Toimitukselta

Tikun nokassa

(PÄÄKIRJOITUS) Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tällä viikolla jopa koko Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen oikeudenkäynti, joka tulee vetämään suuntaviivoja myös kaupungin virkamiesten kytköksiin ja hyvä veli -verkostoihin – tai antaa ainakin päättäjille jälleen hyvän paikan miettiä omia kytköksiään.

Syytettynä on Vantaan entinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki (sd.). Peltomäkeä syytetään lahjus- ja virkarikoksista aikana, jolloin hän toimi Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtajana ja kaupunginjohtajana vuosina 2006–2011.

Oikeudenkäynti lahjus- ja virkarikoksista ei toki muutenkaan ole arkipäivää, mutta erityisen poikkeukselliseksi sen tekee se, että oikeudenkäynnissä puidaan pitkälti virkamiehen henkilö- ja jopa ihmissuhteita. Oikeudenkäynnillä tulee olemaan suurempikin yhteiskunnallinen merkitys.

Selväksi Vantaan tapauksessa on tullut, että ex-kaupunginjohtajalla ja Vantaalla toimeksiantoja saaneella arkkitehtinaisella on ollut pitkään jatkunut ja läheinen suhde.

Oikeudessa tullaan syksyn aikana repimään auki myös kaupunginjohtajan kontakteja muun muassa kaupungin muihin virkamiehiin, rakennuttajiin ja konsultteihin.

Samalla auki tullaan kirjoittamaan kaupunginjohtajan virkamatkat, jopa yksityisiä matkoja sekä sähköpostiviestejä, joiden lähettäjät eivät varmasti unissaankaan kuvitelleet, että viestit pääsisivät aikanaan todistusaineistoksi suureen oikeudenkäyntiin.

Todistajia erittäin suureksi paisuneessa oikeudenkäynnissä on yli 70.

Lahjontaa vai ei? Siitä päättää ainakaan oikeus. Se on ainakin selvää, että virkamiesten on välillä hyvä pysähtyä miettimään, minkälaisten suhteiden vaalimisesta saattaa joutua tikun nokkaan säilyttääkseen veronmaksajien luottamuksen.

Sanna Jompero

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet