Muokkaa

Valoa ja varjoa Suomenlinnassa - Yhteisöteatteriryhmien tarinat näyttämölle Pirunkirkossa

Ukrainalainen Yuliia Korniushyna ja New Yorkista kotoisin oleva Sakke Turner nauttivat teatteriryhmän harjoituksista.

Suvi Lahdenmäki

Swan song -esityksen lauluja harjoitellaan vielä tässä vaiheessa Ruoholahden nuorisotilassa. Lavalla Sakke Turner, Krista O’Brien ja Giulia Pernisi.

Suvi Lahdenmäki

Linnan kätkemät -esityksen suunnittelupalaveri ohjaaja Anna Jaanisoon johdolla käynnissä Suomenlinaan Pirunkirkossa.

Annimaria Koivunen

Linnan kätkemät -esityksen tarinat yhdistävät faktaa ja fiktiota Suomenlinnan historiasta.

Annimaria Koivunen

Suomenlinnan Pirunkirkossa nähdään loka-marraskuun vaihteessa kahden yhteisöteatteriryhmän esitykset. Molemmat ovat HIT Helsinki -teatterin organisoimia ja ohjaamia ryhmiä, toinen suomenkielinen, toinen englanninkielinen. Linnan kätkemät ja Swan song -esitykset ovat saaneet inspiraationsa Suomenlinnan historiasta ja miljööstä ja ovat osa Viaporin kekri -tapahtumaa.

Ruoholahden nuorisotalon salin ovesta kävelee sisään nuori toisensa jälkeen. On alkamassa englanninkielisen yhteisöteatterin harjoitukset ohjaaja Anna Jaanisoon ja näyttelijä-muusikko Annimaria Koivusen johdolla. HIT Helsinki -teatterin vetämä joukkio ja sen suomenkielinen sisarryhmä valmistelevat molemmat esitystä, jotka nähdään loka-marraskuun vaihteessa Suomenlinnan Pirunkirkossa.

Kyseessä ovat tänä syksynä perustetut ammattijohtoiset harrastajaryhmät, jotka aloittivat harjoittelun elokuussa. Yhteisöteatterissa esitys syntyy ryhmän sisältä nousevista aiheista ja yhdessä tekemällä.

Tämän illan ryhmä on suunnattu 16–30 -vuotiaille. Osallistujat tulevat eri taustoista: on milanolainen Giulia, ukrainalainen Yuliia, puoliksi irlantilainen Krista ja newyorkilainen Sakke. Osalla on teatterista kokemusta ennestään, osa on vasta-alkajia. Siksi harjoittelu on aloitettu perusteista.

-Aluksi tutustuttiin neljässä työpajassa teatterin eri osa-alueisiin, kuten fyysiseen ilmaisuun, tekstin tulkintaan ja  draaman kaareen. Sen jälkeen alettiin työstää yhdessä esityksen tarinaa. Suomenlinnasta saimme aiheeksi valo ja pimeys, ja sen pohjalta lähdettiin tekemään esityksen runkoa, kertoo Jaanisoo.

Nyt kertomus on valmis ja esitystä nimeltään Swan song – The story of lost endings harjoitellaan pienissä osissa. Tarina alkaa rannalta, jossa Kristan esittämä Elise on veljensä Johnin kanssa. Yhtäkkiä John katoaa ja Elise alkaa etsiä häntä, mutta törmääkin joutseneen, joka tuo oudosti mieleen kadonneen veljen.

 

Laulua ja meren aaltoja

Tarinaa kerrotaan vähillä ulkoisilla varusteilla (muun muassa aaltojen ääni syntyy vesipullojen avulla) ja lavasteena tulevat toimimaan Pirunkirkon eri tilat. Esityksessä kuullaan myös lauluja, jotka on tehnyt apulaisohjaaja, Lontoossa teatterin ja musiikin ammattilaiseksi valmistunut Koivunen. Esiintyjillä on ennestään kokemusta laulamisesta, ja sen kuulee jo harjoituksissa. Esimerkiksi italialainen Giulia on esiintynyt laulajana.

