Valtimonteatteri

Valtimonteatteri sekoaa Shakespearesta

Valtimonteatterissa saa kantaesityksensä 27.10.2016 SEKAISIN WILISTÄ – Shakespeare for very dummies

Seppo Honkonen ja työryhmä ovat käsikirjoittaneet riehakkaan ja häpeämättömän sukelluksen näytelmäkirjailija, runoilija William Shakespearen elämään, pääteoksiin ja mystiseen persoonaan. Monty Python –henkisessa kreisikomediassa käydään rohkeasti myyttien kimppuun moninaisella tavalla ja uusin näkökulmin.

Wlliam Shakespeare on näytelmäkirjailija, jota ei tarvitse juurikaan esitellä. Jokaisella kulttuurintekijällä tai -kuluttajalla on jonkinlainen suhde Shakeapeareen ja hänen tuotantoonsa. Tämä näytelmäkirjallisuuden suurmies on kuitenkin monelta osin varsinainen mysteeri . Monia erilaisia myyttejä liittyy William Shakespearen elämään ylipäänsä, hänen avioelämäänsä ja seksuaalisuuteensa sekä hänen kirjalliseen tuotantoonsa. William Shakespearen kuolemasta tulee kuluneeksi  400 vuotta vuonna 2016. Ja juuri tämän juhlavuoden kunniaksi Valtimonteatteri sekoaa Shakespearesta.

 - Vaikka lähdemateriaalia on paljon ja hänestä on kirjoitettu lukuisia elämäkertoja, niin silti miehestä itsestään ei tiedetä juuri mitään, toteaa käsikirjoittaja ja ohjaaja Seppo Honkonen. - On jopa arveluita ja erilaisia vaihtoehtoisia teorioita, ettei Shakespeare ole kirjoittanut näytelmiään itse vaan niiden takana on jokin aivan muu henkilö tai ryhmä, Honkonen jatkaa.

Seppo Honkonen kertoo, että idea Shakespeare –aiheiseen produktioon tuli esille alkukesästä työryhmän kesken. - Yleensä Shakespearelta esitetään klassikkonäytelmiä ja niitäkin varsin perinteisesti, mutta nyt haluttiin kokeilla jotain uutta ja tietynlainen Monty Python  -henkisen huumorin kautta tekeminen rupesi viehättämään työryhmää. Shakespearen kieli on myös todella mielenkiintoista ja monimerkityksellistä, sitä haluttiin lähteä tutkailemaan ja todettiin, että juhlavuoden kunniaksi ehditään tehdä hieno proggis, Seppo Honkonen valottaa. - Lähdettiin paineettomasti ja häpeämättömästi etenemään kohti tabuja ja tajunnanvirtaa.

Shakespearen tuotannossa on tematiikkana mm. vallanhimo, rasismi, vanheneminen, mustasukkaisuus,  kuolemankaipuu.  Samoja teemoja nähdään teatterilavoilla ja kirjallisuudessa edelleen. Teemat siis pysyvät samoina  vaikka aikakaudet ja tekijät vaihtuvat. Seppo Honkosen mielestä Shakespeare oli hyvin ajassa kiinni oleva henkilö. - Ja vielä kun ajattelee sitä aikakautta, milloin ei pystytty sanomaan asioita suoraan. Poliittiset piikit ja yhteiskuntakritiikki vallanpitäjiä vastaan puettiin näytelmiksi, jotka toki kertoivat eri henkilöistä, mutta katsojat kuitenkin pystyivät vetämään johtopäätöksensä. Näytelmiä myös käytettiin siihen aikaan propagandana eli tilattiin näytelmiä, joissa haluttiin tiettyjä tahoja näpäyttää. No, ei ne aina onnistuneet,  Honkonen pohtii.

