cityssä, oli monella tapaa koko matkan ikimuistoisinta. Jo itse fakta, että olin New Yorkissa, tuntui jollakin tapaa surrealistiselta. Se on ikään kuin oma maailmansa: elokuvien ja tv-sarjojen maailma. Ei tavallisen suomalaisteinin maailma. Kävellessäni samoja katuja Spider Manin ja muiden elokuvasankareiden kanssa tunsin itsenikin jollakin tavalla erityiseksi, vaikken osaakaan lentää tai ampua hämähäkinseittiä sormistani.

 

Päivät New Yorkissa kuluivat nopeasti nähtävyyksiin tutustumisesta aina vierailuun YK:n päämajassa sekä Broadway-musikaaliin. Yöunet jäivätkin vajaiksi, mutta se, mikä unenpuutteessa hävittiin, korvattiin sitäkin unohtumattomammalla ohjelmalla. Kohokohtia olivat vierailu Liberty Islandille ja Ellis Islandille, joista näki upeasti kaupungin silhuetin. Käynti 9/11-muistomerkeillä ja -museossa sai todella tajuamaan tuon kauhean tapahtuman todellisen vaikutuksen nykymaailmaamme. Se oli suomalaisellekin tunteellinen paikka.

 

Lähdettyämme New Yorkista alkoi reilu viikko pitkiä bussimatkoja, pidempiä unia ja mielenkiintoisia paikkoja. Kohteita olivat muun muassa Kanadan pääkaupunki Ottawa, Gettysburg, jossa käytiin Yhdysvaltain sisällissodan käänteentekevä taistelu, ja pääkaupunki Washington D.C.

 

Yhdysvalloissa viettämäni kaksi viikkoa olivat tunteiden vuoristorataa: väsymyksestä innostukseen, hämmennyksestä iloon. Viettämäni 14 päivää opettivat minulle valtavasti tästä ainutlaatuisesta maasta: sen kulttuurista, ihmisistä, tavoista ja arvoista. Monille nuorille Yhdysvaltoihin muuttaminen olisi unelmien täyttymys – minä olen eri mieltä.

 

Matka vaikutti minuun monella tapaa. Matkan ansiosta katson Yhdysvaltoja erilaisin silmin, ymmärrän paremmin YK:n toimintaa maailman parantamiseksi ja tunnen olevani itsenäisempi kuin aikaisemmin. Ennen kaikkea, arvostan Suomea ja suomalaista elämäntapaa enemmän kuin koskaan. Oli kyse sitten kloorittomasta juomavedestä, terveellisestä ruosta, puhtaasta ilmasta tai ihmisarvoista.

 

Sanotaan, että on lottovoitto syntyä Suomeen, ja asia todella on niin.

 

Marko Suomalainen

Helsingin kielilukio

Aikaisempia kirjoituksia

Helsingin kielilukio

Kotona maailmalla

Helsingin kielilukiossa opiskelijat oppivat ymmärtämään kulttuurien välisiä eroja ja vahvistavat taitojaan elää globaalissa maailmassa. Valmistamme opiskelijoita jatko-opintoihin, työelämän haasteisiin ja yhteiskunnan asettamiin muihin vaatimuksiin. Kehitämme yhteistä osaamistamme ottaen huomioon tulevaisuuden haasteet.

Helsingin kielilukio toimii yleislukiona sekä kielipainotteisen erityistehtävän saaneena erityislukiona, jossa opiskelijat saavat hyvän yleissivistyksen ja heillä on mahdollisuus hankkia monipuolinen kielitaito.

Uusimmat mielipiteet