-Sen sijaan teatteria en ole juurikaan tehnyt, hän lisää.

Sakke taas on tehnyt ollut lapsena manhattanilaisessa teatterikerhossa. Hän myös soittaa esityksessä käyrätorvea. Suomalainen Krista on ollut aiemmin Jaanisoon teatterikurssilla, Yuliialle tämä on ensi kosketus teatteriin.

-Kaikkein hauskinta on ollut nähdä, miten esitys valmistuu pala palalta, sanoo Sakke.

-Tämä ryhmä on myös aivan mahtava, pieni mutta kiva! luonnehtii Giulia

-Ja kaikki ovat mukana niin avoimin mielin, ”open minded”, lisää Yuliia.

Mitä näyttelemisestä ja teatterista on sitten ryhmässä opittu?

-Esimerkiksi sitä, miten miten ruumiinkieli tai äänensävy vaikuttaa repliikkeihin, kuvailee Krista.

-Katson elokuviakin nyt ihan eri tavalla, huomaan esimerkiksi miten roolihahmo niissä kehittyy, kertoo puolestaan Yuliia.


 

Kekrijuhlien ohjelmistoa

Suomenkielinen ryhmä kokoontuu tiistaisin Hakunilassa. Ryhmän esitys, Linnan kätkemät, koostuu neljästä faktaa ja fiktiota yhdistelevästä tarinasta Suomenlinnan alkuvuosikymmeniltä. Tarinoiden aiheita ovat muunmuassa kielletty rakkaus ja salaisuus. Ryhmässä on 16 kokenutta teatterintekijää.

Siinä missä Swan song liikkuu paikasta toiseen, esitetään Linnan kätkemät -näytelmä yhdessä paikassa, Pirunkirkon salissa. Katsomoon mahtuu 60 ihmistä.

Molemmat esitykset ovat osa Viaporin kekri -juhlaa 5.11., jota vietetään nyt toisen kerran saarella. HIT Helsinki oli mukana tapahtumassa myös viime vuonna.

-Osa esityksistä on jo varattu loppuun, mutta vielä mahtuu mukaan, kertoo Jaanisoo.

 

Suvi Lahdenmäki

    

Swan song – The story of lost endings

Performances:

(Pirunkirkko, Suomenlinna Sea Fortress)

MON 31.10. at 19:00 (premier)

SAT 5.11 at 14:00 and 17:30

SUN 6.11 at 15:00 and 18:00

MON 7.11. at 18:00

TUE 8.11. at 19:00

 

Tickets: 5€

Booking of tickets: www.hithelsinki.com/swansong

You can pay the tickets at the venue with cash or card.

Doors to Pirunkirkko open 30min. before the start of the show.

Performance is not recomended for children under 12 years old.

Duration of performance is about 45min.

 

Linnan kätkemät – näyttämöllä kuvitelmia elämästä Suomenlinnassa

Esitykset:

TI 1.11. klo 19:00 (ensi-ilta)

LA 5.11. klo 15:30 ja 18:45

SU 6.11. klo 16:00 ja 19:00

MA 7.11. klo 19:00

SU 13.11. klo 16:00 ja 19:00

 

Liput: 5€

Lippuvaraukset: www.hithelsinki.com/linnankatkemat

Lipunmyynti aukeaa 30min ennen esitystä.

Maksuvälineinä käyvät käteisen lisäksi tavallisimmat maksukortit.

Esitystä ei suositella alle 12- vuotiaille.

Esityksen kesto: n. 90min.

HIT Helsinki

HIT Helsinki toimii kansainvälisesti ilman pysyvää lavaa tai omaa toimitilaa ja työryhmät kootaan produktiokohtaisesti. Tämä mahdollistaa eri alojen taiteilijoiden sekä ulkomaisten vierailijoiden yhteistyöt.

HIT Helsingin perustivat keväällä 2009 teatteri-ilmaisun ohjaajat Anna Jaanisoo ja Meiju Lampinen sekä näyttelijä Iida-Maaria Lindstedt.