SEKAISIN WILISTÄ – Shakespeare for very dummies on ohjelmallinen kattaus Shakespearen elämään ja tuotantoon. Näytelmään on pyritty löytämään uusia tulkintoja  eri lähdeaineistosta. Näytelmässä sekoitetaan rohkeasti eri aikakausia ja niiden tyylilajeja sekä tehdään kombinaatioita eri näytelmien ja kohtausten kesken.  Näytelmään on ideoitu kadonneita jälkinäytöksiä, kohtausten kulkua muokattu erilaiseksi kuin alkuperäisessä käsikirjoituksessa ja uusia kohtauksia eri näytelmien roolihenkilöiden kesken on kehitelty. Katsojille pyritään tarjoamaan uudenlaisia ja raikkaita elämyksiä perinteisten Shakespeare tulkintojen rinnalle.

- Ensimmäisellä puoliajalla kerrotaan hyvin vapaatulkintaisesti William Shakespearen elämästä ja kuolemasta. Toinen puoliaika keskittyy enemmän versioimaan kuuluisia teoksia ja niissä olevia tapahtumia, kohtauksia ja roolihenkilöitä. Aineistona on käytetty mm. Kuningas Learia, Myrskyä,Romeota ja Juliaa, Macbethia, Hamletia, Rikhard 3:a. Tietysti me on käsitelty niitä omaan häpeämättömään tapaamme ja sekoitettu sitten ihan uusia juttuja niihin eli ysärimeinikiä, turkkailua, räp-battlea ja muita, Honkonen toteaa. Eri aikakausien suomennoksia esitetään aikakauden tyylillä esim. sadan vuoden takaista Kansallisteatteri estetiikkaa, sota-ajan tyyliä jne. Kaikkinensa kreisiyttä tavoitellaan, Honkonen naureskelee.

Valtimonteatteri kehottaa kaikkia Shakespearen klassikkoja vieroksuvia tai perinteisii tulkintoihin uuvahtaneita tulemaan rohkein mielin katsomoon juhlistamaan tuon suuren näytelmäkirjailijan juhlavuotta. Laitetaan myllynkivet kaulaan, otetaan pääkallo kainaloon ja annetaan kunnon pöllytys perinteisille tulkinnoille! Esitys sopii hyvin nuorille ja nuorekkaille, Shakespeare-intoilijoille ja kaikille niille, jotka haluavat harmaaseen pikkujoulukauteen naurun mukanaan tuomaa aurinkoa.

Työryhmä: Käsikirjoitus ja ohjaus: Seppo Honkonen, Rooleissa: Eero Enqvist, Pinja Hahtola, Outi Ikonen ja Mona Kortelampi.

 

Katso esitysajat www.valtimonteatteri.fi ja varaa lippusi! Esityspaikka: Valtimonteatteri, Aleksis Kiven katu 22

Valtimonteatteri on Helsingin Kalliossa sijaitseva ammattiteatteri, jonka tunnelmallinen huonenäyttämö ja viihtyisä Bar Laskimo takaavat kultturelin illan. Valtimonteatteri: rohkeita kokeiluja, uusia muotoja, koskettavia tarinoita.

Kirjoittanut Kati Hynninen. Valokuvat Studio Kari Likonen Oy

Valtimonteatteri

Aikaisempia kirjoituksia

Valtimonteatteri

Valtimonteatteri on vuonna 2000 perustettu ammattiteatteri, joka tarjoaa ihanat puitteet, loistavalle teatterielämykselle Helsingin Harjussa.
Ohjelmisto koostuu monipuolisesta tarjonnasta aina klassikoista nykyteatteriin ja klubi-iltoihin;
rohkeisiin kokeiluihin, uusin muotoihin, koskettaviin tarinoihin.

Katsomomme on 40-60 paikkainen ja viihtyisä Bar Laskimomme anniskeluoikeuksineen on avoinna aina esityspäivisin ja 
avautuu tuntia ennen esitystä.
Valtimon teatteri koostuu alan ammattilaisista; näyttelijöistä, ohjaajista, käsikirjoittajista.
​Mikäli olet somettaja, löydät meidät myös Facebookista, Instagramista ja Twitteristä. Käytä #valtimonteatteri

Kotisivu: www.valtimonteatteri.com

Uusimmat mielipiteet